Sverige U18 får jubla fler gånger i vår?
Nyheter

Leksandsprofilen om talangutveckling: ”Tyvärr har många lite för bråttom ibland”

ANNONS

U18-VM i Umeå och Örnsköldsvik närmar sig med stormsteg. Småkronorna går för guld, men hur stark står sig den svenska juniorhockeyn jämfört med övriga världen?
–  Sverige är väldigt duktiga på att få fram spelare och nu då turneringen går på hemmaplan vore det extra kul om vi kan vinna, säger Leksands J20-tränare Mikael Karlberg till Hockeysverige.se. 

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE).

Det svenska U18-landslaget har redan höga förväntningar på sig, även om några spelare ännu inte tagits ut och trots att det aldrig vunnit turneringen. Mikael Karlberg har mångårig erfarenhet av svensk juniorhockey på toppnivå. Till vardags är han coach för Leksands J20 tillsammans med Christer Olsson.  Vi träffade Karlberg för att diskutera svensk juniorhockey och vilka förväntningar man kan ha inför det kommande mästerskapet.

Hur stark är egentligen svensk juniorhockey? 
– Styrkan med svensk juniorhockey tycker jag är bredden. Vi har ändå 20 lag i J20 SuperElit. Det är blandat SHL-klubbar och lag från Hockeyallsvenskan. Trots det finns det ingen match som är helt given på förhand, berättar Mikael Karlberg för hockeysverige.se.
– Jag tycker att nivån mellan lagen är väldigt jämn. Sedan beror det på från säsong till säsong vilka kullar lagen har, om lagen har valt att satsa på ett yngre lag och så vidare. Det kan skilja mycket från säsong till säsong och det går inte säga att ett eller några av lagen är de som är bäst varje säsong.

Kan du peka på en röd tråd som gör att vi kan producera så pass många skickliga spelare till NHL?
– Alla ledare som är på J20 och J18 elit har gått Svenska Ishockeyförbundets utbildning. Det där har du med dig som tränare. Plus att jag tycker att alla föreningar nu för tiden är rätt noggranna med utbildning. Det är inte heller många klubbar som skiljer sig från andra utan de flesta lagen spelar väldigt lika. Det här innebär att många av våra unga spelare får en väldigt bra utbildning.


Mikael Karlberg har bra koll på svensk juniorhockey. FOTO: Ronnie Rönnkvist.

Vad personifierar en typisk svensk juniorspelare, vad är det som exempelvis Rasmus Dahlin och Elias Pettersson har?
– Inom hockeyn överlag är skridskoåkningen superviktig. När det gäller den biten tycker jag Sverige producerar väldigt bra.
– Sedan tycker jag att från den tiden jag kom fram (tidigt 1990-tal) har spelförståelsen över lag sjunkit lite grann. Många är väldigt bra tränade och klarar av att komma upp tidigt i seniorlag, men jag tycker inte att det idag kommer fram lika många spelare som exempelvis Elias Pettersson och Rasmus Dahlin som det gjorde för tio eller 15 år sedan. Många är idag stöpta i samma form.

Hur kan vi komma runt det här problemet?
– Vi behöver inte forma alla så lika hela tiden. De flesta spelarna har en specialegenskap som han är väldigt skicklig på. Kanske skulle ledarna jobba på att göra den egenskapen ännu bättre istället för att man enbart lyfter det spelaren inte är bra på.

FLYTTAR TILL NORDAMERiKA TIDIGT

Många unga svenska spelare lämnar tidigt Sverige för att åka över till USA och Kanada för att spela. Givetvis påverkar det här också våra juniorligor här hemma.
– Till en viss del kan jag förstå killarna som åker över. För många är drömmen att få spela där borta. Det är ändå tufft att flytta över till juniorligorna där borta i en tidig ålder. Jag tror nog att i det stora hela att det inte är så dumt att spela kvar i Sverige under några år.
– Svensk hockey står sig så bra idag samtidigt som den har ett väldigt bra rykte om sig. Sedan tror jag inte att man kan dra alla spelare över samma kam då det gäller den här biten.

Fick vi behålla flera unga spelare i Sverige längre menar Mikael Karlberg att statusen på juniorligorna här i landet skull höjas.
– Jo, det är klart att det blir så. På något vis blir det som att killarna inte riktigt har tid att vara kvar i sin egen ålder och vara bra där. Man forcerar och stressar vidare hela tiden.
– Jag tror det är viktigt att känna att man är bra och får lyckas även som sistaårsjunior, att få vara bland de bästa i SuperElit. Tyvärr har många lite för bråttom ibland.


Elias Pettersson går utanför den stöpta formen menar Karlberg. FOTO: Bildbyrån

SVERIGE HAR MEDALJCHANS

Vi närmar oss U18-VM i Sverige, vad förväntar du dig att vi kommer få se för ishockey spelas där?
– När jag tittat på J20-VM, U18-VM, Ivan Hlinka och de här turneringarna så tycker jag att det har spelats en frejdig och rolig hockey. Det är också vad jag förväntar mig i den här turneringen och jag är övertygad om att det kommer bli en kanonturnering på så vis.
– I den åldern är det inga problem att få killarna att köra och släppa loss. Det handlar mer om att få killarna att slappna av.

Hur ser du på Sveriges möjligheter?
– Jag tycker att Sverige alltid har bra chanser i alla turneringar, i alla åldrar från Tre Kronor ner till U16. Sverige är väldigt duktiga på att få fram spelare och nu då turneringen går på hemmaplan så vore det extra kul om vi kan vinna. Jag är helt övertygad om att Sverige kommer vara med och slåss om medaljerna. 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch