Sök
180307 Trojas Jesper Thörnberg under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Troja-Ljungby den 7 mars 2018 i Stockholm. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån / Cop 118 …
utland

Svensk poängkung i Danmark – vill till större liga: ”Jag har alltid vetat att jag kan”

Han fick aldrig det rätta flytet i SHL med HV71. Det infann sig inte heller under åren i Hockeyallsvenskan. Men i Danmark har det lossnat med besked för Jesper Thörnberg. Han vann grundseriens poängliga. Nu hoppas han att det ska öppna dörrar till större ligor.
— Jag känner att jag har mycket i mig och jag har utvecklats denna säsongen och jag kan nog ta ett steg till tror jag, berättar han för hockeysverige.se.

Jesper Thörnberg har haft en formidabel säsong i danska Herlev. Härom dagen blev det klart att han som förste svensk på tio år blev vinnare av både mål- och poängligan i Danmarks högsta serie. 27-åringen från stadsdelen Barnarp i Jönköping snickrade ihop 58 poäng på 40 matcher fördelat på 33 mål och 25 assists. Till saken hör att det bara är nio spelare förutom Jesper Thörnberg som under 2000-talet gjort lika många eller fler mål under en säsong. Två av dessa är svenskar och märkligt nog så har även de Jönköping som födelseort. Säsongen 2007/2008 gjorde Daniel Wallin även han 33 mål och 14/15 gjorde Henrik Eriksson 42 mål.

VÄXT MED FÖRTROENDET

Jesper Thörnberg har till en början svårt att sätta fingret på exakt vad det är som gjort att hans poängproduktion fått fart under säsongen i Danmark. Men efter en stunds tvekan så ger han följande förklaring.
— För det första så är det förtroendet jag fått den här säsongen från Patric (Wener, huvudtränare i Herlev). Jag har fått väldigt mycket speltid och med det har självförtroendet växt. Sen har vi hittat väldigt bra kemi i kedjan och mycket beror ju på det också, att vi funkar bra tillsammans, berättar han för hockeysverige.se.
— Att jag har fått vara skadefri och all den speltid jag har fått har gjort att jag utvecklats också.

Jesper Thörnberg i HV71 när det begav sig. Foto: Stig Kenne / SCANPIX

Som junior i HV71 var Jesper Thörnberg en flitig poängplockare och han spelade dessutom JVM 2011. Men på seniornivå har produktionen inte velat lossna. Förrän nu vill säga.
— Jag har alltid vetat att jag kan. Men det känns som jag aldrig fick det att lossna riktigt när jag kom upp i HV, och även i allsvenskan. Det var väldigt hackigt, skador på skador och jag fick inget flyt i det. Jag hann aldrig komma in i det innan jag blev skadad och fick vila igen.
— Jag är bara väldigt tacksam att jag har fått spela en hel grundserie utan att missa någon match. Det mycket där det ligger också, att jag fått kontinuitet och fått spela mycket. Man växer ju genom förtroende.

KUNDE HA BLIVIT HOCKEYETTAN

Jesper Thörnberg lämnade HV71 2013 har spelat fem raka säsonger i allsvenskan för Södertälje, Björklöven och Troja innan han flyttade till Danmark. Ifjol var han med om att åka ur allsvenskan med Troja och från Thörnbergs klubba levererades 15 poäng.
— Efter min förra säsong så hade jag inte alls mycket att välja på, säger han och skrattar lätt när han försöker förklara varför det blev Danmark till den här säsongen.
— Men sen hörde min gamle tränare av sig, Patric Wener som jag hade i Björklöven, och sa att han skulle ta över ett lag i Danmark och han frågade om jag var intresserad. Det var egentligen ingenting att tveka på, jag kände att det var skönt med ett miljöombyte och komma iväg från Sverige lite och testa något nytt. Se om jag skulle få fart på karriären, och det blev ju verkligen rätt val.

Till skillnad mot pappa Ove och brorsan Martin har inte Jesper Thörnberg HV71 som moderklubb. Han inledde nämligen sin hockeybana i grannklubben HC Dalen från Norrahammar. Ett samhälle som ligger närmare Barnarp än vad Kinnarps Arena gör. För övrigt avslutade Ove Thörnberg sin karriär i klubben 2001. Det har under ett par somrar på senare år ryktats en del i Jönköping med omnejd att Jesper Thörnberg möjligtvis skulle kunna vara på väg tillbaka till moderföreningen som spelar i Hockeyettan till vardags.

Har det legat någon sanning i de ryktena?
— Egentligen inte, säger han efter en stunds betänketid.
— Jag har aldrig varit intresserad av att spela i division ett. Men efter förra säsongen, när det gick lite tungt, så kände jag väl att ”Hittar jag ingenting så kan det mycket väl bli så”. Vi har hus i Norrahammar och sen har Dalen något bra på gång också, de tar kliv för varje säsong.
— Men jag känner att jag vill försöka spela på så hög nivå som möjligt och det har väl egentligen aldrig varit jättenära.

VAR INTE SOM HAN TRODDE

Det man oftast hör om den danska ligan är att topplagen skulle kunna hota mot den allsvenska toppen, medan bottenlagen håller Hockeyettan-klass och att slutsatsen då blir att det är en ojämn liga. Jesper Thörnberg berättar att han också hört det. Men efter en säsong på andra sidan Öresund så håller han inte med om beskrivningen.
— Jag tycker att ligan är väldigt jämn. Det är väl Odense som halkat lite efter, men överlag tycker jag att det är jämnare än vad jag trodde och vad man hört andra säga.
— Sen är det ju så att topplagen har mer pengar och kan betala mer till sina tilltänkta toppspelare. Men som vi, vi kom ju näst sist, men vi har slagit alla topplagen nu på slutet.

Vi gillar ju att jämföra ligor mot varandra. Hur skulle du säga att den danska ligan står sig, är det som allsvenskan, eller hur är det?
— Det är svårt att jämföra för det är en lite annan hockey här. Det är inte samma defensiv som det är i allsvenskan. Vad man har hört innan så visste man inte riktigt vad man skulle tro, men det är en bra liga och bra spelare och bra lag. Men jag skulle säga att de bästa lagen nog håller toppklass i allsvenskan.

Förra säsongen vanns den danska poängligan av finländaren Toni Kallela som gjorde 64 poäng för Herning. Den här säsongen spelar han för Sport i finska Liiga och har på 48 matcher gjort 37 poäng. Jesper Thörnberg hoppas på att hans fina säsong ska kunna öppna dörrar även för honom.
— Jag är snart 28 år och jag har många år kvar, men skulle jag få chansen att komma till en större liga…säger han och tystnar innan han fortsätter:
— Jag känner att jag har mycket i mig och jag har utvecklats denna säsongen och jag kan nog ta ett steg till tror jag.

VÄNTAR TVILLINGAR – OCH KÄNNER INGEN STRESS

Thörnbergs kontrakt med Herlev går ut efter säsongen. Vad som händer nästa är ännu så länge oklart.
— Jag vet inte jättemycket. Men jag vet att det finns ett intresse både i Danmark och utomlands. Sen har jag inte hört jättemycket, men det finns inget rent konkret.
— Jag har pratat med min agent några gånger och jag har sagt det att jag inte har bråttom. Jag vill spela klart säsongen.

I Björklövens dress 2015. Foto: Andreas Sandström / BILDBYRÅN / Cop 104

Vad lutar det åt? Vill du till Sverige, vill du vara kvar i Danmark, eller tänker du dig något annat land?
— Det är mitt första år utomlands och jag trivs. Jag känner att så länge familjen kan vara tillsammans så funkar det egentligen att spela var som helst. Sen ska man ju trivas också, så är det ju.
— Men det är klart, mitt mål har ju alltid varit, sen jag lämnade HV, att försöka komma tillbaka till SHL. Det har inte gått som jag tänkt mig, men sen vet man ju inte efter en sån här säsong vad som kan hända. Men jag försöker inte tänka på det så mycket.

Forwarden befinner sig just nu mitt i ett brinnande slutspel med sitt Herlev. Som om inte det vore nog så väntar han och hans sambo tvillingar när som helst. I familjen finns sedan tidigare en son på två och ett halvt år. Något beslut om hockeyframtiden kommer inte tas förrän tvillingarna är födda berättar Jesper Thörnberg.
— Jag kommer inte kunna bestämma mig nu ändå, utan vi får prata ihop oss i familjen och se vad som är aktuellt då.

Den här artikeln handlar om: