SHL

Frölundabackens tändvätska efter skadehelvetet – ”Ska spela som att det var min sista match”

ANNONS

Tiden i Göteborg blev inte som han tänkt sig. Under snart tre säsonger med Frölunda har Mattias Nörstebö drabbats av fler skador än många gör under en hel karriär.
Efter besked om att säsongen var över lyckades han ta sig tillbaka – och nu är han positiv inför våren.
– Man tar ingenting för givet, för en dag är det slut, säger backen till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Säsongen är över.

Det var beskedet som Mattias Nörstebö fick när hans nyckelben gick sönder i mellandagarna. Han skulle inte få möjlighet att spela klart sin viktiga vårsäsong i Frölunda, inte få chansen att visa upp sig sista tiden på kontraktet. Det var över.

Nej.

Den 23-årige norrmannen bestämde sig direkt att så skulle det inte alls bli. Han skulle tillbaka. Efter sju veckors intensiv rehabilitering, ofta med två pass om dagen, stod Mattias Nörstebö återigen på isen i Scandinavium. Det har inte funnits någonting annat i hans huvud än att det är där, och inte i ett gym, han ska avsluta säsongen.
– Det blev lite tändvätska när läkarna på sjukhuset sade att säsongen var över. Det var en komplicerad skada. Nyckelbenet var inte av, utan det var ett fäste som hade släppt, vilket var jättemycket värre. Det hade varit bättre om det hade gått av, då hade jag varit hundra procent nu efter 6-8 veckor, förklarar backen.

Det var den 28 december 2018 som Mattias Nörstebö i en kollission med Skellefteås Adam Pettersson skadade nyckelbenet. (Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg)

SPELAR MED SMÄRTA

Så det är fortfarande någon rehabprocess som pågår?
– Nej, jag är matchredo. Det håller liksom. Men sedan är det klart att man kommer ha lite ont en bra tid framöver. Smärtan kommer inte lägga sig direkt, och rörligheten är inte riktig densamma. Men jag har fått ett specialskydd och det har gjort att jag kan spela dessa matcher. Det har känts bra.

Hur lyckades du ta dig tillbaka så snabbt?
– Det är som Roger säger, man blir bra på det man tränar på. Jag har tränat rehab många gånger så jag vet lite vad som krävs och vad jag behöver för att kunna komma tillbaka. Sedan visste vi inte med denna skadan hur vi skulle göra riktigt, men vi har hittat ett sätt att göra det hållbart i alla fall.

Har du gjort någonting vid sidan av hockeyn som hjälpt till att stärka dig mentalt?
– Nej, jag har varit lite dålig på det faktiskt. Jag har varit mest i hallen och rehabat, speciellt nu efter den här skadan. Jag hade verkligen bestämt mig att jag skulle tillbaka.
– Man borde egentligen hitta på någonting annat för det är ganska tråkigt att bara ha fokus på rehaben. Men det har gjort att jag har kunnat komma tillbaka, och även om det inte varit så kul under rehabtiden så kan jag verkligen njuta nu.

Många kvällar har tillbringats på läktarplats i Scandinavium, för den norske backen. Här syns han med Joel Mustonen (t v) som var frånvarande efter en smäll mot huvudet i höstas. (Foto: Bildbyrån/Carl Sandin)

”KANSKE VARIT LITE NAIV”

Hjärnskakningar, axelproblem och knäbekymmer är bara några av de skador som sinkat backen under hans relativt korta karriär. Under sina snart tre säsonger i Frölunda har han varit borta hela 70 grundseriematcher i SHL.
– Det är klart det har varit tufft. Det har varit väldigt mycket nu, och jag är bara 23 år. Jag har råkat ut för väldigt mycket grejer. Men jag tror man blir starkare av det om man tar sig igenom det och man lär sig att njuta lite mer av matcherna där ute. Man tar inget för givet, för en dag är det slut. Och det var ganska nära nu att det tog slut för mig också, det var tur att det inte gjorde det.

Många skador för din ålder, som sagt, medan andra går igenom sina karriärer utan att komma i närheten av samma mängd. Är det någonting du blir frustrerad av?
– Ja, det är det. Det är klart, det har inte blivit som jag ville här i Göteborg, egentligen. Det började ju redan i slutet på första året när jag bröt något finger och missade nio matcher. Det var några smågrejer och många grejer som man inte kan skydda sig mot heller. Axelskador, nyckelben, det är inget man har tränat på att skydda sig mot.
– Men man kanske får hitta ett annat sätt att spela. Kanske skydda sig lite mer där ute.

Har du ändrat någonting i ditt spel?
– Nej, jag har inte ändrat något men jag kanske är lite smartare i sättet man går in i situationer. Att man verkligen spänner till och inte kastar sig in i situationen med huvudet först. Jag tror det är viktigt. Speciellt jag som kanske är lite lättare och lite mindre än många andra där ute, att spelar på rätt sätt. För det är stora killar som tacklar där ute, då måste man upp med händerna och skydda sig.
– Jag kanske har varit lite naiv innan och inte gjort det, kanske försökt hålla i pucken och vänt ifrån utan direkt ha koll på att det kommer någon. Jag har ju fått genomlida några hjärnskakningar, och det är ju inte optimalt.

Mattias Nörstebö (t h) firar efter att ha assisterat Samuel Fagemo (t v) till 1-0-målet i mötet med Mora den 21 februari. (Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

”TAR ALLT SOM EN BONUS NU”

Den 21 februari gjorde Mattias Nörstebö comeback efter nyckelbensskadan, efter 16 matchers frånvaro i SHL och CHL. Han utmärkte sig direkt och noterades för en assist. Kontraktet med Frölunda sträcker sig säsongen ut, och backen är väl medveten om att de kommande veckorna kan ha stor påverkan på framtiden.

Under skadan i höstas, där han var borta under hela oktober och halva november på grund av sin axel, funderade han mycket på det där med kontraktsåret.
– Ja, då blev jag lite stressad. Jag ville ha ett nytt kontrakt och visa upp mig och så fick jag ett sånt där långt avbräck. Då var jag lite stressad när jag kom tillbaka också, och det funkade inte som jag ville då heller egentligen. Det blev lite för mycket, säger norrmannen.
– Men nu under den sista skadan så sket jag lite i det om jag ska vara helt ärlig. Jag tar allt som en bonus nu och försöker att inte ta något för givet. Det är lite så man får tänka och då har det känts bättre på matcherna.

Trots att ännu en säsong blivit uppstyckad av oturliga skador har Mattias Nörstebö en avslappnad och positiv inställning till våren. Han ska njuta av varje matchminut och göra vad han kan för att säsongen ska bli så lång som möjligt – både för honom och för Frölunda.
– Vi ser fram emot våren. Jag tycker hela laget har fått ihop någonting efter CHL-finalen, den gav en liten extra motivation, säger backen och avslutar:
– Jag ska spela som att det var min sista match, nästan. Jag fick besked att säsongen var över, men jag bestämde mig att den inte skulle vara det. Och nu har jag lyckats spela tre matcher så jag är nöjd.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga