Sök
STEKHET. Joel Lassinantti släppte bara in sju mål på åtta matcher i februari.
SHL

En sjuk SHL-månad: ”Vi är väldigt svårslagna”

”Vabruari” var en sjuk SHL-månad. I alla fall för Joel Lassinantti. Luleås skicklige burväktare tog sitt spel till en helt ny nivå och stod statistik av sällan skådat slag från en målvakt i ligan.
– Man är som inne i en bubbla, säger Lassinantti till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Februari kallas inte för ”vabruari” av frustrerade småbarnsföräldrar utan anledning. Febertoppar och magsjukor avlöser varandra på löpande band och frånvarodagarna skjuter i höjden. Att det i dag står 1 mars i almanackan borde komma som en lättnad för många.

En som lyckats hålla sig frisk mitt i sjukdomskaoset som hållit delar av Sverige i ett järngrepp är Joel Lassinantti. Däremot kan man utan att överdriva argumentera att Luleåmålvaktens statistik har varit sjuk i februari. Efter torsdagens 3–1-seger mot Djurgården avslutade han februari med åtta raka segrar, blott sju insläppta mål och en räddningsprocent på 96,35. Det gör att han nu har passerat Adam Reideborn i målvaktsligan och toppar listan över burväktare med bäst räddningsprocent i SHL med 93,2.

Som C Mores Sanny Lindström konstaterade i en tweet efter matchen: att utse månadens spelare i SHL blir enkelt för juryn.

”LITA PÅ VARANDRA FULLT UT”

Nu är 26-åringen inte den som klappar sig själv på axeln och basunerar ut vilken fantastisk spelare han är. Tvärtom. Att försöka få Joel Lassinantti att berömma sig själv är till och med svårare än det har varit att göra mål på honom den här månaden. Hela hans uppenbarelse osar ödmjukhet.
– Självklart har det känts bra och jag har hittat en trygghet i mitt spel, säger han om sin senaste månad.
– Utmaningen ligger i att hålla kvar den och spela mitt spel till fullo och göra de små detaljerna i mitt grundspel som jag är väldigt noggrann med. Det är inga konstigheter direkt.

Du är inte rädd att du har toppat formen för tidigt så här några veckor innan slutspelet?
– (Skratt) Nej, nej då…

Vad är det som har gjort att du hittat den här tryggheten du nämner?
– Framför allt för att vi har ett grundspel som är väldigt systematiskt och konsekvent. Det har blivit en trygghet både för mig och laget, att vi gör det match ut och match in. Vi är väldigt svårslagna när det klickar.

Mer konkret, vad får det för effekter för dig som målvakt när laget spelar som det har gjort?
– Det blir att man känner igen många situationer, att man vet var våra backar och forwards är och hittar samspelet. Det är svårt att förklara, men det är mest att hitta det samspelet och lita på varandra fullt ut.

BÄSTA SHL-SÄSONGEN I KARRIÄREN

Du har haft starka säsonger i SHL tidigare, men är det här din allra bästa?
– Ja, det skulle jag säga. Jag får spela mycket, får ett bra självförtroende och en trygghet. Jag tycker att det har rullat på helt enkelt (skratt). När det är så här tätt mellan matcherna är man som inne i en bubbla.

Om vi bortser från lag och grundspel och fokuserar på dig, vad är det som gör att du är bättre nu än de senaste åren?
– Jag har hittat tillbaka till de enkla sakerna och grunderna. Tidigare år har vi försökt hitta ett sätt att utveckla det ännu mer och experimenterat lite grann. Nu har vi verkligen fokuserat på de små detaljerna och haft en annan noggrannhet. Det ger trygghet och man får ett mer energisparande spel i stället för att hela tiden försöka vara på hugget.

Mentalt då?
– Det är en väldigt viktig bit som jag jobbat mycket med. Man lägger mycket fokus på fysik och speltekniska detaljer. Det gör att det är lätt att glömma bort det mentala. Men jag tror det är en väldigt viktig bit och själv har det hjälpt mig att finna en tillit till mitt spel som gör mig trygg helt enkelt.

Är det något som kommer med ålder också? Du har ju ändå gjort ett par år i SHL nu…
– Tycker du att jag är gammal, eller? (skratt)

Du börjar få bra skäggväxt i alla fall…
– Nästan i din klass… (skratt) Nej, men kanske påverkar det en del också. Jag har ju varit med ett tag och börjar kanske få lite erfarenhet. Jag tror också att man ska jobba vidare, oavsett om det går bra eller dåligt gäller det att fortsätta konsekvent och inte sväva i väg för mycket om man vinner och inte gräva ned sig för mycket om man förlorar heller, utan ha en tillit till sig själv och sitt spel. Det hjälper dig att växa in i det.


Foto: Bildbyrån/Simon Eliasson

”VET INTE VEM MAN KAN PETA”

Landslaget då… Det var ett tag sedan du var med där (2016/17), hur ser du på det?
– Det är ju en jättekonkurrens. Lasse Johansson, (Magnus) Hellberg och Adam Reideborn har ju spelat grymt bra alla tre. Det hade varit jättekul att vara med och det är en ära varje gång man får chansen, men jag ser inte vem man kan peta av de tre egentligen. Men absolut, hade jag fått chansen hade jag tackat ja direkt, men det är inget man kan fokusera på så här. Fortsätter man jobba på i klubblaget och spela bra där kommer det att ränta på. Huvudsaken är att det går bra där.

Hur ser du på framtiden då? Vad har du för drömmar och mål med din karriär?
– Det är att komma så högt som möjligt, att utvecklas hela tiden och självklart att vinna med Luleå Hockey.

Känner du dig mogen att ta nästa steg i karriären?
– Ja… Men det är svårt att säga något om det nu. Under den här delen av säsongen är det svårt att blicka framåt. Det är ett kommande slutspel som är riktigt viktigt och det ska vi jobba med fullt ut för att klara av.

Den här artikeln handlar om: