Sök
Johan Mattsson.
SHL

Frölundakeepern i toppform efter tuffa migränsvackan – ”Börjat bli vardag igen”

Fyra segrar i sina fem senaste framträdanden. Frölundas Johan Mattsson har hittat tillbaka. Efter en tung period av migrän och stress mår keepern mycket bättre – och är redo att hjälpa Frölunda till segrar långt in på våren.
– Jag har blivit en starkare person, säger Johan Mattsson till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

För bara en dryg månad sedan kom Johan Mattsson inte tillbaka ut till andra perioden, efter att ha varit startande målvakt i bortamötet mot Linköping. En migränattack hade sköljt över honom och han tillbringade resten av matchen i båset.

Veckorna som följde präglades av fortsatta problem med huvudvärk och tid på bänken. Och även om Johan Mattsson varit van vid att hantera migrän var denna gången annorlunda.
– Jag kommer inte ens ihåg första gången jag fick migrän, men jag måste ha varit 8-9 år. Min pappa hade också mycket migrän, min syster har migrän. Så det går väl i arv eller vad man ska säga, säger 26-åringen.
– Men det här var första gången den triggades av stress, så det var något nytt.

”BLIR BÄTTRE OCH BÄTTRE”

Stressen kom under en intensiv period i livet, som han öppenhjärtligt berättat om i bloggen rakapuckar.se. Hans hund gick bort och sambon Caroline hade komplikationer med graviditeten. Oron och sorgen visade sig dels genom migrän.
– Det var jättejobbigt, såklart. Där och då vet man inte hur man ska kunna dra sig ut det, säger Huddingesonen när han ser tillbaka på den tuffa perioden.
– Och det är väl det som gör att det är så skönt nu och har börjat spelat hockey igen. Det har börjat bli lite vardag igen och det tycker jag är riktigt skönt. Vissa bitar hänger fortfarande kvar, men det blir bara bättre och bättre.

Hur jobbade du med stressen och migränen under de där veckorna?
– Jag pratade mycket med John (Jansson, red. anm.), lagets psykolog, och min mentala rådgivare Andy Swärd. Jag önskar att man bara kunde prata om det och sedan var det klart, men det tog lite tid och det var jobbigt. Men samtidigt skönt att gå igenom det. Man känner att man blir en starkare person efteråt, att fan, jag klarade av det här. Och att komma tillbaka och spela bra hockey också.

Allt gick bra med födseln och idag mår Johan Mattsson, sambon Caroline och deras son Charles bra. Den nyblivne pappan börjar få ordning på sin nya roll.
– Det var väl en grej, att man inte visste riktigt hur papparollen skulle vara men jag tycker det har flutit på väldigt naturligt. Det har liksom inte varit några konstigheter alls, tycker jag. Caroline har gjort ett jättejobb hemma, det är hon som tar det mesta på natten också. Så jag är väldig glad för henne, hyllar Mattsson.

INTE OROLIG

Sedan återkomsten den 14 februari har Johan Mattsson stått i fem av Frölundas sex matcher. Fyra av dem har slutat i seger. Målvakten är glad att vara tillbaka mellan stolparna och känner sig stark och stabil inför sin sista vår på kontraktet med Göteborgsklubben. I torsdagens möte med Örebro motade han 26 av 27 skott och hjälpte sitt Frölunda till en viktig trepoängare.
– Det var rolig match att spela, tycker jag. Lite slutspelskaraktär och det svängde mycket åt båda hållen. Det är alltid roligt att spela såna matcher.

Vad har du för målsättning inför våren?
– Att bli ännu bättre. Vinna fler matcher. Det långsiktiga håller jag för mig själv, det kortsiktiga är att försöka ge laget en chans att vinna varje match och vara en stabil målvakt.

Grubblar du mycket på det långsiktiga?
– Nej, inte just nu. Jag har gjort det tidigare. Det låter klyschigt men det är fokus här och nu. Det är mycket matcher så det finns inte riktigt tid eller energi för att tänka så långt fram. Nu är det slutspel snart och jag vill sätta mig själv och laget i en så bra sits som möjligt inför det.

Är du orolig över att migränen ska slå till igen?
– Nej. Kommer den så kommer den. Just nu är jag i en sån balans att jag inte tror att det kommer komma någon stress, och det tror inte John eller Andy heller. Kommer migränen så är det av naturliga orsaker. Men det går ju inte riktigt att gå runt och tänka på.

Den här artikeln handlar om: