Sök
Sidney Crosby och Linus Ullmark.
Pittsburgh

Crosby ikapp Jágr – men svensken fick sista skrattet

Sidney Crosbys 439:e NHL-mål för Pittsburgh Penguins tog honom ikapp Jaromír Jágr på listan över de bästa målskyttarna i klubbens historia. Men det var Buffalo Sabres svenska keeper Linus Ullmark som fick sista skrattet i nattens drabbning. Med 41 räddningar lade han grund för hemmalagets 4–3-seger.

Det var med ett powerplay-mål sent i den andra perioden som Sidney Crosby nådde en ny milstolpe i karriären. Hans 28:e mål för säsongen, som betydde 3–2-ledning i bortamötet med Buffalo Sabres, tog upp honom på delad andraplats i Pittsburgh Penguins målliga genom tiderna.

Målet var Crosbys 439:e fullträff för Penguins sedan debuten för klubben 2005. Lika många som Jaromír Jágr sköt under sina elva år i stålstaden mellan 1990 och 2001. Bara Mario Lemieux är bättre med sina 690 mål.

Nu blev målet ändå en fotnot i matchen för Penguins. Sabres kvitterade genom Brandon Montour, nyförvärvet från Anaheim Ducks, i tredje perioden. Och i förlängningen avgjorde en gammal bekant. Conor Sheary trejdades från Pittsburgh till Buffalo i slutet av juni förra året. Nu blev han tvåmålsskytt och hade en assist mot sin gamla klubb. Pricken över i:et var 4–3-målet.
– Det var viktigt för mig att få göra de här målen. Dels för att jag över lag behöver göra fler mål, dels för att det var mitt gamla lag vi mötte och det gör det givetvis mer speciellt, säger Sheary, som har elva mål den här säsongen, till nhl.com.

STORSPEL AV ULLMARK

En som lade grund för att Sabres kunde komma tillbaka och vinna var Linus Ullmark. Lagets svenske målvakt stoppade 41 skott och tog sin första vinst sedan 12 februari. 25-åringen har räddat 91 procent av skotten på 29 matcher under sin första riktiga NHL-säsong.

Rasmus Dahlin spelade drygt 22 minuter för hemmalaget, men lämnade isen poänglös. Han har 37 poäng (8+29) på 64 matcher.

Patric Hörnqvist blev målskytt för Penguins, hans 16 fullträff för säsongen. Detta i sin 700:e NHL-match.

Sabres är fortfarande en bra bit från slutspel segern till trots. Men 18 matcher kvar at spela har laget sju poäng upp till Columbus Blue Jackets, som har den sista wild card-platsen. Även Pittsburgh ligger utanför slutspel, men har lika många poäng som Columbus 75.

Buffalo – Pittsburgh 4–3 (2–1, 0–2, 1–0, 1–0)
Buffalo: Conor Sheary 2 (11), Jack Eichel (23), Brandon Montour (6).
Pittsburgh: Nick Bjugstad (8), Patric Hörnqvist (16), Sidney Crosby (28).

Den här artikeln handlar om: