Sök
Ted Lindsay
Nyheter

En av NHL:s största har gått ur tiden

Han var en av ligans första verkliga superstjärnor. Han vann fyra Stanley Cup och en poängligatitel. Han grundade spelarfacket NHLPA. Nu har Ted Lindsay gått bort.

Ser vi till Ted Lindsays poäng och antal matcher har han långt upp till de allra främsta. 379 mål och 851 poäng på 1068 matcher är ingenting du blir en verklig legendar för. Men Ted Lindsay rankas ändå som en av ligans största.

På 40- och 50-talen var han en storstjärna i Detroit och vann fyra Stanley Cup-titlar med klubben. Han vann också såväl skytte- som poängliga i NHL vid ett tillfälle. Redan 1967 valdes Lindsay in i Hockey Hall of Fame.

Men det är lika mycket för hans arbete utanför isen han blivit en ikon. Det var Lindsay som grundade spelarfacket NHLPA. Och ni har ju alla hört talas om Ted Lindsay Award, priset som går till NHL:s främsta spelare enligt spelarna själva. Ett pris som både Markus Näslund och Daniel Sedin fått.

Enligt samstämmiga rapporter från Nordamerika har Ted Lindsay nu lämnat jordelivet. Han blev 93 år. Men hans minne och hans ära kommer leva för evigt i hockeyhistorien, och framför allt i NHL.

Den här artikeln handlar om: