Sök
PÅLITLIG. Victor Söderström har fått stort förtroende i Brynäs i jakten på en slutspelsplats.
SHL

Hoppades få träna med a-laget – nu är storlöftet en stöttepelare i Brynäs

Inför säsongen hoppades han på att få göra några träningar och kanske få några enstaka inhopp i a-laget. Nu snittar Victor Söderström uppemot 20 minuter per match och är en av stöttepelarna i Brynäs backuppsättning i lagets jakt på en slutspelsplats.
– Självklart är det kul att man får förtroende av tränarna. Det tyder ändå på att man gör någonting bra, säger backtalangen till hockeysverige.se.

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför säsongen var det nog få som hade koll på Brynäs backtalang Victor Söderström. Visst, de allra mest inbitna fantasterna kan ha följt hans framfarter i Brynäs juniorlag, men för den stora allmänheten var Söderström ett främmande namn.

Den nyblivne 18-åringen från Skutskär a-lagsdebuterade i bortamatchen mot Malmö den 18 oktober. Sedan dess har Victor Söderström varit en given del av Brynäs backuppsättning. De senaste veckorna har backtalangen fått stort förtroende från Magnus Sundquist och snittat uppemot 20 minuter och således varit en vital del i Brynäs jakt på en slutspelsplats.
– Självklart är det kul att man får förtroende av tränarna. Det tyder ändå på att man gör någonting bra, säger Söderström som inte känner någon press av det ökade ansvaret.
– Nej, jag känner ingen press så. När man sitter i båset vill man bara ut på isen igen, det är det man längtar efter hela tiden. Det är roligare att vara på isen än utanför den, så jag klagar absolut inte över det.

”TAGIT KLIV FRAMÅT UNDER HELA SÄSONGEN”

Att Victor Söderström skulle sitta i den sitsen han gör nu var ingenting han hade förväntat sig när han gick in till den här säsongen.
– Det här var absolut ingenting som jag förväntade mig. Jag var inställd på att spela med J20 den här säsongen och kanske få träna och göra någon match med a-laget under säsongen om jag hade tur. Nu har det blivit lite mer än så och det känns bara jätteroligt.

Lite mer är minst sagt i underkant. Totalt har högerskytten noterats för sju poäng (3+4) på 39 SHL-matcher den här säsongen. Söderström själv är nöjd över sin utveckling den här säsongen.
– Jag har tagit kliv framåt under hela säsongen, det känner jag. Det är stor skillnad på att spela juniorhockey och seniorspelare. Här i SHL är alla spelare mer skillade och starkare och det gör ju att man själv tvingas ”steppa upp”. Utvecklingen har gått åt rätt håll, tycker jag.


I RAMPLJUSET. Victor Söderström har fått vänja sig vid intervjusituationer tack vare sitt fina spel den här säsongen. FOTO: Kenta Jönsson/Bildbyrån

”VÅRAT SLUTSPEL HAR REDAN BÖRJAT”

Söderström har en spännande vår och sommar framför sig. Närmast väntar en slutspelsjakt med Brynäs, som i dagsläget skrapat ihop lika många poäng som tiondeplacerade Linköping men har en sämre målskillnad och således ligger utanför en slutspelsplats. 18-åringen är övertygad om att Gävlelaget kommer att ha knipit en av slutspelsplatserna när grundserien ska summeras nästa vecka.
– Vi ser det inte som något alternativ att missa slutspel, det är en slutspelsplats som vi spelar för varje match. Vi sade det till varandra för ett par dagar sedan; vårat slutspel har redan börjat. De senaste matcherna har haft lite slutspelskaraktär från vår sida och så kommer det fortsätta vara ända in i mål. Det är jätteroligt att spela såna här matcher den här tiden på året.

I april spelas också U18-VM på hemmaplan för första gången sedan 2006. Turneringen går av stapeln i Örnsköldsvik och Umeå i april och Söderström förväntas få en stor roll i Småkronorna.
– Det skulle vara jätteroligt att få spela VM på hemmaplan. Jag har aldrig varit med landslaget på hemmaplan tidigare, så det skulle vara jätteroligt om man skulle få vara med där och visa upp sig inför den svenska publiken, säger Söderström.


HÄNDELSERIK VÅR. Victor Söderström har mycket att se framemot under våren. FOTO: Johan Bernström/Bildbyrån

TIPPAS GÅ TIDIGT I DRAFTEN

Säsongen toppas sedan av med NHL-draften i Vancouver under midsommarhelgen. I den senaste draftrankingen från International Scouting Service (ISS) tippas Söderström gå som tolfte spelare i sommarens draft. Draften är någonting som Skutskärsonen inte försöker tänka på nu, men…
– Det är klart att det är svårt att inte tänka på det. Jag försöker så klart koppla bort det så mycket som möjligt, men blir ju lite påmind om det hela tiden. Just nu ligger dock allt fokus här på Brynäs och att vi ska ta den där slutspelsplatsen.

18-åringen tror och hoppas att drafthelgen kommer bli ett minne han sent kommer att glömma.
– En draft är någonting som man kommer att komma ihåg för resten av sitt liv, så det är klart att jag ser framemot det. Det ska bli jättekul att åka över.

Just nu ligger dock allt fokus på att hjälpa Brynäs till slutspel. Söderström vet vad som krävs av honom för att ge laget bästa möjliga chans att nå sina mål.
– Jag arbetar hårt varje dag och försöker bli bättre för varje dag som går. Jag vill göra saker bättre för varje match som går och tar med mig de grejer som jag gör bra och de grejer som jag kanske gjort mindre bra för att fila på de grejerna. I slutändan handlar det bara om att göra så bra matcher som möjligt nu på slutet av säsongen så att jag på bästa sätt kan hjälpa laget att vinna matcher.

Den här artikeln handlar om: