Beslut om Ola Lundbergs förslag närmar sig
SHL

HockeyAllsvenskans invändning mot serieförslaget – vill ha kvalserie

ANNONS

HockeyAllsvenskan presenterar nu sitt förslag om hur seriesystemet ska se ut efter Ola Lundbergs serieutredning. De vill bland annat se att kvalserien återvänder.

Den 23 november förra året presenterade Svenska ishockeyförbundets ensamutredare Ola Lundberg sitt förslag till ett nytt seriesystem för SHL, hockeyallsvenskan och hockeyettan.

Bland annat så innefattade förslaget att de två sista lagen i SHL ska mötas i en serie på sju matcher där förloraren åker ner direkt och vinnaren håller sig kvar. HockeyAllsvenskan kommer att ha ungefär samma upplägg. De tio bästa HA-klubbarna kommer att spela ett slutspel där vinnaren direktkvalificeras för SHL.

LÄS ÄVEN: BODIN: Less is more – därför röstar jag för Olas seriemodell

SHL ställde sig i början av februari bakom förslaget. HockeyAllsvenskan presenterade i dag sitt förslag till hur kvalet ska fungera. Det skiljer sig på flera punkter från Ola Lundbergs utredning:

VILL SE EN ÅTERKOMST AV KVALSERIEN

– HockeyAllsvenskan är kritiska till att endast ett lag kan gå upp till SHL. Ligan vill istället att båda platserna ska behållas så att det finns möjlighet för två HA-klubbar att avancera till SHL. 

– Den första platsen till SHL ska vara garanterad för ett lag medan den andra platsen ska avgöras genom en kvalserie. Kvalserien ska spelas mellan de fem lag från HockeyAllsvenskan samt en SHL-klubb. 

– Kvalet till SHL ska vara färdigspelat innan semifinalerna i SHL börjar så att de olika slutspelen inte krockar med varandra. På detta sätt så kan kampen om SM-guldet stå få allt fokus i rampljuset.

– HockeyAllsvenskan menar att slutspelskrocken ställer stora ekonomiska och logistiska krav på klubbarna och det blir därför orättvist mellan SHL- och HA-klubbarna.
”Då klubbar i HockeyAllsvenskan av ekonomiska skäl åker buss till skillnad från lagen i SHL som chartrar egna flygplan så leder det till problem med restiderna”, skriver ligan i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: SKOGLUND: Detta är en stor brist i Olas förslag

Ligan hoppas att deras förslag ska göra att det blir spännande under hela säsongen, och motverkar att seriespelet blir en ”transportsträcka”.
”Med HockeyAllsvenskans förslag blir det spänning både i toppen, mitten och botten av tabellen i en enkel seriestruktur som är lätt att förstå för alla. Lag kommer ha fler möjligheter att kämpa om att ligga på rätt sida strecket”, skriver HockeyAllsvenskan i ett pressmeddelande.

Förändringarna kan tidigast genomföras säsongen 2020/2021. Det slutgiltiga beslutet ska fattas den 15 juni på ett förbundsmöte.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch