Sök
Dagens resultat bäddade för en dramatisk slutomgång på fredag.
Västerviks IK

HA-SVEPET: Bäddat för målskillnadsdramatik i slutomgången

Det näst sista omgången av Hockeyallsvenskan avverkades under onsdagskvällen och resultaten i den bäddade för en rejält dramatisk kväll på fredag. Inte mindre än fyra lag kommer vara inblandade i målskillnadsstrider och poängstrider kring kval- och slutspelsstreck. Längst ner får ni förutsättningarna inför slutomgången på fredag.

Karlskrona – Modo  3 – 5 (0-0, 1-3, 2-2)

Karlskrona: Linus Karlsson, Viktor Liljegren, August Nilsson
Modo: Jonathan Johnsson, Magnus Häggström, Henrik Björklund, Kalle Jellvert, Daniel Sylwander

Modo var klara för slutspelsserien redan inför matchen medan hemmalaget Karlskrona hade all anledning att hålla koll på de jagande lagen bakom sig. Den första perioden blev mållös men i den andra gick Modo fram till en 0-3-ledning innan hemmalaget kunde reducera.

Den tredje perioden följde samma mönster. Modo ökade på, Karlskrona reducerade, Modo ökade på innan Karlskrona fick in en sista reducering. Men närmare än så kom de aldrig.

Leksand – Vita Hästen   4 – 0 (0-0, 2-0, 2-0)

Leksand: Anton Karlsson, Johan Porsberger, Jon Knuts, Mattias Nilsson
Vita Hästen: –

Leksand hade inför chans på tredjeplatsen i tabellen medan Vita Hästen redan är klara för kvalserien. Den första perioden blev mållös men i den andra fick Leksand utdelning på all sina chanser och kunde gå till pausvila med en 2-0-ledning.

I den tredje perioden gick sedan Leksand vidare till 4-0 och kunde på ett säkert sätt vinna den här kampen.

Almtuna – Oskarshamn  0 – 3 (0-1, 0-0, 0-2)

Almtuna: –
Oskarshamn: Filip Sveningsson (2), Arsi Piispanen

En hyperviktig match för Almtuna i sin jakt på att undvika negativt kval. De slåss ju mot Tingsryd för att undvika plats 13. Oskarshamn tog ledningen omgående i matchen i spelformen powerplay och i den tredje perioden kunde de öka på. Filip Sveningsson gjorde sedan 0-3 och såg till att säkra sin finalplats även i praktiken. Dessutom grejade de dramatik kring det negativa kvalstrecket. Vi återkommer till det längre ner.

Björklöven – Pantern  5 – 2 (2-2, 1-0, 2-0)

Björklöven: Fredric Andersson (3), Marcus Jonsson, Emil Norberg
Pantern: Oliver Larsen, Lukas Haudum

Inför matchen så löpte båda lagen faktiskt en teoretisk risk att hamna i negativt kval. Men efter dagens resultat så är det nu klart att de spelar kvar i allsvenskan även nästa säsong. Pantern tog ledningen med 0-2 i matchen, men tappade sedan och Björklöven kunde vända. Fredric Andersson gjorde hattrick för Björklöven.

Karlskoga – Västerås  3 – 4 (0-1, 2-2, 1-0, 0-1)

Karlskoga: Gustaf Thorell, Fredrik Forsberg, Fredrik Högren
Västerås: Jonas Liwing (2), Mikael Frycklund, Jimmie Jansson

Västerås skulle i händelse av seger på full tid säkra tredjeplatsen i tabellen och därmed inleda slutspelsserien med tre poäng. De tog också ledningen i den första perioden men i den andra vände hemmalaget innan Västerås på mindre än en minut kunde vända tillbaka.

Karlskoga skulle dock komma tillbaka och det hela fick avgöras i förlängningsspel där Jonas Liwing kunde avgöra med sitt andra mål för matchen.

I praktiken så har nu Västerås säkrat tredjeplatsen. Leksand jagar tre poäng bakom och har 13 mål att hämta in.

Tingsryd – Västervik  1 – 2 (1-2, 0-0, 0-0)

Tingsryd: Ludvig Elvenes
Västervik: Tim Wahlgren, Victor Öhman

Västervik slåss för att ta sig till slutspel och Tingsryd slåss med näbbar och klor för att undvika negativt kval. Västervik tog omgående en 2-0-ledning innan hemmalaget senare i perioden kunde reducera.

Men det blev aldrig några fler mål och nu väntar ett riktigt målskillnadsdrama i slutomgången för Tingsryd. Vi återkommer till det.

Södertälje – AIK  1 – 4 (0-2, 1-0, 0-2)

Södertälje: Sebastian Dyk
AIK: Ludvig Claesson, Gary Nunn, Simon Fernholm, Jacob Dahlström

Rivalmöte i 08-land och en superviktig match för hemmalaget Södertälje som kämpar kring slutspelsstrecket. Då var det redan klara seriesegraren AIK som tog kommandot direkt och kunde få med sig en 0-2-ledning efter den första perioden.

Södertälje kom tillbaka i den andra och lyckades reducera men i den tredje perioden satsade man på kvittering i form av utplockad målvakt. Till ingen nytta då AIK kunde göra två mål i öppen kasse.

FÖRUTSÄTTNINGARNA KRING STRECKEN:

I och med att Västervik vann sin match och Södertälje förlorade sin så har de nu 73 poäng vardera på varsin sida om slutspelsstrecket inför slutomgången. Västervik ä’r före i kraft av fyra plusmål. Södertälje har minus sju och behöver alltså vinna sin avslutande match mot Karlskoga på bortaplan samtidigt som Västervik tar emot Vita Hästen på hemmaplan.

I botten ligger Tingsryd precis ovanför kvalstrecket med 59 poäng och minus 31 i målskillnad. Almtuna ligger på samma poäng, men med minus 33 i målskillnad. Tingsryd möter i den sista omgången Oskarshamn på bortaplan medan Almtuna åker till Stockholm för spel mot det andra finalklara laget AIK.

 

Den här artikeln handlar om: