Sök
SHL
KARLSSON: Visade något jag inte sett på hela säsongen

Jomen, Brynäs kan ju! De kan vara kreativa, spela underhållande, och vinna utan att Joacim Eriksson gör tvåsiffrigt antal monsterräddningar. Idag visade de att de faktiskt finns kvalitet. 

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Joel Kellmans intåg i Brynäs var förstås monumentalt viktigt. Hur Brynäs ledning, med Andreas Dackell i spetsen, ska kunna ersätta honom till nästa säsong ser jag inte. Det är en riktig käftsmäll att få. Man måste säga att Kellman, tillsammans med Kevin Clark, nog är Stefan Bengtzéns kanske bästa värvning under sina år som Brynäs sportchef. Men han lämnar alltså efter säsongen, som MrMadhawk avslöjade idag.

Men. Med Joel Kellman i laget kan Brynäs börja hoppas på slutspel igen. Ja, han har varit i laget tidigare och det har ändå gått tungt, men det var först idag vi fick se Joel Kellman, Tomi Sallinen och Rudolf Cerveny i sina rätta roller. Sallinen behövde inte centra en förstakedja, yttern Cerveny fick spela på den position han ska, och Kellman fick centra SHL:s kanske främsta förstakedja. Helt plötsligt finns det hopp för Brynäs om att ha två producerande kedjor. Jag måste säga att både Tomi Sallinen och Rudolf Cerveny visade sin ”rätta nivå” för första gången i Brynäströjan.

ÄR EN LÅNG VÄG KVAR

De första 40 minuterna var bland de bästa jag sett från Brynäs under säsongen. Nog har de spelat ett bra försvar och gjort starka matcher förut, men då har det nästan uteslutande varit på bortaplan mot topplag. Matcher där de inte behöver föra spelet. Matcher de kan lita på sin målvakt och sina special teams. Men idag såg vi något annat.

Brynäs har ju kvalitéer i laget. De kan ju föra en match. De kan ju baske mig till och med spela publikfriande! De första 40 minuterna var faktiskt ganska…roliga. Samtalsämnena på pressläktaren handlade inte om hur intetsägande matchen var eller hur lite folk det var på läktaren, som det ofta varit den här säsongen. Det snackades faktiskt om att Brynäs gjorde det ganska bra.

En match gör ingen säsong och i synnerhet inte i år, när tabellen är som den är. Men med den här segern finns det i alla fall hopp för Brynäs om att gå till slutspel. De måste ha poängförsprång på Örebro och (framför allt) Linköping med tanke på den undermåliga målskillnaden. Dagens seger lär därför inte räcka. Det lär krävas en trepoängare mot antingen Rögle eller Frölunda, och minst en poäng också i nästa veckas rysaratch mot Linköping.

DÅ HAR DE LAGT UPP BOLLEN PÅ STRAFFPUNKTEN

Magnus Sundquist var på strålande humör efter matchen. Han stod länge och pratade med några andra journalister, efter presskonferensen, innan han gick in i omklädningsrummet igen. Det säger en del. Det säger en del om vilken tung tid som varit – och energin ett lag kan få vid en seger. Kan de få med sig den in i lördagens möte med Rögle – då har Brynäs lagt upp bollen på straffpunkten och skickat fram straffmästaren Andreas Granqvist. Då ska det kunna bli slutspel. Kanske mot favoritmotståndet Malmö, till och med?

Slutspelet kommer förstås inte bli långt, något annat vore sensationellt, men nu finns det i alla fall en anledning för Gävleborna att kolla på hockey igen. Brynäs kan ju både vinna, och spela rätt kul. Sen ska vi inte glömma bort att det nog var ett självmål som trots allt avgjorde matchen i slutändan…

 

Den här artikeln handlar om: