Luleå tog elfte raka segern. …

SHL-SVEPET: Luleå tog elfte raka segern borta

Luleå förlängde sin segersvit och toppar SHL. Timrå föll stort mot Skellefteå och Brynäs tog viktiga poäng i kvällens omgång där det totalt spelades sex matcher.

Linköping– Luleå 0–3 (0-0, 0-1, 0-2)
Luleå: Fabricius (2), Emanuelsson

I den första perioden åkta Luleås stjärna Isac Lundeström på en ful tackling. Med huvudet först flög han in i sargen och blev liggande på isen i smärtor. Alexander Karlsson, som delade ut tacklingen, fick matchstraff.

Karl Fabricius öppnade målskyttet i den andra perioden. Den pånyttfödde forwarden gjorde därmed sitt nionde mål för säsongen. I den tredje perioden fick han även sätta dit sitt tionde, när han utökade till 2-0.

För Linköping var förlusten tung. Man ligger nu utanför slutspelsplatsen och passerades av Brynäs som tog tre poäng. Luleå tog däremot sin elfte raka bortaseger och toppar SHL.

Skellefteå–Timrå 7–0 (1-0, 4-0, 2-0)
Skellefteå: Wingerli (2), Söderlund, Möller, Lindström, Hedberg, Sundsvik

Anton Wedin gjorde comeback för Timrå, vilket det varit mycket snack om inför matchen. Men det hjälpte inte Timrå som hade en tung afton. Victor Brattström blev pååkt och tvingades utgå. In kom istället SHL-debuterande Linus Marcko. Den nittonårige målvakten fick dock en mardrömsstart, när han stod för en tavla som innebar 4-0 till Skellefteå. Debutanten hann släppa in fler mål i matchen. Det blev hela 7-0.

Timrå är redan avhängda i tabellen. Frågan är om man är mentalt redo för kvalspelet som väntar. Skellefteå tog ett litet grepp om direktplats till slutspelet och ligger nu på sjätte plats i tabellen, en poäng före Malmö.

Mora–Växjö 5–1 (1-0, 3-1, 1-0)
Mora: Rowe, Gagne, Stransky, Masuhr, Johansson
Växjö: Horak

Mora har haft det tufft den senaste tiden. Mot formstarka Växjö tog man dock en mentalt viktig seger. Nu finns fortfarande ett litet hopp om att undvika negativt kval, men man har 8 poäng upp till Örebro och Linköping, så förmodligen blir det spel för att hänga kvar i SHL senare i vår för Mora.

Växjö, som kom till matchen med toppad form och fem vinster på de senate sex matcherna, hade mycket svårt ikväll. Inte ens i spel 6 mot 4 i slutet av matchen, då Sam Allam tagit ut målvakten trots tremålsunderläge, kunde man göra mål. Istället satte Mora 5-1.

Örebro–Färjestad 1–4 (0-1, 0-1, 1-2)
Örebro: Gustafsson
Färjestad: Virtanen, Steen, Lindqvist, Rydahl

Färjestad tog tredje raka segern när man besegrade ett Örebro i desperat jakt på poäng. Men det var tight ända in i slutet. Man har nu vunnit elva av de tolv senaste matcherna.

Oskar Steen satte dit 2-0 i den andra perioden. han har ni gjort 37 poäng totalt under säsongen. Segern innebar dock inte att Färjestad erövrade förstaplatsen eftersom Luleå också tog tre poäng. För Örebro innebär förlusten att man har 3 poäng upp till slutspelsstrecket. Förlusten betydde också att hemmasviten om sju raka segrar bröts.

Brynäs–Malmö 4–3 (1-0, 3-1, 0-2)
Brynäs: Blomqvist, Bertilsson, Kellman, Danielsson
Malmö: Storm (2), Forsberg

Det var hemmalaget som inledde bäst. Man var mycket effektivt i powerplay och gick upp i en 4-1-ledning inför den tredje perioden. Joel Kellman fick också näta i sin comeback, när han satte dit 3-1.
– Vi åker skridskor och tänker inte så mycket. Bara kör och inte tänka på konsekvenserna. Då spelar vi så bra som vi egentligen kan, sa Brynästränaren Magnus Sundquist till Cmore.

Brynäs, vars form varit dålig den senaste tiden, tog därmed en mycket viktig trepoängare. Segern innebär att man skapar sig lite avstånd ner till Linköping och Örebro under strecket.

Rögle–Djurgården 5-3 (3-1, 1-1, 1-1)
Rögle: Zaar (2), Brithén, Curran, Sandin
Djurgården: Bemström (2), Brodin

Matchen inleddes i rasande tempo. Efter 33 sekunder hade Rögle tagit ledningen genom Daniel Zaar. Men bara en minut senare kvitterade bortalaget genom Emil Bemström.

Den tidigare Djurgårdsspelaren Daniel Widing lämnade strax därefter matchen med en befarad handledsskada, som han ådrog sig i samband med en kollision. Hur allvarlig skadan är ännu oklart. Rögle stod trots det emot Djurgårdens tryck.

För Rögle innebär segern att man avancerade till 8:e plats i tabellen. Djurgården behåller sin femteplats.