Sök
SANLÖS DRAMATIK Tingsryd säkrade kontraktet efter att Almtuna tappade ledning med fem sekunder kvar
Västerviks IK

HA-SVEPET: Sanslöst drama i botten – de tvingas kvala efter att ha tappat ledning med fem (!) sekunder kvar

Tingsryd och Almtuna slogs om att undvika kval och att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan. Tingsryd ledde med 2-0 med fem minuter kvar av matchen men tappade till 2-2 samtidigt som Almtuna tappade ledning med fem (!) sekunder kvar. Tingsryd avgjorde på övertid och säkrade därmed kontraktet till nästa säsong. 

Karlskrona – Pantern 2-1 OT (0-0,1-0,0-1,1-0)

Karlskrona: Viktor Liljegren, Niklas Johansson
Pantern: Erik Nyström

Karlskrona riskerade fortfarande att hamna utanför slutspel om laget förlorade samtidigt som både Västervik och Södertälje vann. Karlskrona höll däremot för trycket och säkrade slutspelsplatsen mot Pantern som inte hade något att spela för.

Niklas Johansson blev matchvinnare på övertid.

Modo – Västerås 2-3 (1-0,1-2,0-1)

Modo: Anton Karlström, Jonathan Johnsson
Västerås: Johan Skinnars, Mikael Frycklund, Alexander Lindelöf

Detta var egentligen bara ett test inför Slutspelsserien. Både Modo och Västerås var redan klara för fortsättningsspel och kvällens drabbning var en värdemätare för lagen, som kommer att mötas i betydligt viktigare matcher framöver.

Västerås kom till matchen med sex raka segrar och med fördel på Modo. Det var även de som var hetast i kvällens match och går in i slutspelet med sju raka segrar.

Oskarshamn – Tingsryd 2-3 OT (0-2,0-0,2-0,0-1)

Oskarshamn: John Dahlström, Oskar Nilsson
Tingsryd: Daniel Öhrn, Daniel Ljunggren, Joachim Nermark

Tingsryd slipper kvala och spelar i HockeyAllsvenskan även nästa säsong. Efter segern mot serietvåan Oskarshamn i Smålandsderbyt så stod det klart att laget hamnar före Almtuna i tabellen och säkrar kontraktet.

Tingsryd var i ett liknande läge i fjol då det också var ett sanslöst drama i botten under den sista omgången. Då blev Daniel Öhrn en av hjältarna med ett mål och en assist. Han gjorde även mål i denna matchen men blev inte hjälten.

Joachim Nermark blev matchvinnaren när han avgjorde i övertiden. Då Almtuna inte lyckades vinna efter full tid så knep Tingsryd det allsvenska kontraktet på Almtunas bekostnad.

AIK – Almtuna 4-5 SO (0-1,0-1,4-2,0-0,)

AIK: Garry Nunn 2, Philip BrobergDaniel Muzito-Bagenda
Almtuna: Viktor Hertzberg 2 (och avgörande straff), Victor Rollin-Carlsson, Alexander Lunsjö

Om AIK tog en poäng eller mer så skulle man bli det bästa laget i HockeyAllsvenskan någonsin. Rekordet ligger på 109 poäng och delas mellan Södertälje år 2006/07 och Leksand 2012/13. AIK hade inför matchen 108 inspelade poäng. Almtuna var däremot också piskade att vinna då de spelade för att undvika kvalspel.

Almtuna ledde med 4-3 precis i slutet och kändes klara för HockeyAllsvenskan nästa säsong. Då kvitterar Garry Nunn för AIK med endast fem sekunder kvar och tar matchen till övertid samtidigt som avgör Tingsryd mot Oskarshamn på övertid.

Almtuna lyckades vinna men det hjälpte inte. Laget var endast fem sekunder från att spela i HockeyAllsvenskan nästa säsong. Detta betyder att Almtuna tvingas kvala för att hålla sig kvar. Båda lagen slutade på samma poäng men Tingsryd klarade sig kvar med bättre målskillnad.

AIK knep en poäng och tangerar därmed poängrekordet för ett lag under en säsong sedan HockeyAllsvenskan startade 2005.

https://twitter.com/cmoresport/status/1104116405107126274

Leksand – Björklöven 4-2 (1-2,1-0,2-0)

Leksand: Anton Karlsson, Jon Knuts, Daniel Gunnarsson, Jesper Ollas
Björklöven: David Lindquist, Oskar Stål-Lyrenäs

En sällsynt match den här kvällen då inget av lagen hade något att spela för. Leksand var redan klara för Slutspelsserien medan Björklöven redan hade missat.

Det var ändå Leksand som höjde sig och fixade segern. De slutar nu fyra i tabellen och får med sig några extrapoäng till slutspelet.

Västervik – Vita Hästen 2-0 (0-0,1-0,1-0)

Västervik: Darren Nowick, Tim Wahlgren
Vita Hästen: –

Västervik kunde säkra en plats i Slutspelsserien vid seger och hade bättre förutsättningar än konkurrenten Södertälje. Laget mötte formsvaga Vita Hästen, som har fyra raka förluster och bara gjort ett mål på de senaste fyra matcherna, på hemmais medan Södertälje tog emot Karlskoga borta.

Det blev också aldrig riktigt spännande. Visserligen blev det ”bara” 2-0 men Vita Hästen hotade aldrig riktigt Västervik. VIK kommer därmed att få spela i Slutspelsserien medan Vita Hästen kom klart sist och får kvala sig kvar.

Karlskoga – Södertälje 4-3 (1-0,3-1,0-2)

Karlskoga: Fredrik Forsberg, Gustaf Franzén, Henrik Larsson, Alexander Anderberg
Södertälje: Ludwig Blomstrand 2, Lucas Carlsson

Södertälje var tvungna att ta poäng för att nå slutspelet. Laget hade lika många poäng som Västervik inför kvällens omgång men sämre målskillnad. Lagets chans på slutspel sumpades däremot i den andra perioden.

Först släppte laget in två mål på 14 sekunder så att Karlskoga kunde gå upp till 3-1. Därefter drog Petter Hansson på sig ett matchstraff för en ful boarding på Karlskogas Jonatan Harju. Då kunde hemmalaget göra ett mål till i powerplay och gå upp i en tremålsledning.

Södertälje kunde komma tillbaka i matchen och förlorade till slut. Det hade däremot inte spelat någon roll då både Karlskrona och Västervik vann sina matcher. Södertälje hamnar därmed i ingenmansland och det måste få ses som ett fiasko med tanke på ambitionerna inför säsongen.

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH SLUTGILTIG TABELL

Kvällens resultat ger följande förutsättningar för varje lag. AIK och Oskarshamn möts i den HockeyAllsvenska Finalen. Västerås, Leksand, Karlskoga, Modo, Karlskoga och Västervik till Slutspelsserien. Södertälje, Björklöven, Pantern och Tingsryd hamnade i ingenmansland och har spelat klart. Almtuna och Vita Hästen tvingas kvala för att hålla sig kvar i HockeyAllsvenskan.

Den HockeyAllsvenska finalen inleds på måndag då AIK och Oskarshamn möts på Hovet. Slutspelsserien drar igång på tisdag med matcherna Västerås-Leksand, Karlskoga-Modo och Karlskrona-Västervik.

Här kan du se den slutgiltiga tabellen:

Den här artikeln handlar om: