Sök
Nyheter
SKOGLUND: Därför är årets VM värt att följa extra mycket

Tre Kronor har mellan 1953 och 2018 vunnit elva VM-guld. Bara två gånger har de vunnit två år i rad och det 1991 och 1992 i Åbo och Prag, samt de två senaste åren i Köln och Köpenhamn. I Bratislava i vår kan Sverige för första gången någonsin vinna tre år i rad. Det är bara tre nationer tidigare som lyckats med den bedriften.

Jag brukar vanligtvis inte hetsa upp mig så särdeles mycket kring VM. Mitt intresse brukar vakna till när det börjar bli dags för semifinaler. Det är alldeles för mycket fokus på vilka spelare som kommer från NHL tycker jag, och någonstans blir förhandstipsen mer åt det lotteribetonade hållet.

Men i år känner jag att det är en liten pulshöjare inför turneringen och det är det faktum att Tre Kronor har chansen att vinna guld för tredje året i rad. Detta för första gången någonsin. Nu kan de sälla sig till historiskt starka nationer genom åren och DET är den riktigt stora pulshöjaren för mig.

Det är faktiskt inte så hemskt längesen ett landslag lyckades med att vinna hockey-VM tre år i följd. Det var Tjeckien som mellan 1999 och 2001 bärgade tre raka guld. Förövrigt var det en rätt gynnsam tidsepok för Tjeckien och Slovakien, som ju tidigare satt ihop och hette Tjeckoslovakien. Mellan 1996 och 2001 tog Tjeckien medalj i samtliga mästerskap och var i final fyra gånger där de vann samtliga. Slovakien å sin sida tog en medalj av vardera valör mellan år 2000 och 2003.

Innan Tjeckien vann guld tre gånger i rad får vi backa bandet hela vägen till 70 och 80-talet. På den tiden hette Ryssland och deras kringliggande grannar Sovjetunionen och mellan 1978 och 1983 plockade ”the big red machine” hem guldet fem gånger i följd.

Förutom ett fåtal som hoppade av till väst så var det på den tiden, mitt under Kalla krigets dagar, ingen ishockeyspelare från östblocket (Läs Sovjetunionen) som spelade i NHL. Istället höll de till i den sovjetiska ligan och den stora majoriteten av landslagsspelarna lirade i armélaget CSKA Moskva. Detta gav såklart Sovjet fördelar med tanke på att spelarna tränade och spelade ihop i stort sett varje dag. Snacka om att de var samspelta.

När östblocket och Sovjetunionen föll samman drog spelarna iväg till NHL och man kan väl utan att ljuga påstå att det är den största anledningen till att vi inte får se den här typen av dynastier längre. NHL-spelare har ju bara möjlighet att komma till VM om deras klubblag spelat klart och det säger sig självt att det blir tufft att hålla sig med samspelta landslag under sådana premisser.

DE TRE LÄNGSTA SVITERNA MED ANTAL GULD I FÖLJD:

Sovjet: 9, 1963-1971
Kanada: 6, 1920-1932
Sovjet: 5, 1978-1983

LÄNDER SOM VUNNIT VM TRE GÅNGER I FÖLJD ELLER FLER:

Kanada
Sovjet
Tjeckien

Som bonus slänger jag med medaljligan i VM genom tiderna gällande det totala antalet medaljer.

1. Kanada, 49
2. Sverige, 47
3. Tjeckien/Tjeckoslovakien, 46
4. Ryssland/Sovjetunionen, 45
5. USA, 19
6. Finland, 13
7. Schweiz, 11
8. Storbritannien, 5
9. Slovakien, 4 (varav ett guld)
10. Tyskland/Västtyskland, 4
11. Österrike, 2

Den här artikeln handlar om: