Sök
Nyheter
ENGLUND: Arbetsbefriades i fredags – ett samtal med ”Strumpan” om turbulenta året

52 omgångar är spelade och en rafflande slutomgång där bottenstriden stod för den största dramatiken. Almtuna såg länge och väl ut att slippa negativt kval men när AIK kvitterade med endast fem sekunder kvar var kvalserien ett faktum för uppsalalaget.

Sedan tidigare kvalserieklara Vita Hästen släppte strax innan midnatt i fredags ett pressmeddelande. Där kunde man läsa att forne guldtränaren Sune Bergman tar över som huvudtränare med uppdraget att säkerställa allsvenskt spel kommande säsong. I samma veva meddelade man att Leif ”Strumpan” Strömberg arbetsbefrias för tillfället från sitt uppdrag som tränare och sportsligt ansvarig i klubben. Kontraktet som han alltså nu arbetsbefriats ifrån sträckte sig även över kommande säsong.

Bloggen slog en signal till den karismatiske tränaren för att få ”Strumpans” version av den turbulenta säsongen. Leif var under hela samtalet ganska förtegen om detaljer som rör kontraktet men stack inte under stolen med att det är han som är ytterst ansvarig för årets prestation.

Klockan 23:30 i fredags gick Vita Hästen ut med att du arbetsbefrias. Kom beskedet som en överraskning eller hade du det på känn?
– När man varit med så pass länge som jag varit kommer inga såna här besked som någon överraskning. Någonstans är man förberedd på att det kan gå fort i den här branschen.

Om du summerar säsongen, vad är anledningarna till den skrala poängskörden, enligt dig?
– För det första ska man veta att allsvenskan är en riktigt bra liga där alla lag kan slå alla om man har en bra dag, vilket även vi har gjort, dock inte lika frekvent som vi hade önskat. Vi har under hela säsongen varit enormt skadedrabbade på framför allt forwardssidan, vilket så klart satt sina spår och även visat sig i tabellen. Jag har jobbat dag och natt för att försöka vända på skutan och vi fick även ett lyft efter jul, men det är svårt att hålla kontinuiteten när man saknar upp till tio spelare vissa matcher. Hockey handlar om planering, förberedelser, genomförande och dokumentering och där har jag gjort allt som står i min makt. Jag känner att jag kan gå rakryggad med vetskapen att jag gjort mitt yttersta under rådande omständigheter och förutsättningar.

”KAN SE UT SOM MAN FÅTT MEDDELANDE FRÅN VEM SOM HELST”

Er ordförande Yvonne Anglesjö slutade efter att ha upplevt hot riktade mot henne, har du upplevt något sådant under säsongen?
– Det vill jag inte uttala mig om.

Jag uppmärksammade på sociala medier att någon lagt ut en privat konversation denne hade haft med dig där du uttalat dig kritiskt om några av dina spelare. Vad har du att säga om det?
– Om vi säger så här; i dag finns det appar som kan göra att det ser ut som att man fått meddelande från vem som helst. Jag har stenkoll på vad jag skrivit och till vem. Mer vill jag inte uttala mig om den saken.

Om jag har förstått saken rätt stod du och Yvonne varandra nära på det arbetsmässiga planet. Upplevde du att stödet uppifrån minskade när hon valde att kliva av?
– Det vill jag inte gå in på.

Hur ser uppsägningen av avtalet ut, är du fri att lämna för annan arbetsgivare?
– Jag har ett gällande avtal som gäller även över kommande säsong. Jag vet vad som står i kontraktet men vill inte lämna ut det till allmän beskådan. Det är mellan mig och klubben.

Hur ser den närmsta tiden ut för dig och hur går tankarna inför en fortsättning inom tränaryrket?
– Jag var inställd på minst ett år till som tränare för Vita Hästen och planen är att fortsatt jobba med hockey framöver.

GODA CHANSER ATT HÅLLA SIG KVAR

Under samtalet får jag känslan av att ”Strumpan” inte är alltför nedbruten av gårdagens tuffa besked och att han ändå kliver av med huvudet högt. Leif har varit med i många år och som ni märker är han återhållsam med svaren på vissa frågor. Det har förstås att göra med att Vita Hästen fortfarande betalar hans lön, vilket snabbt kan ändras om han skulle uttrycka sig på fel sätt.

Under samtalets gång nämner han vid åtminstone ett par tillfällen att han önskar grabbarna i laget all lycka i kvalet. Han tror även att laget har goda chanser att lyckas hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan.

Vad som händer med strumpan framöver står skrivet i stjärnorna, men klart är i alla fall att han åtminstone tillfälligt är arbetsbefriad. Sedan får tiden utvisa vad Vita Hästen har för planer med Leif inför kommande säsong. Ser man honom i en annan roll inom föreningen, siktar man på en utlåning eller köper man rent av ut honom? Jag tror nämligen inte att klubben är särskilt sugen på att betala full lön till en arbetsbefriad tränare under ett helt år.

Den här artikeln handlar om: