Sök
Nyheter
ENGLUND: Därför vinner de den hockeyallsvenska finalen

Ikväll startar matchserien där allsvenskans två bästa lag gör upp i bäst av fem matcher. I potten ligger en matchserie mot SHL:s sämsta lag Timrå i bäst av sju matcher som avgör vilket lag som spelar i SHL nästa säsong.

Förloraren i den hockeyallsvenska finalen får sedermera en andra chans där man i play off möter vinnaren i slutspelsserien i en matchserie i bäst av tre möten. Vinnaren där möter sedan SHL:s näst sämsta lag, nämligen Mora, i en matchserie i bäst av sju möten som avgör vilket lag som spelar i SHL nästa säsong.

Den allsvenska slutspelsvarianten som ska sålla agnarna från vetet och innehåller såväl slutspelsserie, play off och den hockeyallsvenska finalen. Dessa olika slutspelssteg är sålda till Fristad och återfinns under samlingsnamnet ”Fristads hockey challenge”.


FOTO: Skärmdump/Hockeyallsvenskan

Men här och nu läggs all fokus på finalen som startar på Hovet där AIK, i form av bäst placering i grundserien, har hemmaplansfördel i matchserien som spelas varannan dag tills något av lagen vunnit tre matcher.

Oskarshamn

Laget har seriens bästa målvaktspar med egentligen två förstamålvakter i truppen där både Rifalk och Åhman kan få feeling och spika igen oavsett motstånd. Tillsammans med målvakterna utgör backbesättningen ligans bästa defensiv, vilket även antal insläppta mål vittnar om. Man har några riktigt bra backar där jag främst tänker på Jesper Dahlroth, Oskar Nilsson, Nolan Zajac och Emil Carnestad som utmärkt sig under säsongen. När backsidan är hel och frisk är man ruskigt bra, men om någon av dessa fyra spelare är borta av någon anledning så försämras Oskarshamns defensiv betänkligt. Där bakom har man nämligen ganska oprövade namn som inte är lika konsekventa och pålitliga i sitt spel. Ligans bästa defensiv till trots, den bristfälliga bredden på IKO:s backsida är helt klart ett orosmoln för smålandslaget.

Laget har en desto bredare forwardssida som inte är lika känslig för bortfall som backsidan. Här har man några säkra kort som mer eller mindre alltid levererar på allsvensk nivå. Jag tänker på herrar som Alex Hutchings, Arsi Piispanen, Joakim Hillding och Jonas Engström där den sistnämnda dessutom tagit rejäla kliv i sitt offensiva spel den här säsongen. Man har även forwards som gått lite under radarn inför säsongen och levererat storstilat, här tänker jag främst på Filiph Engsund och Filip Svenningson.

AIK

Likt finalseriens motståndare har AIK ofrivilligt fått två förstamålvakter. När Johannes Jönsson gick sönder klev Erik Källgren fram och spelade precis så stabilt som man förväntar sig av en förstamålvakt. Man har inte samma tyngd som Oskarshamn i målvaktsspelet men står sig ändå väl rustad och kommer inte vara en belastning. Gällande backuppsättningen har man likt IKO en bra spets men är dock betydligt bredare. Man är inte alls lika känsliga för bortfall på backsidan. Bland backarna som sticker ut i AIK skulle jag vilja nämna rutinerade Johan Larsson och Alexander Deilert samt även 17-åriga jättelöftet Philip Broberg som spås en lysande framtid.

Precis som lagets backsida har man det även gott ställt på forwardssidan. Lagdelen har mängder av rutin och jag påstår att det här är lagets starkaste lagdel. Man har både bredd, spets, karaktärsspelare, spetsspelare och mängder av rutin. Spelare som sticker ut är många; bland andra Max Lindholm, Daniel Muzito Bagenda, Fredric Weigel och lagkaptenen och trotjänaren Christian Sandberg.

Hur slutar matchserien?

Det kommer att vara jämna matcher men i slutändan drar AIK det längsta strået och vinner med 3-1 i matcher. Det är några nyckelfaktorer som jag ser som avgörande för utgången av matchserien, nämligen:

Bredden. AIK har råd med icke fungerande formationer då man utan vidare kan justera istiden så hetare spelare får chansen att kliva fram. Oskarshamn är mer beroende av att sina stjärnspelare levererar på högsta nivå.

Formen. Oskarshamn har tagit tolv poäng senaste tio matcherna medan AIK tagit 21. Även om man kanske varit klara länge och eventuellt är något nedtränade så smyger det sig alltid in en viss oro i gruppen när man förlorar matcher.

Hemmaplansfördelen. Lagen har vunnit sina respektive hemmamatcher mot varandra hittills den här säsongen. Skulle det gå till fem matcher har jag svårt att se att AIK skulle förlora den avgörande bataljen på ett kokande Hovet.

Den här artikeln handlar om: