Sök
Uffe Bodin
BODIN: Utan dig hade jag aldrig suttit här i dag

Pro Hockey Magazine går i graven. Men minnena och avtrycken magasinet har lämnat efter sig lever kvar hos en hel generation svenska hockeyälskare. Här ser Uffe Bodin tillbaka på en tidning som lade grund för att han blev hockeyjournalist.

Det var vintern 1994. Efter en hockeyträning i Smedjebacken parkerade pappa vår gula lilla Renault intill Pressbyrån i Morgårdshammar, en oansenlig liten kiosk med ett basutbud som får dagens motsvarigheter att framstå som välsorterade varuhus. Det var dags för mig att få veckans lilla treat. I stället för veckopeng eller lördagsgodis fick jag själv välja ut något jag ville ha.

Vad jag inte visste den här bistra vinterdagen var att jag var på väg att göra ett val som skulle komma att forma min framtid.

Väl inne i kiosken fastnade min lystna blick vid tidningshyllan. Där, lite undanskymd mellan OKEJ och någon annan glättig popkulturell tidning, kikade Peter Forsbergs nuna fram på ett omslag. Det som stack ut var att han hade Québec Nordiques tröja på sig – trots att det här var nästan ett år innan han debuterade för den icke längre existerande klubben i NHL.

”Foppa” var kung av Sverige efter straffen i Lillehammer samma vinter och givetvis den perfekta spelaren att sälja lösnummer på. Jag behövde inte lång betänketid för att välja ut veckans treat, utan åkte nöjt hem med ”Foppa-tidningen” som visade sig heta Pro Hockey Magazine.

Vid den här tidpunkten var NHL fortfarande något mytomspunnet i Sverige. Det återstod några år innan internet hittat sin väg in i gemene mans hem och tv-sändningar från ligan var väldigt sällsynta. Själv höll jag mig ajour om vad som hände i den nordamerikanska ishockeyn via Dagens Nyheters resultatbörs, där två dagar gamla resultat redovisades – tyvärr hade vi inte den dagsaktuella 40-åringen text-tv i mitt barndomshem – och där man en gång i veckan fick ta del av den totala poängligan och svenskarnas poängliga. Hade man tur kanske SVT eller TV4 visade 30 sekunder highlights i någon sportsändning. Men mycket mer än så fanns inte att tillgå om man inte hade något flashigt kanalutbud via en parabolantenn.

Just därför blev Pro Hockey så viktig för mig och många andra svältfödda hockeyälskare i min generation. Den fyllde inte bara ett tomrum, den erbjöd även en fördjupning som var väldigt svår att hitta någon annanstans. 

Jag lusläste ”Foppa-tidningen” om och om igen och sögs in i ett livslångt (?) NHL-missbruk. Redan inom ett par veckor hade jag inte bara löst en prenumeration av tidningen, jag hade även lyckats låna hem alla äldre nummer av magasinet, som hade sett dagens ljus två år tidigare.

Det fanns väldigt få saker som överträffade pirret varje gång ett nytt nummer damp ned i brevlådan. Det hände ganska ofta att jag till och med stod vid brevlådan och väntade in brevbärarens leverans de dagar jag förväntade mig att den skulle dyka upp. Varenda nummer lästes med sådan frenetisk aptit att det ofta bara återstod lösa, söndertummade sidor efter ett par månader.

Över tid gav magasinet mig inte bara insynen jag behövde för att hänga med i NHL (och affischer att klä pojkrummets väggar med), den fick mig även att sträva mot att själv bli sportjournalist. Och framför allt närde den drömmen om att det faktiskt var möjligt att kunna livnära sig på att skriva om hockey.

Ganska precis 25 år efter valet av ”Foppa-tidningen” sitter jag här som chefredaktör för hockeysverige.se och kan konstatera att min tidiga tonårsdröm har besannats. Men inte bara det. De senaste tio år har jag själv bidragit med alster till Pro Hockey.

Det är något som hade varit svindlande för mitt 14-åriga jag.

Jag minns fortfarande lyckoruset som gick genom kroppen när min nuvarande podcastkollega och vän Linus Hugosson, chefredaktör för Pro Hockey mellan 2008 och 2016, frågade om jag var intresserad att skriva för tidningen. Det blev ett alster om Tampa Bay Lightnings nya riktning efter att filmproducenten Oren Koules och ex-spelaren Len Barrie (far till Tyson Barrie) tagit över klubben och anställt Barry Melrose (!) som ny coach. Långt ifrån det bästa jag skrivit, men likväl något av det som gjort mig mest exalterad.

I går kom det trista men väntade beskedet att Pro Hockey går i graven. Det hade legat på lut ett tag och är någonstans ett tidens tecken. Magasinet fyller inte längre samma funktion som under min barndom. Internet har krympt hockeyvärlden och gett läsarna fullgoda digitala alternativ. Att prenumerera på en fysisk tidning är inte längre lika självklart som det var för 20 år sedan. I dag kan man lösa en digital prenumeration av The Athletic för en femhundring per år och få mer NHL-läsning än vad som är fysiskt möjligt att konsumera.

Med det sagt känns det ändå sorgligt. Det är en 27-årig epok som går i graven, en epok som varit starkt bidragande till att jag sitter här i dag och kan göra det jag gör.

Så ett stort tack ska riktas till Pro Hockey och inte minst personerna som har styrt magsinet genom åren. Inte minst Linus Hugosson som med sin passionerade nördighet och enorma kunskaper gjorde den initierad och gångbar även när utbudet på internet skapade konkurrens. Men även Peter Sibner som förvaltade arvet efter Linus på ett mycket handfast och bra sätt.

Hockeyvärlden kommer att kännas lite fattigare utan Pro Hockey. Men det positiva är att den lämnat ett mycket starkt arv efter sig. Jag talar nog för många av mina medarbetare när jag påstår att vår egen sajt och dess innehåll formats och inspirerats av magasinet och dess tilltal.

Det är ett arv väl värt att vårda.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten