Sök
Nyheter
SKOGLUND: En 40-taggare som lärt mig mycket

Idag firar en institution i den svenska folksjälen 40 år. Jag pratar naturligtvis om SVT:s fantastiska text-tv.

Jag brukar ofta använda referensen till Paninis hockeyalbum från elitserien 85/86 för att beskriva hur mitt hockeyintresse tog fart. Men det finns också en annan företeelse som ligger till grund för mitt intresse, och det är dagens jubilar SVT text, som firar 40 år.

Ni som är unga nu kan säkert inte förstå det, men innan internet slog igenom så var text-tv den enda källan till interaktiva nyheter. Ville man ha sportnyheter på annat sätt på den tiden så var man hänvisad till papperstidningarna, radion eller sportnytt på TV. Men text-tv uppdaterades konstant med nyheter och resultat.

Vad jag minns så hade jag inte så stor koll, eller intresse, av tabeller i början när min hockeyfanatism startade. Men det där skulle ändras i början av 1988 när Väsby IK var ett av lagen som tvingades ner från elitserien för att spela i allsvenskan efter jul. Det var ju nämligen så att de två sista lagen i högsta serien innan jul fick bilda en allsvenska med de två bästa lagen från de fyra divison ett-serier som på den tiden utgjorde andraligan.

Jag var nämligen väldigt fascinerad av Väsbys bragd året innan. Att de så skräll-artat tog klivet upp i högsta serien. Dessutom höll ju min dåvarande Gud på dem, Joey Tempest.

I min lokaltidning så kunde jag var och varannan dag ta del av elitserie-tabellen, men inte den allsvenska, och det vållade en del bekymmer för unge herr Skoglund. Hur skulle jag nu lyckas se hur Väsby låg till? Svaret fanns framför mig hela tiden: Text-tv. När jag väl hittade allsvenskan där, så rullade det på. Det fanns ju NHL också och jag minns att jag under en längre tid frågade mig vilken stad det var som hette NY och varför just den staden hade två lag med, Islanders och Rangers. Jag kollade på en karta, men ingen stad hette ju NY. Konstigt.

NHL i alla ära, men jag fick även upp ögonen för fortsättningsserierna i division ett den säsongen och mängder med nya lag ploppade upp framför mina ögon. Timrå, Bergnäset, Skutskär, S/G Hockey, RA73, Mörrum…Det var sanna mina ord en hel del att hänga med i där och det var väl någonstans där jag fick en uppfattning om hur det svenska seriesystemet funkade och att det dessutom fanns fler gäng än de tolv som just då figurerade i mitt hockeyalbum.

Med åren så började jag även uppdatera mig nyhetsmässigt via text-tv. Där var bland annat där jag fick nyheten om att den colombianske fotbollsspelaren Andres Escobar skjutits ihjäl efter VM 1994. Sen, såklart. ALLTID NHL:s matchfakta för att hänga med i hur det gick för ”Sudden”, ”Foppa” och grabbarna.

Nuförtiden så kollar jag nästan aldrig text-tv. Jag får mina nyheter och hockeyresultat på annat sätt. MEN, jag följer faktiskt en sport via den eminenta tjänsten: Fotboll. Fråga mig inte varför, men det är via text-tv jag följer allt från La Liga till allsvenskan.

Så stort grattis på 40-årsdagen SVT text. Jag hoppas på 40 nya år.

Den här artikeln handlar om: