Sök
POÄNGSTARK. Kedjan med Dick Axelsson, Sebastian Strandberg och Niclas Bergfors levererar.
SHL

Succé för den osannolika kedjan: ”Vi tänker hockey på samma sätt”

Två tidigare stjärnspelare och en uppstickare som tagit den långa vägen tillbaka till SHL. Kedjan med Dick Axelsson, Sebastian Strandberg och Niclas Bergfors har lite oväntat blivit Djurgårdens främsta anfallsvapen.
– Jag tyckte att de blir lite matchavgörande i dag, den kedjan, säger tränaren Robert Ohlsson efter 4–2-vinsten mot Frölunda.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Länge var det Jacob Josefson, Daniel Brodin och Jakob Lilja som anförde attacken för Djurgården. I takt med att skadorna hämmat Josefson har andra fått kliva fram. På senare tid en på sitt sätt osannolik formation bestående av Dick AxelssonNiclas Bergfors och Sebastian Strandberg , två tidigare stjärnspelare med tunga internationella meriter och en kille som kämpat sig tillbaka till SHL-spel efter ett flera år i andra ligor.

I tisdagskvällens möte med Frölunda på Hovet låg trion bakom 4–2-vinsten som säkrar deras medverkan i kvartsfinalspelet. Inte minst då Strandberg vars projektil till direktskott på Axelssons förarbete gav det matchvinnande 3–2-målet i den andra perioden.
– Spelar man med Dick är det bara att göra sig öppen, säger djurgårdscentern.
– Passningen sitter där den ska och då är det bara att blunda och ta i. Den gick mitt i mål, men det är svårt för målvakterna när det är direktskott och de måste gå i sidled. Det är något man försöker jobba på och bli bättre. Det är bara att titta på (Emil) Bemström som har pangat in 23 mål. Hälften är väl i powerplay, men det är one-timers som gör att det blir lättare att göra mål.

Kemin satt omedelbart när Robert Ohlsson placerade Strandberg med sina nuvarande kedjekamrater.
– Vi har spelat fyra matcher eller något sådant tillsammans och jag tycker att det har funkat bra från första stund egentligen. Vi tänker hockey på samma sätt och anpassar oss efter varandras kvalitéer. Vi fyller i för varandra och är bra på att sprida ut oss och skapa tid. ”Dicken” har kommit in och bidragit med det. Han är bra på att hitta ytorna och slå passningarna. Det är bara att hålla klubban i isen, säger han.

”INTE HÄR FÖR ATT VAR UTFYLLNAD”

Ohlsson kan vara nöjd med sin skapelse.
– De spelar jäkligt bra tillsammans. De spelar ett bra pucksläpp och har ”mojo” och ”chemistry” ihop. Det är kul att se, konstaterar han.

Strandberg har varit allt från första- till fjärdecenter under sin första hela säsong i Djurgården. Han har producerat fina 27 poäng (11+16) på 51 matcher efter att ha flyttat till Stockholm från Malmö och allsvenska Pantern i slutet av förra säsongen. Det är en utveckling få såg komma.
– Ja, inte ni i alla fall, flinar den tidigare HV71-spelaren som hunnit med spel i ECHL, Danmark och allsvenskan innan han lyckades spela sig tillbaka till SHL.
– Någonstans måste man ha den känslan inom sig att man kan göra sådana grejer. Det är samma sak för varje steg man har tagit. Jag gjorde poäng i Danmark och hela tiden tänkte jag att jag kan göra poäng i allsvenskan också. Sedan gjorde jag poäng i allsvenskan och nu är jag här. Då har jag känt att jag kan göra det på den här nivån. Jag vet kanske inte om jag trodde att jag skulle göra elva mål, men jag har inte åkt runt och trott att jag skulle vara utfyllnad bara för att jag är här. Jag har tänkt att jag skulle kunna ta mig ännu längre och gå framåt i karriären. Då måste man vara med och bidra.

Den här artikeln handlar om: