Sök
Sara Grahn, Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Pernilla Winberg, Emma Nordin och Michelle Karvinen återfinns i lag 1 av Ronnie Rönnkvists All Star-lag i SDHL. …
SDHL

All-Star Team i SDHL – här är ligans bästa spelare

SDHL är helt klart en av världens bästa ligor fylld med nationella och internationella stjärnor. Jag fick frågan av en insatt hockeyledare hur mitt eller mina All-Star Team i SDHL skulle se ut efter årets säsong. Därför plockade jag ut inför finalspelet två All-Star-lag utifrån matcherna jag sett live, på datorn och givetvis också utifrån vad andra spelare låtit berätta. Ett jobb som visade sig vara ganska svårt eftersom det verkligen vimlar av profiler och skickliga spelare i ligan.

Lag 1


Målvakt:
Sara Grahn Luleå
– Jag inleder med ett ganska enkelt val. Sara Grahn är helt enkelt bäst i ligan. Hon vann målvaktsligan med mycket fina 93.19 i räddningsprocent. Visst, hon spelar bakom ett av Sveriges bästa lag, men det krävs sin kvinna för att kunna vara mentalt stark i match efter match trots att hon ibland får stå långa stunder overksam i målet. Men Sara Grahn har visat att hon behärskar det fullt ut. En världsmålvakt helt enkelt.

Backar:
Jenni Hiirikoski Luleå
Ronja Savolainen Luleå
–Jenni Hiirikoski har både defensiva och offensiva och kvalitéer i världsklass. Att göra 63 poäng (19+44) på 34 matcher som back ger henne en självklar plats i mitt All Star team. Liksom Sara Grahn en världsspelare som vi ska vara tacksamma att få ha i SDHL.
– Savolainen håller nästan samma höga klass som kollegan Hiirikoski. Liksom sin finska backkollega är Savolainen nästintill komplett som hockeyspelare. En stor tillgång för både Luleå och SDHL.

Forwards
Pernilla Winberg Linköping
Emma Nordin Luleå
Michelle Karvinen Luleå
– Det finns nästan ingen som gör så mycket nytta för sitt lag i SDHL som den nyblivna 30-åringen Pernilla Winberg gör. Inte nog med att hon är en av svensk hockeys bästa spelare hon sprider även en positiv energi kring sig vart hon än drar fram. Ett föredöme både på och vid sidan av isen.
– På tal om föredöme. Emma Nordin. Just nu är hon nog hela SDHL:s bästa forward. Hon var dessutom ligans bästa poängsvensk med 31 mål och totalt 59 poäng på 29 matcher. Hon har, liksom Winberg, också den goda egenskapen att sprida positiv energi omkring sig.
– Det blir väldigt mycket Luleå nu, men att inte ha med Michelle Karvinen i All Star team vore såklart tjänstefel. Hon är inte bara en av SDHL:s bästa spelare utan danskfinskan tillhör kategorin världens bästa spelare.

Lag 2


Reideborn. Foto: Ronnie Rönnkvist

Målvakt:
Sofia Reideborn SDE Hockey
– Fyller 20 år först den 24 mars. Hon är alltså junior fortfarande. Vilket sparkapital svensk damhockey har i henne. Hon har gjort en magnifik säsong i SDHL:s nästa sämsta lag. Om hon fortsätter utvecklas i samma takt så ser vi henne snart i Damkronorna.

Backar:
Sidney Morin Linköping
Maja Nylén-Persson Leksand
– OS-spelaren för USA, Sidney Morin, har utvecklats ytterligare sedan hon kom till Linköping från Modo. Liksom Luleås två finskor i det första All Star team så är hon nästintill komplett som back. 17 mål och totalt 38 poäng på 32 matcher är riktigt starkt.
– Maja Nylén-Persson. Vad har inte ännu sagts om denne 18-åring från Skogsbo? Känslan är att hon har varit med hur länge som helst. Trots det är hon bara 18 år och alltså junior en säsong till. Ett föredöme både på och vid sidan av isen som kanske har den högsta lägsta nivån av alla svenska backar i SDHL.

Forwards:
Michela Cava Modo
Riikka Sallinen HV71
Kennedy Marchment Linköping

– Cava vann årets poängliga med 27 gjorda mål och totalt 64 poäng på 36 matcher. Närmare än mitt All Star team ett än vad Michela Cava är går inte att komma. Hon leder Modos offensiv i match efter match och bjuder på en hockey långa stunder som man bara kan le åt och njuta av.
– Riikka Välilä har alltså blivit Sallinen. Hon är född i juni 1973 och alltså 45 år. Trots det visar hon i match efter match att ålder har ingen betydelse i idrott. Det syns att hon njuter av att spela hockey, men framförallt är hon en av ligans absolut bästa spelare.
– Det kanske är en del som lyfter på ögonbrynen då jag plockar i Kennedy Marchment i mitt andralag. Men för mig var det inget svårt val. Hon har klivit in i LHC:s offensiv och verkligen drivit laget framåt. Så här långt har jag knappt henne göra en dålig match.


Marchment. Foto: Ronnie Rönnkvist

Det vimlar givetvis av ”runner-ups” i SDHL. På målvaktssidan bland andra Modos Klara Peslarova och Leksands Julia Åberg. Bland backar, Jessica Healy HV71, Lauren Wildfang Modo, Gracen Hirschy Leksand eller inte minst Modos juniorback, Mina Waxin. Bland forwards fanns även Andrea Dalen Djurgården med i mina tankar liksom Luleå Noora Tulus, HV71:s Sanni Hakala, AIK:s Lisa Johansson och Brynäs Erika Grahm. Hade Linköpings Lara Stalder varit hel hade givetvis hon också kommit på tal.

Den här artikeln handlar om: