Sök
PÅ RÄTT VÄG. Säsongen i Hockeyallsvenskan har hjälpt Jacob Peterson framåt i sin utveckling.
SHL

”Han är som en kladdkaka som börjar se färdiggräddad ut”

Efter en hel grundserie i Björklöven är Jacob Peterson tillbaka i Frölunda för att avsluta säsongen i SHL. Spelaren som har återvänt till Göteborg är en mer välutvecklad produkt, eller som Roger Rönnberg uttrycker det:
– Han börjar se färdiggräddad ut, säger han till hockeysverige.se – och liknar talangen vid en kladdkaka.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Med sina 14 mål och 27 poäng var junioren Jacob Peterson delad tvåa i Björklövens interna poängliga. Trots en lyckosam säsong för 19-åringen personligen tog Umeålagets säsong slut efter den 52:a omgången i Hockeyallsvenskan. För Peterson har den emellertid fortsatt.

I går Lidköpingssonen tillbaka i SHL. I sin första match för Frölunda den här säsongen spelade han drygt tio minuter som center mellan Joel Mustonen och Max Friberg i bortamötet med Djurgården. Han lämnade isen med en assist på Mustonens 2–1-mål efter att ha snott pucken av motståndarbacken Robin Norell och bäddat för målet, men Djurgården vände och vann slutligen med 4–2.
– Det kändes bra. Det var en rolig match att spela och kändes kul att vara tillbaka, säger han till hockeysverige.se om insatsen och passar på att berömma sina kedjekamrater för det stöd de gav honom.
– De hjälpte mig jättemycket. De har ju varit med ett tag och hjälpte mig till rätta med råd och tips. Det underlättade.

Inför säsongen Jacob Peterson var en av spelarna som valde att ta en hel säsong i Hockeyalsvenskan. Tidigare möjliggjorde reglerna att spelare kunde flyttas upp och ned mellan SHL och Hockeyallsvenskan utan större restriktioner. Men efter det hårt kritiserade lånekaoset under säsongen 2017/18 gjordes reglerna om och blev mer rigida.

”EN BRA OMSTÄLLNING TILL SENIORHOCKEY”

För den av Dallas Stars draftade Peterson var beslutet att flytta upp till Umeå enkelt även om reglerna stoppade honom från att bli ”uppkallad” till SHL. Det förenklades ytterligare av att han gjorde tio matcher för Umeåklubben redan förra säsongen.
– Vi tog det här beslutet tillsammans, Frölunda och jag. Det var egentligen inte så mycket snack om det. Jag hade varit där tidigare och det underlättade att veta vad jag kom till, säger junioren som tycker att lösningen var perfekt.
– Det har varit en bra säsong, ett bra steg att ta till seniorhockeyn. Jag trivdes väldigt bra i Umeå. Det var bra både på och utanför isen. Det är bara synd att det inte gick bättre för laget, men det var en bra omställning till seniorhockeyn så jag är nöjd med säsongen.

Vad utvecklade du mest?
– Skridskoåkningen och skottet. Jag tar fler skott vilket gör att jag gör fler mål. Sedan har jag blivit lite snabbare.

Skulle du råda andra juniorer som står i valet och kvalet att göra samma resa?
– Det är lite hur man känner för det själv. Jag tyckte att det var ett bra steg att ta, att gå till allsvenskan och veta att man får lite mer speltid och utvecklas där. Allt beror givetvis på hur mycket man får spela och kan man ta en plats i SHL direkt är det bra det med såklart.


Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

KALORIRIK LIKNELSE

Tränare Roger Rönnberg gillar vad han har sett av Jacob Peterson sedan han återvände till Göteborg
– Jag tycker att han ser lugn ut med pucken, ser stark ut och klarar av det fysiska spelet. Sedan är han inte riktigt inne i systemet, men kommer att bli bättre, konstaterar han.

Rönnberg tycker också att det var en bra lösning för både Frölunda och Peterson att ta en säsong i Björklöven. Han tycker över lag att fler unga spelare borde ha tålamod och växa i sin egen takt. För att illustrera det använder han en kaloririk liknelse.
– Det krävs tid för att utvecklas. Oftast har inte unga spelare tid, utan de vill forcera framåt så fort som möjligt. Jacob har tagit hela den här säsongen i allsvenskan i lugn och ro och lärt sig många saker, säger Roger Rönnberg.
– Han ser mer vuxen ut i allt han gör. Han har växt som människa och spelare. Det är den tid de behöver för att bakas färdigt i ugnen. Jag tycker alldeles för ofta vi tar ut alldeles för kladdig kladdkaka. Den här börjar se färdiggräddad ut om man ska prata om Jacob som en kladdkaka.

Utöver att hitta in i Frölundas system ligger Jacob Petersons utmaning i att anpassa sig från spelet i Hockeyallsvenskan till SHL.
– Det är en omställning såklart. Det är lite mer strukturerat spel här, folk vet var de är och är skickligare och så är det lite högre fart också. I allsvenskan är det lite mer att man bara åker, gå, gå gå. Det är den största skillnaden, men jag har ju spelat här tidigare så jag vet vad som gäller, säger han.

För Peterson finns det inga löften om speltid med Frölunda. I går fick han chansen när Joel Lundqvist saknades i laguppställningen. Han hoppas emellertid får chansen att spela slutspelshockey i SHL för första gången i karriären nästa vecka.
– Det är jättekul att få chansen att komma hit och försöka ta en plats. Jag ska göra mitt bästa och se hur långt det räcker.

Den här artikeln handlar om: