Sök
SHL

Forwardstalangen har hittat mentor i guldhjälten: ”Har hjälpt mig jättemycket”

Med en tävlingsinstinkt och en gyllene målsättning hoppas Lucas Raymond nå flera finaler under våren – och han vägrar att förlora en enda av dem. Här berättar han om vinnarskallen från barndomen, ödmjukheten inför NHL-drömmen och idolen Johan Sundström.
– Han är både en mentor och en förebild för mig, säger 16-åringen till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Vi har inte sett honom i Scandinavium på några veckor, men Lucas Raymonds framfart pågår för fullt i Frölundas J20-lag. I de tolv matcher han spelat sedan årsskiftet, har han noterats för 17 poäng för den serieledande Göteborgsklubben. Slutspelet närmar sig i såväl SHL som J20-serien och Lucas Raymond vill vara en del av dem båda.
– Målet för denna säsong är ju att vinna ett SM-guld, eller två. Rent teoretiskt kan jag ju ta tre; ett med J18 också, säger 16-åringen om den stundande våren.

Målmedvetenheten och tävlingsinstinkten hos den unge forwarden utvecklades tidigt. Som treåring började han spela ishockey, men han höll på med många andra sporter samtidigt. Fotboll, dykning och gymnastik var några av de han testade på.
– Jag har gjort allt. Jag höll på med innebandy länge också. Jag och min bror Hugo brukade vänta i hallen på att pappa skulle komma hem från jobbet. Han sprang upp för att byta om från sin kostym och så gick vi ner i källaren och spelade någon timme, varje kväll, berättar Lucas.

”VAR JU RÄTT FRAMFUSIG”

Han tillägger att han faktiskt ville bli målvakt när han var liten, och att han ofta stod i mål nere i källaren.
– Men mamma tyckte det var så hemskt, eftersom målvakten var så utsatt. Hon klarade inte av det. Så jag köpte någon hjälm och gick på en målvaktsträning men det blev inget mer. Det var grymt kul i källaren, många bataljer och mycket känslor. Jag vet inte hur många gånger jag och min brorsa har bråkat där nere.

Hur visar sig tävlingsinstinkten idag, när du inte är i ishallen?
– Jag hatar bara att förlora. Hatar det. Jag kan knappt spela kort hemma med pappa och mamma. När vi spelar poker, som pappa är rätt duktig på, så brukar han låta mig vinna så att jag kan gå och lägga mig. Jag måste vinna innan jag kan avsluta.

När Lucas Raymond var liten hängde han i Wallenstamhallen, bredvid Scandinavium, så ofta han bara kunde. Mamma Cecilia körde ner honom till allmänhetens åkning inför nästan varje träning, och eftersom Frölundas a-lag hade hallen som träningsanläggning på den tiden kunde flera av seniorspelarna ibland skymtas på den allmänna isen. Något som uppskattades enormt av den unge Raymond.
– Man var ju rätt framfusig när man var liten, så jag brukade åka fram och dribbla av dem ibland. Och de var extremt ödmjuka, de tyckte bara det var kul, berättar forwarden.

Hittills har Lucas Raymond gjort tio SHL-framträdanden och noterats för två mål. (Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen)

LUCAS RAYMOND FÅR STÖD FRÅN SIN FÖREBILD

Joel Lundqvist, Fredrik Pettersson och Johan Sundström var stora idoler för Lucas, och den sistnämnde gjorde extra stort intryck på honom. Sundström, som vann SM-guld med Frölunda 2016, hittas nu i det kinesiska KHL-laget Kunlun Red Star och Lucas Raymond har kontinuerlig kontakt med guldhjälten.
– Han har hjälpt mig jättemycket. Vi har kontakt än idag. Träffar honom lite då och då. Han är grym. Hockeymässigt, såklart, men man kan snacka med honom om allting annat också. Han har upplevt väldigt mycket, han har spelat i NHL och är en grymt duktig spelare. Så han har extremt mycket erfarenheter. Han är grym, säger Lucas.

Ser du Johan som en mentor?
– Ja, absolut. Han tar gärna emot mina samtal när jag behöver prata om nåt, och han är väldigt ödmjuk också. Han har varit grym. Han har haft väldigt tufft med mycket skador, så han vet mycket om det. Och så har han spelat i Frölunda själv. Han är både en mentor och en förebild för mig.

Som 13-åring gjorde Lucas Raymond debut i Frölundas U16-lag och ett starkt minne från den dagen involverar just Johan Sundström.
– Det var nervöst. Från ungdom till akademin och U16 byter man ju till gröna byxor och hjälmar. Det var ju en wow-upplevelse. Jag fick ha nummer 28 första matchen, och det hade Sundström när han spelade i Frölunda. Så jag tog på mig hjälmen och byxorna i hallen hemma och skickade en bild till honom. Det var riktigt kul.

”HAR INTE SÅ MYCKET ERFARENHET”

Ställer du frågan ”hur mycket tror du på dig själv?” till Lucas Raymond är svaret aningen oväntat. Han… gör inte det.
– Jag har ju ett självförtroende när jag spelar, det måste jag ju ha för att göra de sakerna jag ska göra. Men jag vet inte om jag tror på mig själv så mycket. Jag tror på det jag gör men jag är fortfarande väldigt ung. Jag har inte så mycket erfarenhet heller, säger 16-åringen.

Så du tänker inte att du kommer att nå NHL?
– Nej, verkligen inte. Jag vet ju hur fruktansvärt hårt jobb som krävs, lite flyt och att vara skadefri. Självklart drömmer jag om det och jag tänker på det ibland, men det är helt omöjligt att säga om jag kommer att spela där.

De tuffa finalförlusterna i Hlinka Gretzky Cup och U16-SM förra året har gjort Lucas Raymond trött på silvermedaljer och hans längtan är stor efter en guldig.
 Det är en extrem morot. Jag snackar om det rätt mycket nu detta året. Jag har väl vunnit några småturneringar när jag varit liten, men inte mer än så. Vi förlorade ju SM-finalen i U16 där vi ledde med 4-2 med 10 minuter kvar. Vi torskade i OT när de sköt pucken i plexit och den studsade tillbaka i ryggen på målvakten, minns Lucas Raymond.
– Så det har varit tung. Det har nog varit de tyngsta ögonblicken i min karriär. Och jag vägrar att torska en till final eller semifinal.

Torsdag 19:00
Linköping HC - Leksands IF
1 2.05
X 4.45
2 3.10
Torsdag 19:00
Färjestads BK - Brynäs IF
1 1.71
X 4.60
2 4.30
Torsdag 19:00
HV 71 - Rögle BK
1 2.20
X 4.15
2 2.95
Torsdag 19:00
IF Malmö Redhawks - IK Oskarshamn
1 1.61
X 4.80
2 4.95
Torsdag 19:00
Skellefteå AIK - Växjö Lakers HC
1 2.10
X 4.20
2 3.15
Torsdag 19:00
Djurgårdens IF - Luleå HF
1 2.45
X 3.95
2 2.70
Torsdag 19:00
Frölunda Indians - Örebro HK
1 1.87
X 4.75
2 3.55
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten