Sök
Nyheter
ENGLUND: Åtalad ordförande och miljonkrav

Västervik har varit en het potatis i lokalmedia senaste dygnen. I förrgår förlorade man slutspelsseriens första match på straffar mot Karlskrona, men det är snarare gårdagens nyheter som snott rubrikerna.

Klubben har nämligen skickat ett brev till kommunen där man ber om extra pengar med motiveringen att den undermåliga ishallen medför ett inkomstbortfall. Ett bortfall som föreningen uppskattar landa på 4,7 miljoner kronor i form av biljettintäkter, kringförsäljning samt partnerintäkter.

Klubben inser att kommunen inte kan täcka hela det beräknade inkomstbortfallet på 4,7 miljoner kronor utan ber om ett årligt tillskott på två miljoner kronor så länge man tvingasspela i Plivit Trade-hallen som byggdes 1984.

NY ARENA – EN HET POTATIS

De senaste fem åren har det varit livliga diskussioner om en ny arena hos den hockeyälskande delen av lokalbefolkningen i Västervik. Man skriker högljutt i ett försök att sätta press på politikerna att fatta ett beslut om en ny arena. Man möter en betydligt mer lågmäld klagan hos den större massan, som inte är särskilt förtjust i hockey, där man anser att det niosiffriga belopp en ny arena förmodligen kostar kan investeras i bättre behövande verksamheter som skola, vård och omsorg.

Så sent som för ganska precis ett år sedan var kommunen på väg att köpa loss ishallens restaurangdel som kallas för ”Hyllan” för två miljoner kronor. Det är en fast inventarie i ishallen som vid noggrannare kontroll visade sig att kommunen delvis redan ägde. Köpeskillingen halverades till en miljon och klubben fick dessutom en utökad hyra på 100 000:- i samband med detta. På så sätt blev affären inte ett rent stöd från kommunen, vilket medförde att starka motståndsröster till köpet kvävdes till stora delar.

Det ska bli väldigt intressant att se hur kommunen använder kreativiteten den här gången för att tysta kritiska röster. För man kommer att hjälpa till, det är jag övertygad om. På ett eller annat sätt vill man hjälpa stadens lag, det gäller bara att komma runt problemet kring starkamotståndsröster.

VAD HÄNDER OM DE FÅR IGENOM KRAVEN?

Vidare information finns att läsa här. Jag har även tagit del av den offentliga handlingen på 11 A4-ark som skickats till kommunen där man mer ingående, både via siffror och ord,försöker övertyga kommunen om samhällsnyttan och varför kommunen ska bidra med 2 miljoner kronor.

Vad händer om Västerviks IK får igenom sina krav?

Kommer det ge ringar på vattnet och ses som prejudicerande praxis hos landets övriga elitföreningar (Hockeyettan och uppåt) som spelar i undermåliga ishallar? I Hockeyallsvenskan finns det bara max en handfull klubbar som spelar i gamla, slitna hallar men däremot finns det mängder med usla hallar i ligan under allsvenskan.Jag kommer att följa den här utvecklingen på nära håll och med ett stort intresse.

Inte nog med att klubben har ekonomin att bekymra sig över, häromdagen blev det även offentlig handling att klubbens ordförande står åtalad för misshandel. Detta efter ett bråk som uppstått på en restaurang i slutet av förra året. Målsägande yrkar på skadestånd för sveda och värk eftersom han säger sig ha blivit slagen med knuten näve. Ordförande har medgett att det uppstått en verbal dispyt med personalen på restaurangen men nekar till brott.

Oavsett utgång i fallet säger min erfarenhet att när det dyker upp dylika händelser hos en förening flyttas truppens fokus några millimeter i fel riktning. Det ska därför bli intressant att se hur laget tacklar detta. Man möter nämligen Västerås på hemmaplan ikväll i en match av vinna eller försvinna-karaktär. Förlust ikväll och säsongen är i praktiken över, trots att tre matcher återstår.

Den här artikeln handlar om: