Sök
190303 Luleås tränare Fredrik Glader under ishockeymatchen i SDHL mellan HV71 och Luleå den 3 mars 2019 i Jönköping. Foto: Axel Boberg / BILDBYRÅN / Cop 258 …
SDHL

Förlorade överraskande – räds inte fortsättningen: ”Vet vad den här gruppen besitter”

Igår startade SM-finalen för damer och överraskande var det Linköping som drog det längsta strået mot superfavoriten Luleå som blev nollade på sin egna hemmaplan med 0-3. Men trots att det nu väntar två raka bortamatcher förefaller inte Luleå-tränaren Fredrik Glader vara speciellt orolig.
— Jag vet vad den här gruppen besitter och jag vet vad vi kan göra och åstadkomma tillsammans, säger han till hockeysverige.se.

Seriesegrande Luleå ses som en storfavorit till SM-guldet och därför var det väldigt överraskande att de gick bet i den första matchen av finalen som avgörs i bäst av fem.
— Jag tycker vi startar matchen ganska bra. Men efter deras utvisning får de lite momentum, framförallt efter 0-1, säger Luleås tränare Fredrik Glader till hockeysverige.se och fortsätter:
— Vi blir passiva och bryter inte det mönstret riktigt. Jag vet att alla härinne vill och brinner för det. Vi har chanser, men är inte nog desperata för det.
— Tittar man efter två perioder så leder Linköping helt välförtjänt. Men samtidigt om man tittar med lite distans på det så tror jag att en puck där hade förändrat ganska mycket för oss. Det är jag ganska övertygad om.

Är du orolig inför fortsättningen med tanke på gårdagen?
— Nej, jag är absolut inte orolig. Jag vet vad den här gruppen besitter och jag vet vad vi kan göra och åstadkomma tillsammans. Det kommer handla om att hitta den här hungern inför lördagen där vi verkligen krigar varje millimeter. Så här kommer matcherna se ut och vi måste hitta en väg ut ur dem.
— Vi har gjort det förut och det gör vi igen och det ska vi fixa nu med start på lördag.

HITTA VÄGAR TILLSAMMANS

Luleåtränaren utvecklar resonemanget.
— Det jag menar med hungern är att ha den i varje byte och jobba och slita för varje millimeter. Jag menar inte att vi saknar hunger för att vinna, utan att det handlar om det här lilla lilla extra i varje byte där man verkligen är beredd att offra liv och lem för att vinna sin situation för att ge laget fördelar.

Den hungern antar jag finns i gruppen?
— Den finns. Det vet jag om och det har jag sett i många matcher. Det handlar bara om att man ska hitta vägar tillsammans att komma dit och kommunicera med varandra, att lösa situationer på ett litet annorlunda sätt.
— Vårt spel bygger på fart och passningsspel och ibland går det inte att spela blad/blad utan då måste man hitta andra alternativ.

Luleå flyger ner till Linköping på fredag för två raka bortamatcher. Just upplägget av SM-slutspelet har varit omdebatterat. Det högre rankade laget börjar hemma, men har sedan två raka bortamatcher innan en eventuellt fjärde och femte match sker på hemmaplan. Det blir inte riktigt en hemmafördel då menar kritikerna. Men trots att match ett förlorades på hemmaplan så verkar nu två raka bortamatcher inte bekymra Glader.
— Jag tror det kommer bli fantastiskt skönt att komma iväg. Vi vet att vi har levererat ruggigt bra som grupp när vi kommit iväg, att vara tillsammans. Så det ser jag bara fram emot. Rent sportsligt så kommer det bli bra för den här gruppen.

”INGET SNACK”

Luleå gick in i slutspelet som storfavoriter och har på sin väg fram mot final inte förlorat en enda match. När första förlusten i slutspelet kom igår, så var känslan att intresset för finalen utifrån, från övriga Sverige, gick upp en smula.
— Absolut, så är det ju. Jag är skitstolt över att jobba i den här klubben och jobba med den här gruppen, för jag vet att vi har en otrolig stöttning från alla håll. Från klubben, från fans, från sponsorer, styrelse och allt. Det är ganska unikt i Damhockeysverige att ha den stöttningen, säger Fredrik Glader och fortsätter:
— I och med att vi får den uppmärksamheten i media, något vi jobbat oss till, gör ju att alla andra lag kommer spela sin bästa hockey mot oss. Det är oss de vill slå, det är inget snack om saken.
— Media styr ju ganska mycket. Jag menar, pratar du med mig eller ”Madde” (Madeleine Östling, LHC:s tränare) så vet vi om att det kommer bli en tuff och tajt final. Det spelar ingen roll vilka som står på andra sidan utan de som är i final är Sveriges två bästa lag.

Den här artikeln handlar om: