Sök
Peter Larsson var först att lyckas. Blir Malte Strömwall den andre?
utland

Ikväll kan han bli förste svensk att lyckas på 21 år

Säsongen 1997/1998 vann Peter Larsson poängligan i Liiga som förste svensk genom tiderna. Idag kan Malte Strömwall upprepa bedriften.

Peter Larsson gjorde 58 poäng för Ilves för 21 år sedan och vann poängligan hela tio poäng före tvåan Jan Caloun och trean Raimo Helminen. Varken förr eller senare har någon svensk vunnit poängligan i vårat östra grannland. Men ikväll kan det återigen vara dags.

Det är naturligtvis Malte Strömwall som ikväll kan bli andre svensk genom tiderna att vinna poängligan. Men i år är det tätare än vad det var för 21 år sedan. Hela fyra spelare befinner sig inom två poängs marginal och alla är naturligtvis sugna på att lägga beslag på Veli-Pekka Ketola Trophy, som går till den spelare med flest poäng i grundserien.

Intrikat nog så delar Strömwall just nu ledningen med Kärpäts Ville Leskinen. De båda har gjort 55 poäng fördelat på 28 mål och 27 assists. Strömwall har dock färre matcher spelade. De båda gör också upp om skytteligasegern.

Nedan får ni topp fyra just nu och förutsättningarna inför kvällens matcher.

1. Malte Strömwall, KooKoo 55 poäng (28+27)

Strömwall och hans kamrater åker till Mikkeli för att ta sig an Jukurit i säsongens sista match. Inget av lagen har något som helst att spela för och det kanske borgar för öppna spjäll i matchen? Strömwall har gått riktigt starkt poängmässigt på slutet och måhända kanske en sån här ”spela-av-match” kan inbringa en sista poängfest för säsongen för 24-åringen?

2. Ville Leskinen, Kärpät 55 poäng (28+27)

Leskinens Kärpät är sedan länge klara seriesegrare. Kvällens motståndare KalPa måste vinna ikväll för att ta sig till slutspel. Så klart svårt att sia om vad det gör för Leskinens chanser att göra poäng, men klart är att Kärpät kan gå på sparlåga inför slutspelet.

3.  Teemu Turunen, HPK 53 poäng (20+33)

Har hemmamatch mot redan klara serietvåan Tappara. HPK är dock inblandade i en strid om femteplatsen med IFK Helsingfors och Turunens gäng jagar ju såklart en så bra tabellplacering som möjligt. Det finns en mikroskopisk risk att HPK kan missa kvartsfinalplatsen. Men det skiljer tre poäng och 15 mål ner till Lukko på sjundeplatsen.

4. Kristian Kuusela, Tappara 53 poäng (18+35)

Som nämnt ovan spelar Tappara helt utan press på sig idag. De är redan klara för andraplatsen. Men HPK har mer att spela för och dessutom blir det en match i matchen mellan Turunen och Kuusela i kampen om poängligan.

 

Den här artikeln handlar om: