Sök
HATTRICK? Johan Garpenlöv och den svenska landslagsledningen jagar NHL-förstärkningar för ytterligare ett VM-guld.
VM 2019

Jagar NHL-svenskar för att fullborda hattrick i VM-guld: ”De ska känna att vi bryr oss”

Efter två raka titlar smider Tre Kronors lagledning planer för att kunna fullborda sitt hattrick i VM-guld i Slovakien om två månader. Hockeysverige.se träffade tillträdande förbundskaptenen Johan Garpenlöv i Tampa under hans NHL-resa där nya svenska spelare ska övertygas om att jaga ett nytt guld.
– I grunden vill väldigt många representera sitt land och vinna det här VM-guldet och fira med svenska folket, säger en optimistisk Garpenlöv.

TAMPA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Victor Hedman kommer ut ur Amalie Arenas innandöme iklädd en designerkostym så iögonfallande att den får omgivningen att stanna upp. Den regerande Norris Trophy-vinnaren stannar själv upp när han ser ett bekant ansikte i korridoren. Där står Johan Garpenlöv och väntar på att få byta några ord med Tampa Bay Lightnings stjärnback.

Rikard Grönborgs assisterande förbundskapten, och tillika den som ska ta över Tre Kronor nästa säsong, är ute på sina andra NHL-resa för säsongen. Den sista inför VM som startar i den slovakiska huvudstaden Bratislava 10 maj.

Hedman var med och vann VM-guldet i Köln för snart två år sedan, men i år hyser Garpenlöv antagligen inget större hopp om att få loss backgiganten till turneringen i Slovakien. Tampa har dominerat NHL under årets grundserie och kommer att gå in i slutspelet om en knapp månad som jättefavoriter. Allt annat än en lång vår och sommar för Hedman och hans klubblag skulle vara en skräll, för att inte säga flopp.

18 NHL-SPELARE 2017 – 20 I FJOL

NHL-resorna fyller ändå en viktig funktion både i nutid och framtid. Även om Hedman eller hans svenska backkollega Anton Strålman inte skulle bli aktuella för årets VM-turnering anser Johan Garpenlöv att det är viktigt att upprätthålla relationerna med så många spelare som möjligt.
– Nummer ett till varför vi gör de här resorna är att man får se spelarna spela i sina miljöer. Man får sitta på plats och se dem, men även träffa dem i deras hemmiljöer, prata med dem om hur det går för dem både hockeymässigt och utanför isen, lära känna dem, säger han till hockeysverige.se.

Det handlar om att påminna spelarna om att de är sedda och att landslagsledningen värdesätter deras framgångar i NHL.
– Vi vill skapa den här kontakten med spelarna som gör att man kan ha den här naturliga vänskapen som som man får genom att träffas mycket. Sedan igen, att de ska känna att vi bryr oss om dem. Någonstans är det lätt att sitta hemma i vardagsrummet och titta på matcherna, men jag tror ändå det är viktigt att åka över hit och titta på matcherna som vi gör och träffa dem, säger Johan Garpenlöv.


Garpenlöv och Hedman. Foto: Uffe Bodin

Att det här är en taktik som har fungerat är de två senaste VM-gulden ett bevis för. Tre Kronor har haft 18 respektive 20 spelare i de två senaste VM-laget som representerat Sverige i Köln respektive Köpenhamn. Och detta med i princip två helt vitt skilda lag.

”DET SLÅS NYA REKORD VARJE ÅR”

Johan Garpenlöv understryker att NHL-resorna inte varit avgörande, men att de fyller en viktig funktion.
– Jag tror att det är en del i det, men det är inte bara så enkelt som att de kommer hem bara för att vi är här och kollar på matcher. Det är en del att vi är här, men en annan del vad vi gör när de kommer över, menar han.
– En tredje del är organisationen kring allting. Hur vi bor, hur vi åker och att det är ordning och reda på VM. Den stora anledningen till att det kommer hem många är att vi har många spelare att välja bland. Det slås nya rekord varje år här och det är också en av anledningarna till att så många kommer hem och tackar ja. Att det finns ett stort utbud.

De senaste veckorna har Rikard Grönborg och Peter Popovic varit ute på sina liknande NHL-resor. Garpenlöv är den sista som är ute och träffar spelare. På åtta dagar hinner han avverka åtta NHL-matcher.
– Jag byter stad varje dag, men det är lika bra att se så många matcher jag kan när jag ändå är här. Jag är inte här och har lediga dagar, ler han.
– Tillsammans med Rikard och ”Poppe” täcker vi alla lag som det finns svenskar i, tar chansen att se dem och säga hej och hoppas att de är intresserade om de är hela, friska och tillgängliga när det drar ihop sig. Det är ändå därför vi är här. Vi ska spela ett VM i maj och då hoppas vi få så många bra spelare som möjligt som gör att vi kan vinna ett nytt VM-guld.

Han kan inte bekräfta några klara VM-spelare ännu. Det dröjer till efter grundserien är färdigspelad 6 april innan Tre Kronor kan få några slutgiltiga besked från spelare som missar Stanley Cup-slutspelet. Men de indikationer Johan Garpenlöv och övriga i landslagsledningen har fått har varit positiva.
– Jag har alltid sagt att även innan de här två åren när vi fått loss väldigt många spelare har inställningen till Tre Kronor bland svenska NHL-spelare varit positiv. Sedan har vi inte alltid haft 20 spelare, men det kan bero på att man ibland inte velat ta med så många spelare heller. Men i grunden vill väldigt många representera sitt land och vinna det här VM-guldet och fira med svenska folket. Det är något som jag vet att många drömmer om.

Och ett hattrick i VM-guld är nog något som Grönborg, Garpenlöv och Popovic själva drömmer om.

FAKTA: NHL-svenskarna som är på väg att missa slutspel

* – spelaren sitter på ett utgående NHL-kontrakt.

Anaheim Ducks
Hampus Lindholm, b
Jacob Larsson, b
Jakob Silfverberg, fw
Rickard Rakell, fw

Buffalo Sabres
Linus Ullmark, mv*
Rasmus Dahlin, b
Johan Larsson, c*
Alexander Nylander, fw

Chicago Blackhawks
Erik Gustafsson, b
Gustav Forsling, b*
Carl Dahlström, b*
Marcus Krüger, c*

Detroit Red Wings
Niklas Kronwall, b*
Jonathan Ericsson, b
Jacob de la Rose, fw
Christoffer Ehn, fw

Edmonton Oilers
Adam Larsson, b
Oscar Klefbom, b

Los Angeles Kings
Adrian Kempe, fw
Carl Grundström, fw

New Jersey Devils
Jesper Bratt, fw

New York Rangers
Henrik Lundqvist, mv
Fredrik Claesson, b
Mika Zibanejad, c
Lias Andersson, c (avstängd fyra VM-matcher)
Jesper Fast, fw

Ottawa Senators
Anders Nilsson, mv*
Oscar Lindberg, c*
Magnus Pääjärvi, fw*

Philadelphia Flyers
Robert Hägg, b
Oskar Lindblom, fw

Vancouver Canucks
Jacob Markström, mv
Alexander Edler, b*
Loui Eriksson, fw
Elias Pettersson, c

Den här artikeln handlar om: