Sök
Örebro lyckades med upphämtningen.
SHL

Mirakelupphämtningen fullbordad – Örebro till slutspel

Vilken rysare det blev! Slutspelskampen levda ända in i slutperioden av SHL-säsongen. När krutröken väl hade lagt sig hade dock Örebro lagt beslag på slutspelsplatsen på bättre målskillnad än jagande Brynäs.

Örebro har varit i jaktläge den senaste tiden, men lyckades via en seger mot Mora i torsdags kliva upp på slutspelsplats. Nu var platsen deras att förlora – och nog syntes det på sen. Niklas Erikssons manskap kom inte alls upp i den nivå de haft tidigare under sin fina formperiod.

Det var upplagt för en galen thriller, när tre lag gjorde upp om en slutspelsplats inför slutomgången. Ganska snabbt trillade Linköping av det hela. De släppte in två tidiga mål mot HV71 och det lilla hopp de hade inför kvällen försvann nästan direkt. HV vann till sist med 4-0. Linköping slutar tolva i SHL, trots att de ledde serien en bit in i densamma.

Det stod i stället mellan två lag, Örebro och Brynäs. Och där blev det desto mer spännande. Det växlade mellan vilket lag som låg på slutspelsplats. Brynäs hade den när de tog ledningen med 2-1 i sin match mot Frölunda, men tappade den när Frölunda vände tillbaka till 3-2. Som senare blev 4-2, och till sist 5-2 i tom kasse.. Då spelade det ingen roll att Örebro låg under med 3-1 mot kvartsfinaljagande Malmö – det var ändå kört för Brynäs del. Örebro låg före i kraft av klart bättre målskillnad. Brynäs hade behövt ta en poäng mer än Örebro för att passera närkingarna.

TAR PLATSEN PÅ MÅLSKILLNAD

Örebro gjorde en svag insats, men blev ändå kvällens stora vinnare. Tack vare HV71 och Frölunda, och tack vare den enorma form de haft under den senaste månaden, och kan se tillbaka på en upphämtning som nästan saknar motstycke.

Under lång tid låg Örebro på kvalplats. De sparkade coachen Niklas Sundblad, hade svagt målvaktsspel, fick storstjärnan Aaron Palushaj skadad. Då vände allt. Trots förlust i kväll lägger de alltså beslag på den sista slutspelsplatsen. De tar platsen på bättre målskillnad än Brynäs och kan nu se fram emot åttondelsfinal.

Brynäs missar slutspel/play in för första gången sedan 2008. LHC missar för första gången sedan 2012.

 

Den här artikeln handlar om: