Sök
SHL

All press på Örebro – eller? ”Kan förstå om det verkar så utifrån”

De har varit i jaktläge hela säsongen. Nu är den sista slutspelsplatsen helt plötsligt Örebros att förlora. Men i laget har de en helt annan inställning.
– Det känns som en revansch för oss, säger backen Linus Arnesson till hockeysverige.se.

När hockeysverige.se pratar med Örebros viktige back Linus Arnesson har laget precis checkat in på hotellet i Malmö, staden där ÖHK i kväll spelar säsongens viktigaste match. En match där de kan säkra en slutspelsplats och se till att deras mäktiga, närmast osannolika, upphämtning får ett lyckligt slut.
– Resan har gått bra, men man blir rätt seg alltså. Nu ska det bli härligt att få hänga lite med grabbarna i laget och få käka på hotell, och sådana saker, konstaterar Arnesson efter den långa trippen till Skånes storstad.

LÄS ÄVEN: Förutsättningarna inför kvällens nervpärs

I skrivande stund återstår det bara några få timmar innan Örebro och Malmö gör upp. Malmö spelar om en direktplats till kvartsfinalen och Örebro kämpar om den sista slutspelsplatsen.
– Jag tror inte det påverkar våra chanser så mycket, att Malmö också har något att spela för. Vi har mött Timrå och Mora här på slutet och de har ju varit avsågade då, men det var svåra matcher för oss. Vi spelade inte alls bra då. Det känns som att vi brukar spela bättre mot bättre lag. Möter man ett lag utan något att spela för kan de spela mer avslappnat, och de kanske kastar in juniorer som vill visa upp sig. Det kan vara svårare att möta ett sånt lag.

”LÄTT ATT MAN SVÄVAR IVÄG”

Örebro har varit i jaktläge den senaste tiden, men efter Linköpings övertidsseger mot Brynäs i tisdags är det helt plötsligt de själva som har allt i egna händer inför sista omgången. Allt att förlora med andra ord. Eller?
– Jag kan förstå att det ser ut så utifrån sett, men i laget känner vi att vi har allt att vinna. Det var inte så många som trodde att vi skulle vara i den här sitsen. Vi känner mer en glädje över att ha den här chansen, och vi vill givetvis in på den sista platsen.

Så det mentala är ingenting ni pratat om?
– Nej, det har vi inte. Vi följer vår plan som vi började med för några månader sen, med tränarbytet och lite så. Vi ska bara fortsätta mala på och jobba med den. Det är lätt att man svävar iväg om man börjar fundera för mycket på saker runt om kring.

”HAFT EN JÄKLA RESA”

Örebros resa är något utöver det vanliga, och skulle det sluta med att de får spela vidare även efter kvällens match är det en upphämtning vi inte sett så många gånger tidigare i svensk hockeyhistoria.
– Det är jävligt kul. Det här trodde man kanske inte för en månad sen. Då tror jag vi hade fyra poäng upp till Mora som låg på säker mark så….Vi har haft en jäkla resa och kom in i ett bra flow.
– Det känns som en revansch, om man kan säga så. Det var många som dömde ut oss för en stund sedan. Så det är riktigt kul att vi satt oss i den här sitsen efter den här upp- och ned-säsongen.

Vad hade ni egentligen för mål, när det såg som värst ut? Drömde ni ens om slutspel?
– Vi pratade inte så mycket om det. Vi ville egentligen bara ta oss upp på säker mark och sen se var det skulle bära oss. Och det var ju väldigt jämnt med Mora under en lång tid, det är ju först på slutet vi dragit ifrån. Då har man väl vågat börja snegla uppåt, och när vi såg att vi närmade oss fick vi ju mer energi av det också. Då kom det något nytt att pusha mot.

KÄNDE FRUSTRATION

Nu flödar självförtroendet och energin i Örebro, men Linus Arnesson medger att det varit en påfrestande säsong.
– Man kände mest en frustration. Jag har tyckt att vi har ett bra lag och kände att vi kunde mäta oss med de bästa lagen i många matcher. Men vi fick inte till resultaten av någon anledning. Det lossnade liksom inte.
– Samtidigt visste jag att det här är en jämn serie. Sen fick vi en vinstrad på sex, sju raka trepoängare – och det kan vi vara stolta över. Det är inte lätt att få det i en så här jämn serie.

Jhonas Enroth och Linus Arnesson blir två nyckelspelare i kväll. Foto: Bildbyrån

Hur mycket skulle det betyda för dig personligen att gå till slutspel?
– Jättemycket, såklart. Speciellt efter den här säsongen. Det skulle verkligen vara superkul. Men jag vill inte tänka för långt fram heller. Det är en match som ska spelas, först och främst.

TRE POÄNG = SLUTSPELSPLATSEN KLAR

Backklippan säger att Örebro inte har pratat om att de ska ha koll på hur det går på andra arenor, utan menar att de ska lösa det själva så att de slipper bli beroende av hur det går för Linköping och Brynäs. Tre poäng för Örebro räcker för att de ska ta slutspelsplatsen, så länge inte Brynäs vinner mot Frölunda med omkring 13 måls marginal.

Hur ska ni besegra Malmö?
– Vi vet att de spelar ett tungt spel. De lirar fysiskt och har många stora forwards. Så vi ska bara följa vår gameplan. Vi ska vara starka i egen zon och gå på kontring, och våga använda vårt spel med puck. Där vet vi att vi är bra.

Nu ska slutspelsstriden avgöras.

Den här artikeln handlar om: