Sök
SHL
KARLSSON: SHL Awards – dessa får mina priser

En ganska grå SHL-säsong är över. Men nog har det funnits spelare som stuckit ut! Här har jag plockat ut mina vinnare. Konceptet följer samma melodi som på NHL Awards.

Eftersom jag inte anses tillräckligt cool för att få sitta med i den riktiga SHL Awards-juryn kommer här min egen version på densamma. Dessa spelare anser jag förtjänar att få pris efter den här SHL-säsongen.

Redo? DÅ KÖR VI!

Vezina Trophy – priset till SHL:s bästa målvakt:
Joel Lassinantti, Luleå

Inledde bra, blev bättre, och sen spelade han på en nivå vi knappt sett i SHL de senaste åren. Hans säsongsavslutning har varit något alldeles extra och den ger honom priset, till sist med ganska klar marginal. Står bakom ett briljant försvarsspel, orkestrerat av ”Bulan”, men bidrar själv också till att Luleå är ligans bästa defensiva lag. Joel Lassinantti kan mycket väl bli guld värd för Luleå.

Övriga finalister: Adam Reideborn, Djurgården, Janne Juvonen, Mora

 

Norris Trophy – priset till SHL:s bästa back:
Jesse Virtanen, Färjestad

Om Lassinanttis seger var solklar var Virtanens desto tajtare. Jag kan plocka ut sex backar som lätt hade kunnat vinna priset. Virtanen hade konkurrens av Kodie Curran, Ryan Gunderson, Nick Ebert, Erik Gustafsson och Mikko Lehtonen. Bland annat. Men till sist väger ändå Virtanens poängproduktion över. Han blev förste back på fem år att göra 40 poäng – och slutar på fjärde plats i poängligan. I backarnas poängliga? Nej, i hela SHL:s poängliga. Dessutom vinner han den interna poängligan i SHL:s bästa lag. En ruskigt vass bedrift.

Övriga finalister: Kodie Curran, Rögle, Ryan Gunderson, Brynäs

Calder Trophy – priset till SHL:s bästa rookie
Emil Bemström, Djurgården

Ett enkelt val. Vinner du skytteligan, och blir yngst någonsin att göra det, ska du såklart ha Calder Trophy. Emil Bemströms genombrott är något alldeles extra, och vore det inte för Elias Petterssons ännu galnare säsong förra säsongen hade vi pratat ännu mer om Emil Bemströms prestation. 23 mål som 19-årig junior är vasst, i synnerhet efter att ha kommit från en säsong där han gjorde åtta mål. I Hockeyallavenskan.

Övriga finalister: Adam Werner, Färjestad, Leon Bristedt, Rögle

Jack Adams Award – priset till SHL:s bästa coach
Thomas Berglund, Luleå

Luleå nämndes som en toppkandidat och de allra flesta hade dem åtminstone topp-sex. Men att de skulle ta sig över 100 poäng och förlora serien på målskillnad…nej, den såg jag inte komma. ”Bulan” är den stora arkitekten bakom det. Han har förfinat det spel han inledde i Brynäs, och har lyckats sätta ett ännu tajtare försvarsspel. Berglund har fått ett bra SHL-lag att bli riktigt, riktigt bra.

Övriga finalister: Niklas Eriksson, Örebro, Johan Pennerborn, Färjestad

General manager of the year Award:
Peter Jakobsson, Färjestad

Man glömmer att Peter Jakobsson fortfarande är ganska ny på sitt jobb. Han har på väldigt kort tid seglat upp till att bli en av SHL:s allra bästa sportchefer. Han byggde inför den här säsongen ett lag som på pappret var SHL:s bästa. De motsvarade sen förväntningarna på isen, trots en del skadebesvär. Peter Jakobsson är rätt man för att föra in Färjestad i en ny storhetstid. Var så säkra.

Övriga finalister: Niklas Johansson, Örebro, Chris Abbott, Rögle

Måns Karlssons hederspris
Robin Alvarez, Skellefteå

Måns Karlssons hederpris går till en person som inte får den uppskattning den förtjänar. En person som lyckats med något unikt, som är värt att uppmärksamma. I år förtjänar Robin Alvarez hedersutmärkelsen.

Alvarez spelade samtliga 52 matcher i SHL under säsongen, sköt 13 mål, och gjorde inte en enda assist. Det är en fantastisk bedrift, och min favoritstatistik från SHL under säsongen. Han överträffade till och med Brandon Pirris legendariska 22+2 från en NHL-säsong häromåret. 13+0 på 52 matcher = underbart!

Övriga nominerade: Manuel Ågren (tog sig tillbaka från körtelfeber), Isak Wallin (tillhörde tre SHL-klubbar och en allsvensk klubb under säsongen).

Lady Byng Trophy – priset till SHL:s största gentleman
Brendan Shinnimin, Växjö

Älskad av Växjöfans, älskad av alla andras fans. Brendan Shinnimin har blivit SHL:s version av Joe Thornton. En spelare som är älskad långt över laggränserna. Med sin frenesi, sitt målskytte och sina kvalitéer att stå upp för det som är rätt har Shinnimin visat att han är SHL:s största gentleman.

Övriga nominerade: Nicklas Danielsson, (avstängd och spearing igår) Brynäs, Jesper Jensen, Skellefteå (dubbla avstängningar)

 

Hart Trophy – priset till SHL:s mest värdefulla spelare

De nominerade är…
Jacob Josefson, Djurgården
Joel Lassinantti, Luleå
Ryan Lasch, Frölunda

Vinnaren är…
Ryan Lasch, Frölunda!

Vann poängligan med den största marginalen på länge och var en av få spelare i årets SHL som ens nådde igenom bruset. Visar säsong efter säsong att han är en av seriens bästa spelare och i år var han allra bäst. Utmanades länge i MVP-racet av Jacob Josefson och Aaron Palushaj, men skador gjorde att de båda föll bort. Dessutom visade sig ju Örebro vara bättre utan Palushaj, så är det något han inte är är det ju MVP. Märkligt.

I en ganska medelmåttig SHL-säsong var Ryan Lasch den som stack ut. Han gjorde 50 poäng för tredje säsongen i rad (när han spelat i SHL) och fick revansch efter att ha förlorat poängligan mot Elias Pettersson förra säsongen. Frölunda är ett bra lag utan Ryan Lasch. Men de är ett helt annat lag med honom. Därför är han SHL:s MVP. Han är bäst och viktigast.

Den här artikeln handlar om: