Sök
Malte Strömwall
Nyheter

Malte skrev historia – vann både poäng- och skytteligan

Malte Strömwall kan se tillbaka på en magisk säsong. Han sköt två mål igår och vann därmed skytteligan som förste svensk – och poängligan som andre svensk.

För 21 år sedan vann Peter Larsson poängligan. Fram till igår var han enda svensk att lyckas med den starka bedriften att vinna poängligan i den finska högstaserien. Men nu har Larsson fått sällskap.

Inför gårdagens ligaavslutning låg Malte Strömwall och Ville Leskinen i delad ledning av både poäng- och skytteliga. De båda stod på 28+27 efter att ha haft en varsin magisk säsong. Men när det skulle avgöras var Malte starkast.

BLEV TVÅA TILL 30 MÅL

Den tidigare AIK-stjärnan sköt två mål och klev upp på 30 kassar och 57 poäng totalt. Det räckte till seger i såväl skytteligan som poängligan, eftersom Leskinen ”bara” gjorde 1+1 igår. Han blev alltså andre svensk att vinna poängligan, men första blågula stjärna någonsin att vinna skytteligan i Finland. Han är dessutom blott andre svensk till 30 mål, efter Thomas Sjögren som gjorde 31 mål som bäst.

För att ytterligare understryka hur stark Strömwalls prestation är ska vi komma ihåg att han spelar i KooKoo, som är ett av ligans sämsta lag. De kom på 13:e plats av de 15 lagen som spelar i Liiga.

STARK SÄSONG AV THORELL

Med 57 poäng är han också tvåa i den svenska historien sett till en säsong, bakom tidigare nämnda Peter Larsson som gjorde 58 poäng när han vann poängligan.

Erik Thorell slutade trea i skytteligan på 24 mål. Det gjorde han även för två säsonger sedan, på samma målnotering. De 49 poäng han gjorde den här säsongen är sjätte bäst någonsin av en svensk i Liiga, och de 24 mål han sprutade in har bara överträffats av Sjögren och Strömwall.

Ser vi till totalpoäng är Erik Thorell fjärde bästa svensk av de 137 som spelat i den finska högstaligan under åren. Även han är alltså värd att uppmärksamma.

 

Den här artikeln handlar om: