Sök
Nyheter
ENGLUND: Det häftigaste vi har i Sverige just nu

Den allsvenska finalen mellan AIK och Oskarshamn kommer avgöras i en femte match. Nedan bjuder Joakim Englund på reflektioner från gårdagens fjärde möte, men även från hela serien.

Jag passade jag på att rulla sju mil i sydlig riktning, från Västervik till Oskarshamn, för att få möjlighet att uppleva den fjärde matchen i finalserien mellan IKO och AIK på plats. Känslan är att det nästan blir en helt annan sport när det blir en längre matchserie där matcherna duggar tätt med endast två dagars mellanrum mellan fighterna. Det mentala spelet blir på en helt annan nivå än exempelvis grundseriens fyra möten med alla lag där tidsspannet kan bli månader mellan lagens möten.

Från match två och framåt känner lagen och spelarna varandra utan och innan där varje millimeter på isen har betydelse. Det trashtalkas, kastas blickar och hånles varje gång tillfälle ges, både på isen och mellan avbytarbåsen. Man tar varje tillfälle i akt att försöka investera i psykologiska fördelar med vetskapen att det bara är ett gäng timmar bort till nästa möte. Man börjar verkligen se att lagen och spelarna inte gillar varandra och som åskådare känner man nästan hettan och adrenalinet ända upp på läktaren. Och jag älskar det. Som jag älskar det.

Ni som läser dessa rader har förmodligen också sett matchen och därför struntar jag i att recensera matchen utan nöjer mig med lite reflektioner.

Matchen var utsåld och det var endast på bortasektionen som det inte var fullbelagt, vilket i mitt tycke är lite klent av AIK-supportrarna att inte lyckas mobilisera sig bättre till en så pass viktig match.

Även om det utan tvekan hade gått att trycka in 100 personer till på bortastå så var det lapp på luckan med 3 275 åskådare. Om det i princip var fullbelagt på läktaren så var det knökfullt på pressläktaren där undertecknad lämnade över datorplatsen till journalister som kanske liverapporterar eller har en deadline att ta hänsyn till. Jag fick en plats precis bakom AIK;s bås istället, vilket inte gjorde något då jag på nära håll fick följa hettan och nästan kunde höra ordväxlingarna mellan båsen.

Jag pratade med ett gäng spelare efter matchen där alla var rörande överens om att det var en riktigt het och rolig matchserie att spela i. När man spelar så pass tätt som man gör finns det ingen tid för självömkan eller ältande av matcher som varit, utan man blickar hela tiden framåt. Oskarshamnsspelaren Markus Modigs beskrev det ganska bra när han endast 20 minuter efter matchen redan släppt densamma och istället pratade om att han faktiskt såg fram emot nästa möte i Stockholm på tisdag.

AIK;s Fredric Weigel, som alltid är en het potatis, var på söndagseftermiddagen inget undantag. Jag pratade med AIK;s tuffing Sam Marklund som för övrigt var påkopplad ikväll och gillar den här typen av tuffa och tight hockey som det blir i ett slutspel. Jag var nyfiken på hur han såg på sin roll i samma lina som Weigel, om det var hans uppgift att skydda Fredrik från motståndare som försöker få den skicklige liraren ur balans. För när det vankas kurr kring Weigel dröjer det inte många sekunder innan Marklund är där för att backa upp och skydda sin kedjekamrat.

Sam: – Det är inget jag tänker på, samtidigt ska man veta att Weigel är som bäst när han är lite grinig också. Men det är klart att jag backar upp honom, precis som alla andra lagkamrater, när det behövs.

Jag sprang på Oskarshamns administrativa chef Jonas Lennartsson som även håller koll på klubbens ekonomi. Jag kunde inte hålla mig ifrån att fråga vilket lag han helst ville möta i nästa runda OM man skulle förlora på tisdag. Svaret kom blixtsnabbt:
– Västervik så klart. Vi vill definitivt inte möta MoDo i alla fall.

Ett urtypiskt svar från en som är ansvarig för ekonomin. Faktum är ju att man har minusstatistik på just Västervik, som det för övrigt ser ganska mörkt ut för när det gäller vidare spel.

I spelet fem mot fem känns AIK som det något hetare och bättre laget. Oskarshamn är dock allt annat än ofarliga i sina attacker, men ikväll var det spelet i numerärt överläge som var melodin. Lagets samtliga mål kom nämligen i den spelformen där det andra kom i spel sex mot fem då domaren hade en AIK-utvisning på armen.

Trist att matchen avgörs på ett misstag från den annars mycket duktiga Christoffer Rifalk. En sådan här match vill man se ett avgörande via en häftig/bra prestation mycket hellre än ett misstag.

Jag har i tidigare texter satt ett frågetecken för Oskarshamns brist på bredd på backsidan. Spetsen är det inget snack om, där har man bland annat två av seriens absolut bästa backar i Oskar Nilsson och Jesper Dahlroth. Idag var det Isak Pantzare som inte riktigt kom upp i den nivå jag vet att han har i sig.

På tal om att inte komma upp i nivå; i AIK har Max Lindholm varit iskall sedan det kom ut att han är klar för Örebro kommande säsong. Jag kom på mig själv att efterlysa killen efter knappt halva matchen. Han var väl inte direkt dålig med exempelvis bristfälliga avvägningar eller beslut utan bara helt osynlig. Där har AIK ett sparkapital om man skulle få igång honom i samma form som han var under första halvan av grundserien.

Slutspelsserien och även SHL;s åttondelsfinaler får ursäkta. Den här matchserien är det häftigaste vi har i Sverige just nu, vilket även den överfulla pressläktaren vittnar om.

Jag längtar redan till tisdag och jag antar att man skulle kunna fylla Globen om man hade valt att spela där istället för på Hovet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten