Sök
Nyheter

Experten om finalrysaren: ‘Extra viktigt för Oskarshamn att vinna’

I kväll avgörs den HockeyAllsvenska finalen. Då möts AIK och Oskarshamn på Hovet i Stockholm. Vinnaren får möta Timrå i ett SHL-kval, medan förloraren får möta Leksand eller Västerås i en ”andra chansen”. Hockeysverige.se’s allsvenska expert Joakim Englund tror att det är viktigare för Oskarshamn att vinna i kväll.
– För AIK:s del ser jag det inte som lika viktigt då jag tror man har bra chanser att avfärda både Västerås och Leksand i två raka matcher, säger han.

Wow, vilken serie vi fått se mellan AIK och Oskarshamn. Den har haft egentligen allt. Häftiga vändningar, sena avgöranden, glödheta känslor och ruskigt jämna och intensiva matcher.

Eller som hockeysverige.se’s allsvenska expert Joakim Englund säger: Man har ett leende på läpparna.
– Jag får ofrivilligt ett fånigt leende där mungiporna går från öra till öra. Rivaliteten mellan AIK och Oskarshamn har inte riktigt funnits där tidigare utan har växt fram under den här säsongen och har nått sin kulmen nu. Rivaliteten och känslorna har tagit nya nivåer med enormt tajta och tuffa matcher. Bara en sådan sak som att man ikväll spelar sin femte match mot varandra på nio dagar gör att man inte tycker särskilt gott om sina motståndare, säger han inför kvällens avgörande drabbning.
– Det är oerhört mycket kamp. Varenda millimeter ska försvaras, vilket man kan se när det blir avblåsning i ytterzonerna. Det uppstår ju något kurr varje gång. 

”OSKARSHAMN HAR LIKA VASS SPETS SOM AIK”

Englund var på plats i Oskarshamn i söndagens match och fick med sig starka känslor från den rysaren.
– Jag satt ganska nära isen och där kunde se att spelarna börjar ogilla varandra mer och mer. Men man är ändå noga med att inte passera gränsen som kan sätta det egna laget i ett dåligt läge. Men var går gränsen egentligen? Jag gillar ju den här typen av hockey när det tillåts lite mer. Om valfri match i den här matchserien hade spelats i grundseriens omgång två skulle det dock hagla utvisningar i parti och minut.

Det har varit grinigt. Här är det, som så ofta, Fredric Weigel som får utstå en hård behandling från Arsi Piispanen. Foto: Bildbyrån

Många hade AIK som klara favoriter inför serien och är förvånade över att blivit så pass jämnt som det har blivit. Det var trots allt ytterst nära att Oskarshamn säkrade vidareavancemanget på hemmaplan redan i match fyra. Englund menar att bredden var det som talade för AIK.
– Jag gissade inför finalserien att AIK skulle vinna med 3-1 i matcher. Oskarshamn har gjort det bra men jag kan inte säga att jag är jätteförvånad. I mitt tycke har Oskarshamn lika vass spets som AIK men har däremot inte samma bredd.

”TROR DE HAR BRA CHANSER ATT AVFÄRDA VÄSTERÅS OCH LEKSAND”

AIK har ju haft pressen på sig genom hela serien. Tror du ändå de har ett mentalt övertag eftersom de vann senast?
– Det är så klart ett påstående som AIK försöker intala sig själva, men nu är det en helt ny match på Hovet. Där vann ju Oskarshamn finalmatch tre, dessutom. När jag pratade med några Oskarshamnspelare efter matchen i söndags fick jag också känslan av att man redan då hade släppt den förlusten.
– Däremot så tror jag inte favoritskapet är så tufft att hantera för AIK-spelarna. Att spela i AIK innebär alltid en stor press, oavsett om man är ett topplag eller inte.  Och även om man förlorar ikväll så får man ju faktiskt ytterligare en chans att ta sig till det slutliga SHL-kvalet.

Foto: Bildbyrån

Ja, hur viktigt är det för lagen att vinna i kväll och slippa spela mot vinnaren i Slutspelsserien?
– För Oskarshamns del tror jag det är extra viktigt. Där tror jag man kan få det tufft mot framförallt Leksand om det skulle bli dem i nästa steg. För AIK ser jag det inte som lika viktigt. Jag tror man har bra chanser att avfärda både Västerås och Leksand i två raka matcher.

SATSAR PÅ SAMMA MÅLVAKTER

Målvaktssidan har varit en het potatis sedan Christoffer Rifalk, den annars så storspelande, gjorde en rejäl tavla när AIK avgjorde senast. I kulisserna står en annan skicklig burväktare, Adam Åhman. Men trots det tycker Joakim Englund att Rifalk ska få fortsatt förtroende även i kväll.
– Rifalk har gjort det jättebra mot ett spelförande AIK och jag ser ingen anledning att byta ut honom för ett misstags skull. Även om Åhman också är en av seriens allra bästa målvakter och gärna vill ta tillbaka ett par puckar från första finalmatchen så ser jag ingen anledning att byta ut Rifalk.

Är det lika givet att Johannes Jönsson ska stå för AIK?
– Precis som Oskarshamn så bytte man målvakt efter första finalmatchen och jag ser inte  någon anledning att byta för dem heller. Inom laget sitter man dock på en informationsbank en annan inte har tillgång till, så väljer man att skifta målvakt har man underlag för det.

”DÄRFÖR TROR JAG PÅ AIK”

AIK-tränaren Tomas Mitell.

Vilka blir nycklarna för lagen i kväll?
– I AIK ser jag ingen spelare som är viktigare än någon annan utan där får jag istället säga att nyckeln är att inte dra på sig utvisningar, och att när man väl gör det måste man spela bra. De släppte in alla tre mål senast i numerära underlägen och det märks på tränare (Tomas) Mitells uttalanden i media att han har respekt för Oskarshamns powerplay samtidigt som han försöker sätta press på domarna.
– I Oskarshamn skulle jag säga att lagets lägre hierarki på backsidan blir nyckeln. Alltså back nummer fem, sex och sju. Lagets fyra bästa backar är minst lika bra som AIK:s, men de lite svagare korten behöver komma upp och spela sin bästa hockey för att laget ska slå AIK.

När allt kommer till kritan tror den tidigare Västerviksbacken dock på AIK-seger i kväll.
– Om kvällens match skulle spelas tio gånger tror jag AIK vinner sex matcher och Oskarshamn fyra. Därför måste jag svara AIK.

Den här artikeln handlar om: