Sök
Nyheter
ENGLUND: Upplyftande med en spelare som säger vad han faktiskt tycker

Hockeysveriges Joakim Englund bloggar nedan om profilerna som vi minns och varför de behövs.

Den allsvenska finalen är över och jag vill passa på att gratulera Oskarshamn till en mycket skickligt genomförd finalserie och inte minst till det bärgade guldet. Segern innebär idag inte mer än att man inkasserar 100 000:- samt att man får möta det sämst placerade laget i SHL där man tampas om en plats i högsta ligan. Den punkten ses dock över för tillfället i och med Ola Lundbergs förslag om direktuppflyttning som förväntas klubbas igenom i sommar och börja gälla inför säsongen 20/21.

Men det är inte om den enormt häftiga finalserien eller seriestruktur som det här inlägget är ämnat utan istället skulle jag vilja prata om profiler. Profiler innefattar ett ganska brett spektrum och kan bestå av allt från skickliga spelare, råskinn, talföra spelare, spelare med udda/ovanliga egenskaper osv. Den gemensamma nämnaren för profiler är att de på något sätt sticker ut, skapar uppmärksamhet och bygger intresse för laget, ligan och produkten.
Alla som läser dessa rader har väl knappast undgått gårdagens pausintervju med AIK:s och en av ligans allra största profiler Fredrik Weigel.

För mig är det upplyftande med en spelare som säger vad han faktiskt tycker och tänker. Det skapar en spänning och ett sug efter nästa intervju, det höjer intresset och blir en bättre produkt. Om man gör en återblick till gårdagens första period så spelade faktiskt AIK ut Oskarshamn, precis som Weigel sa. Han ljög inte, han höll inte igen, han sa precis som han tänkte och kände för stunden, vilket han i mina ögon ska få cred för. Sedan att matchbilden snabbt ändrades i den andra perioden tar inte bort det faktum att spelarna i Oskarshamn såg ut att bära betongsuggor på fötterna i den första.

Bland det tråkigaste jag vet är när det kommer fram en rutinerad, mediatränad spelare eller tränare som står och rapar klyschor i direktsändning. Det skapas inget mervärde, det bjuds inte på något extra och det blir helt enkelt bara grått och trist. Därför blir det extra intressant att följa kvalserien till Hockeyallsvenskan även om vi tyvärr inte får se Almtunas profilstarke spelare Lukas Sandström som är avstängd. Däremot dyker det upp en hel del profilstarka herrar från Hockeyettan, bland andra Hudiksvalls Conny Strömberg och Kristianstads Fredrik Lindblom som, förutom att vara duktiga hockeyspelare, inte drar sig för att säga vad de tycker och tänker. Jag räknar kallt med att vi kommer att återse dessa herrar i tv-rutan under kvalseriens gång.

I firandet efter matchen igår föddes ännu en profil i Oskarshamns materialförvaltare Benny Boquist som bjöd på sig själv genom att slita av sig tröjan och gå bananas under firandet i omklädningsrummet efter matchen. Härliga bilder.

Vad är det man minns, både som spelare och åskådare, när man tänker tillbaka på matcher och säsonger?
Jo, det är de riktigt vassa spelarna och de som sticker ut på andra sätt. Det är med andra ord inte mellanmjölken, utan det är profilerna vi minns!
Fler profiler tack!

Nu laddar vi för upplösningen av slutspelsserien där sista omgången spelas ikväll. Blir det Leksand eller Västerås som kniper förstaplatsen och får således möta AIK? Som kuriosa måste jag bara nämna att den profilstarke leksandsspelaren Mattias ”kolan” Karlsson leder den seriens poängliga något överraskande.

Den här artikeln handlar om: