Sök
Robert Pettersson
PETTERSSON: Att ge hemmabyn hopp om en ljusare framtid

I måndags skrev Brady Keeper på för Florida Panthers. Ingen större nyhet i sig. Inte nämnd på Hockeysverige eller någon annanstans i svensk media.
Men det har sin story, som väl på sitt sätt delvis är besläktat med ”han spelade inte ens TV-Pucken, nu är han i NHL”.

Brady Keeper kommer från Cross Lake. Det ligger bokstavligt talat mitt i ingenstans i kanadensiska provinsen Manitoba och det är inte direkt ett område som skapar hockeyproffs på löpande band.
Ett reservat med ursprungsbefolkning.

Området blev känt i Nordamerika 2016 när sex personer tog livet av sig och ytterligare 140 personer försökte ta livet av sig under en period av bara två veckor.
Men kan nu åtminstone lägga till att man fått fram en NHL-spelare på sitt by-CV.

Allt pekar på att Keeper kommer att debutera för Florida innan säsongen är slut. Kanske rentav innan den här veckan är slut.

Keeper spelade aldrig någon juniorhockey av högre kaliber. Han fick nöja sig med Manitoba Junior Hockey League, och det var dessutom först som näst sista års junior han tog sig in där. Han fortsatte där under första seniorsäsongen till och med, innan han som 21-åring hamnade på college i Maine. En ganska hög ålder för att inleda sin collegekarriär vid, men bara efter två år på college fick han, odraftad, sitt NHL-kontrakt.

När han började på college var han dessutom redan pappa till en knatte, och styvpappa till en annan. Och hemlängtan blev ganska stor när han började på college. Han ville ge upp redan efter två dagar.
– Han ringde mig och sa ‘jag kan inte göra det här, jag åker hem’, berättar hans agent Dean Grillo för TSN och berättar även att Keeper bokade tre eller fyra flygbiljetter hem innan hans kreditkort var övertrasserat. Men han åkte aldrig hem.

Istället valde han att ta kontakt med Jordin Tootoo, den första spelaren i NHL med liknande bakgrund som Keeper när det kommer till ursprung och uppväxt.
– Jag pratade med honom många gånger när han övervägde att lägga av. Det var många problem hemma, mycket som hände hemma i reservatet. Jag visste exakt vad det var han gick igenom. Det största hindret är att lämna hemmet. Jag kommer ihåg att jag pratade med honom och sa att han ska leva i nuet, eftersom alla som såg honom visste att han hade vad som krävdes för att lyckas, säger Tootoo.

Och angående självmorden och självmordförsöken för tre år sedan, så tror Tootoo att Keepers intåg i NHL ger folket hemma något att glädjas över.
– Det kommer att bli en stor grej. Jag är så stolt över killen. Psykisk ohälsa är en så stor epidemi i områden av ursprungsbefolkning. Jag tror inte att han ens förstår hur stor betydelse han kommer att ha.

Den här artikeln handlar om: