Sök
Nyheter
ENGLUND: De som vinner kvällens match vinner även matchserien

Ikväll drar SHL:s SM-slutspel igång på allvar när kvartsfinalerna kickar igång. Men ni som läser här har förmodligen ett helt annat fokus; nämligen play off inför direktkvalet. Det mötet spelas i bäst av tre matcher där AIK, som har hemmaplansfördel, mäter sina krafter mot Leksand. Ett Leksand som har tagit en annan väg än AIK och spelat sig till den här möjligheten genom att vinna slutspelsserien.

Vinnaren där ställs sedan mot SHL:s näst sämst placerade lag; nämligen Mora. Det kan med andra ord alltså bli, för tredje året i rad, ett slag om Siljan mellan Mora och Leksand. Säsongen 16/17 slog Mora ut Leksand och förra säsongen, 17/18, försvarade man sin plats där Leksand inte lyckades ta revansch från året innan. Ska det bli tredje gången gillt?

Först ska man i så fall ta sig förbi AIK som kommer vara rejält revanschsugna efter förlusten mot Oskarshamn i den allsvenska finalen. I en så pass kort matchserie som tre matcher tror jag första mötet på Hovet ikväll kommer att spela en nyckelroll. Den som vinner kvällens match tror jag även vinner matchserien.

Kvalet till Hockeyallsvenskan drog för övrigt igång igår där förhandsfavoriterna pallade trycket. Årets allsvenska lag; Vita Hästen och Almtuna, vann tämligen enkelt sina respektive matcher mot Tranås och Hudiksvall medan Kristianstad åkte upp till Boden och hämtade hem tre poäng. Mer om det kan ni läsa hos vår expert på Hockeyettan; Mikael Mjörnberg, i den här texten.

När vi ändå är inne på Vita Hästen så gick man idag ut med att den segdragna konflikten med säljaren Johannes Cakar äntligen nått sitt slut. Man har kommit överens om en förlikning gällande en schism som handlat om bland annat pengar. Precis som i fallet med spelaren Ola Svanberg, som för några år sedan också var oense med Vita Hästen, har man alltså kommit överens utan att behöva göra upp i rättssalen.

Känslan säger mig att, förutsatt att man klarar kvalet, den nya styrelsen har en strävan att göra upp med gamla synder och styra skutan i rätt riktning. Det finns ett stort hockeyintresse i Norrköping där potentialen är hög bara man sköter sina kort rätt. Känslan säger mig att något gott börjat gry i Norrköping igen. Man ska bara beta av det här kvalet först, vilket är lättare sagt än gjort.

@EnglundJoakim

Den här artikeln handlar om: