Sök
SHL
KARLSSON: De skräller – så går det i kvartsfinalerna

AAAAAAAAAAH!

Äntligen är åttondelsfinalerna över. Vissa år har vi fått se några magiska åttondelsfinalserier som verkligen fått en att tända till (Färjestad-Djurgården 2017, Brynäs-Luleå 2018, exempelvis) men i år så…nja. Även om det var matcher med känslor och rätt underhållande spel så har jag svårt att gå igång på en sådan serie om de är över redan efter två matcher.

Men i kväll börjar slutspelet på riktigt. Och det som glädjer mig är att det verkligen är ligans åtta bästa lag som är kvar. De åtta lag som man under säsongen tänkt att ”de kan nog gå en bit i slutspelet” blev också de åtta lag som gick till kvartsfinal. Det borgar för att vi kan få fyra riktigt jämna serier och att det kan bli riktigt bra hockey också. Dessutom får vi ett playoff mellan AIK och Leksand nere i HockeyAllsvenskan…den går inte heller av för hackor direkt.

Hur som helst! Det går ju inte att dra igång kvartsfinalerna utan ett tips från undertecknad. Så, vad väntar vi på?

Färjestad – HV71
Tips: 4-2 i matcher

I normala fall går serieettan in som storfavorit i en serie av det här slaget. Men det är faktiskt inte helt ovanligt att serievinnaren går på pumpen redan i kvartsfinalstadiet. HV71 2011, Luleå 2012 och Växjö 2017 är tecken på det. Jag tror det kan bli så även i år, men ursprungstipset är att Färjestads hänsynslösa offensiv till sist kommer fälla avgörandet. Jag känner på något sätt att FBK är en bättre version av HV. Det finns kapacitet till produktion i alla fyra linor – men nivån är något högre i FBK. Backsidorna är relativt jämna, men den absoluta spetsen finns ändå i Jesse Virtanen som jag skulle välja före Mikko Lehtonen. Och på målvaktssidan är Jonas Gunnarsson bra – men jag hade ändå valt Markus Svensson (och kanske Adam Werner) före.

HV71 är en ovanlig bra tabellåtta och Färjestad är väl inte en lika bra tabelletta som Växjö ifjol eller som Skellefteå var under sina fyra raka seriesegrarår. Men jag tror ändå på Färjestad. De avgör i Kinnarps i match sex. Anledningen är, som jag sa, att jag tror Färjestads offensiv blir för svår för HV71 att hantera över en hel matchserie. Det känns som att ”Lillis” gäng ändå inte riktigt har kompetensen för att stänga ned Färjestad.

Hoten kommer överallt ifrån på ett sätt vi inte sett från Färjestad de senaste åren. Det känns litegrann på samma sätt som HV71:s guldlag från 2017. Motståndarna får aldrig riktigt vila.

Det här är för övrigt den serie jag ser fram emot att se mest. Det finns rivalitet mellan klubbarna, det är två riktigt bra lag och två lag med många sevärda spelare. Det här kan bli årets ”high chaparall”-serie.

Luleå – Växjö
Tips: 2-4 i matcher

Jag har tippat Växjö som svenska mästare hela vägen och tror fortfarande de har chansen även om de aldrig riktigt lyfte som förväntat. Det här känns som en helt öppen serie. Det är singla slant-läge. Det lär bli målsnålt, vilket borgar för tajta matcher, och då undrar jag om inte Växjö har fler matchvinnartyper att slänga in ändå.

Vi såg ju hur Kris Versteeg tog hela laget på sina axlar i Brendan Shinnimins frånvaro. Sen finns gubben i lådan nummer ett, Tuomas Kiiskinen. Shinnimin själv kommer också kunna avgöra, om han koncentrerar sig på att spela hockey. Janne Pesonen har i skymundan gjort en supersäsong. Roman Horák och Linus Fröberg borde trivas i slutspel. På något sätt tror jag ändå att den typen av spelare är fler i Växjö än i Luleå. Dessutom tror jag faktiskt de kan dra en fördel av att spela åttondel. Det där självförtroendet som känts lite naggat under hela säsongen kan ha börjat byggas upp ordentligt i den där serien mot Örebro.

Luleå har förstås motdrag. ”Bulan” kan säkert matcha Sam i coachningen. Erik Gustafsson är en USP på backsidan, nu när Joel Persson saknas i Växjö. Och Joel Lassinantti har ju varit bättre än Viktor Fasth under säsongen. I synnerhet de senaste månaderna. Men nu är det skarpt läge och då vet vi hur bra Viktor Fasth är (inte minst vet Luleå det från slutspelet 2012).  Jag tror någonstans att Växjö trivs bättre än Luleå när det handlar om att möta samma lag varannan dag i två veckor. Därför tror jag de avgör hemma i match sex.

Vill du se målfester och sjuka vändningar är det här inte matchserien för dig. Då rekommenderar jag nog Färjestad-HV71 i stället. Vill du däremot se taktiskt fin hockey och ruskigt jämna matcher, mellan SHL:s två mest välskolade lag, kan det här bli bland det bättre du sett i kvartsfinalväg.

Frölunda – Malmö
Tips: 3-4 i matcher

Här har vi min stora skräll. Jag tror Malmö kommer nöta ned Frölunda över sju matcher. Precis 2017 och 2018 tror jag Malmö skräller i kvartsfinalen och tar sig vidare en slutspelsrunda till.

Kollar du spelare för spelare på pappret är Frölunda bättre. Något annat går inte att hävda. Men nu kommer jag använda mig av en trött klyscha som jag egentligen inte kan backa upp med något annat än min känsla. Det känns som att Malmö är byggda för just det här på ett annat sätt än Frölunda. Vad händer om Malmö lyckas stänga ned Ryan Lasch? Eller få honom ur balans, kanske? Kan Simon Hjalmarsson, Patrik Carlsson och Samuel Fagemo bära fram Frölunda då? För man kan ju inte lita på att Joel Lundqvist rent spelmässigt ska driva Frölunda.

Jag vet inte…men det känns som att Malmö drivs av ”hat” på ett annat sätt än andra lag. De är enormt skickliga på att bygga upp en ”vi mot världen”-känsla. Patrik Sylvegård kan det. Peter Andersson kan det. Bröderna Sylvegård på isen kan det. Och skulle det bli riktigt skarpt läge, ja, då kanske Per Ledin till och med kan göra skillnad.

Ibland tror jag vi överskattar det här med att slutspel går ut på att krypa under skinnet på motståndaren och så vidare. Men i en jämn serie kanske det kan innebära någonting, trots allt. Och med tanke på att Malmö ju slog ut Frölunda i ett liknande läge även förra året så vet vi ju att de kan, i alla fall. Och jag vet inte…jag får inget riktigt grepp om Frölunda överlag i år. Jag är inte helt övertygad om deras förträfflighet.

Jag fick fundera ett tag innan jag bestämde mig för ett tips i den här serien. Men i slutändan väljer jag rödhökarna i år igen.

Djurgården – Skellefteå
Tips: 4-2 i matcher

Normalt sett brukar serien mellan lag fyra och lag fem nästan vara den det snackas mest om. Men i år känns den här serien som den kallaste på förhand, av någon anledning. På något vänster känns det här som två lag som inte kommer vara med och slåss om guldet in i det sista. Det sa man dock om Skellefteå även förra säsongen och då gick de trots allt till final, efter att ha slagit ut just Djurgården. Så att västerbottningarna kan slå ut Djurgården råder det inga tvivel kring.

Men jag håller ändå Djurgården som knappa favoriter. Det känns som att Robert Ohlssons manskap är mer enhetligt, på något sätt. Skellefteå spretar lite mer och det känns som att de fortfarande inte riktigt hittat sin identitet under Tommy Samuelssons ledning. Det är fortfarande Möller/Lindström-gänget som ska lösa det åt dem och sen får det se ut lite som det vill, säger min hobbyanalys.

Det känns som att Djurgården har fler kvalitetsspelare på forwardssidan. De har dessutom en målvakt som, i min värld, är klart bättre. Adam Reideborn har alla förutsättningar för att bli årets slutspelskung.

Men Skellefteå har Joakim Lindström och Oscar Möller, och någonstans är det det som gör att jag tror på en ruskigt jämn serie ändå. Jag kan tänka på att det här blir en serie som domineras av hemmaspelet. Jag kan tänka mig fem raka hemmasegrar som inledning, och sen säkrar Djurgården semifinalplatsen i match sex Skellefteå Kraft Arena.

Om mina tips slår in får vi alltså Färjestad – Växjö och Djurgården – Malmö i semifinaler. En stökig skara lag. Får man ångra sig?

P.S. Jag tror AIK vinner mot Leksand och tar sig till Direktkval mot Mora D.S.

 

Den här artikeln handlar om: