Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Var det spänningen som försvann redan i premiären?

Almtunas 6-1 på Tranås och Vita Hästens 3-0 på Hudiksvall är inte resultat som borgar för en spännande kvalserie. Jag hoppas jag har fel, men det här kan vara över tidigt.

Rent sportsligt är det naturligtvis helt i sin ordning att upplägget på kvalserien justerats en aning så att de två lagen från Hockeyallsvenskan slipper möta varandra i premiäromgången.

Men utfallet av gårdagens premiäromgång där Vita Hästen och Almtuna fick starta med ganska behändiga segrar över Hudiksvall och Tranås kan vara en sådan sak som gör att det i slutändan inte blir så väldigt mycket till spänning.

Tidigare har ju de två lagen uppifrån mötts i kvalseriens första omgång. Något som inneburit att åtminstone ett, i vissa fall båda, startat med poängtapp och att de jagade villebråden på så sätt tvingats inleda hela kvalet i uppförsbacke.

Det har skapat intrikata situationer och nerv och spänning.

Nu fick Vita Hästen och Almtuna istället varsin drömstart och arbetsro. De två sämst rankade Hockeyettan-lagen kunde inte snuva starka allsvenskar på poäng. Tranås visade alldeles för stor respekt i Uppsala och Hudiksvall verkar ha smittats av Hästens impotens i Himmelstalundshallen.

När Kristianstad dessutom, som det tycks ganska enkelt, lyckades avfärda Boden trots en tung tågresa i kropparna fick samtliga tre förhandsfavoriter en kalasstart på kvalserien.

En kalasstart som kan komma att mynna ut i ett trelagsrace.

Kristianstad och Vita Hästen möts på lördag. Hudiksvall-Almtuna och Tranås-Boden är de andra mötena. Det skulle mycket väl kunna innebära att två av tre favoriter (Almtuna, Vita Hästen och Kristianstad) står på sex poäng och full pott, vilket skulle göra Tranås-Boden till en enorm nyckelmatch.

För två ettan-lag på noll poäng och två favoriter fullpumpade med självförtroende och sex poäng på kontot eliminerar i stort sett de två gäng som eventuellt sladdar från start.

I en så kort serie som kvalserien ändå är krävs stordåd för att återhämta sig från något sådant.

Jag hoppas att jag har fel och att vi får se den mest spännande kvalserien på bra länge.

Men fingervisningen premiäromgången gav är att det här kan vara över ganska snabbt.

* * *

Då är kvalet till Hockeyettan kanske aningen mer upplyftande. För där är det spänning och många lag inblandade när serierna kommit halvvägs.

I söder verkar Halmstad ha vad som krävs för att klara sig kvar, men gänget går långt ifrån säkert och faktum är att samtliga sex lag fortsatt har häng på topp två (som i slutändan troligtvis kommer innebära spel i Hockeyettan). Borås och Vänersborg har spänt musklerna. I de förstnämndas fall klart väntat, för de senare aningen mer överraskande. Helsingborg å sin sida har inte alls fått den utväxling man ville ha av sitt tränarbyte och lever lite farligt.

I västra går det så klart inte att göra något annat än att lyfta på ögonbrynen över Arbogas förfall. Laget var ett enda litet mål ifrån Allettan i den målskillnadsaffär som gjorde Grums till ett succélag, men lyckades trots att de startade fortsättningsserien på flest bonuspoäng falla fritt rakt ner i det negativa kvalet.

Där har fallet fortsatt. I skrivande stund har Arboga trots sitt starka spelarmaterial förlorat mer än de vunnit och ligger sju poäng från förstaplatsen, samt fyra från den andraplats som nog också kommer innebära Hockeyettan-status. Det återstår att se om tränarskiftet där Jonas Dufåker fick lämna plats för Mikael Österblom kommer ge någon effekt. Annars är succégäng som Fagersta och Strömsbro givetvis sugna på att lägga beslag på Arbogas plats.

I öster är det också spännande. Nacka räcker inte till och Trångsund sladdar betänkligt, men övriga fyra (Linden, Wings, Viggbyholm och Hanviken) verkar vara föredömligt jämna och går en kamp om vad som borde vara två platser.

I helgen går de här kvalserierna in på sin andra vända. Det kommer bli högintressant att hålla lite närmare koll på det.

* * *

Det blir en hel del tränarskiften hos högprominenta gäng till kommande säsong. Sedan tidigare vet vi att Mariestad är jakt efter en ny båsboss efter sin floppsäsong och Nybro jobbar hårt på en ny lösning (troligtvis Mikael Tisell). Nu står det dessutom klart att det inte blir någon fortsättning i Lindlöven för Jens Brändström (klart väntat efter den misslyckade säsongen som gick) och Fredrik Mälbergs tjänst som kombinerad sportchef och tränare i Huddinge försvinner i och med en förändring av organisationen. Troligtvis innebär det en helt ny båschef även där.

Med andra ord kan tränarsilly season också komma att bli högintressant.

* * *

Nog för nu, nu smyger jag in under semester-himlen igen.

Dags att gå och bada.

Den här artikeln handlar om: