190302 Skellefteås assisterande tränare Bert Robertsson under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Brynäs den 2 mars 2019 i Skellefteå. …
Skellefteå AIK

Efter åtta säsonger tillsammans – i dag inleder Bert sista resan med gänget

ANNONS

Skellefteå AIK hade en av sina ojämnaste grundserier sedan klubben tog steget upp till svensk ishockeys finrum 2006. Efter en stark avslutning kravlade man sig över kvartsfinalsstrecket och efter 52 omgångar landade man på en femteplats i SHL-tabellen. I dag drar kvartsfinalserien mot Djurgården igång och för Skellefteåtränaren Bert Robertsson blir det en sista slutspelsresa med gänget.
– Vi vet om att det kommer att bli en riktig holmgång och det är roligt på alla sätt och vis, säger Robertsson till hockeysverige.se.

Skellefteå AIK har varit lite av en maktfaktor i svensk ishockey de senaste säsongerna. Västerbottningarna har varit i sju SM-finaler med två SM-guld som facit under de senaste åtta säsongerna. Den här säsongen har dock laget varit svårt att känna igen under stora delar av säsongen och under vissa perioder låg laget till och med utanför någon av de tio slutspelsplatserna.

Skellefteås karismatiske tränare Bert Robertsson har varit en stor del av klubben sedan ankomsten 2011 och menar att just jämnheten i spelet har varit en av lagets stora svagheter den här säsongen.
– Det har tagit tid att sätta laget, färdriktningen och strukturen för hur vi ska jobba. Det är processer som pågår i alla lag och för oss tog det lite längre tid än vad vi kanske hade räknat med, säger Robertsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Man ska veta att vi har haft stora omställningar i föreningen. Tommy (Samuelsson) kom in som ny huvudtränare inför säsongen och under säsongen har vi fått in en ny sportchef (Niclas Lundkvist). Samtidigt fick vi också in många nya, ledande spelare inför säsongen. Omsättningen har varit ganska ordentlig på många positioner i föreningen, inte bara på isen, så det tror jag är en del till att vi varit lite ojämna.

Efter en stark avslutning på grundserien, där man avslutade med sju raka segrar, lyckades dock Skellefteå lyfta i tabellen. När 52 omgångar skulle summeras landade västerbottningarna på en femteplats i tabellen, en notering som Robertsson är nöjd med.
– Det är klart att vi är nöjda med det. Man ska ha en jäkla respekt för att komma topp sex i den här ligan, speciellt med tanke på hur tabellen sett ut under säsongen. Kring jul var det nog inte många som trodde att vi skulle hamna där, men vi själva hittade sätt att jobba vidare på och hittade strukturen till slut. Bitarna har fallit på plats, vilket så klart känns bra nu inför slutspelet, menar Robertsson.

”HAR BRA KOLL PÅ DJURGÅRDEN”

Skellefteå går in i slutspelet under eftermiddagen, då man öppnar kvartsfinalserien mot Djurgården på bortais. För Bert Robertsson blir slutspelet hans sista som ledare för Skellefteå AIK för den här gången. Tidigare under säsongen stod det klart att han och Skellefteå inte kommit överens om en förlängning av hans utgående kontrakt.
– Jag får ha respekt för klubbens agerande. Man väljer en ny linje, i många perspektiv kanske man varit här för länge. Jag tycker inte det personligen, men ibland kanske det behövs nytt blod i föreningen för att hitta ny energi och framtidstro, berättade Robertsson för Dagens Nyheter efter att det stod klart att han skulle lämna klubben efter säsongen.

LEDARTRION. Bert Robertsson har delat tränarbänken med Stefan Klockare och Tommy Samuelsson den här säsongen. FOTO: Ola Westerberg/Bildbyrån

Nu vill Robertsson göra det bästa av den sista tiden i Skellefteå. Efter en dryg veckas spelledighet ser 44-åringen fram emot att dra igång kvartsfinalspelet.
– Som vanligt när man kliver in i ett slutspel känns allting ganska ovisst. Det enda man vet om är att man inte har koll på vad som ska hända, säger Robertsson med ett skratt.
– Det kan ta vilka vägar som helst och det är väl lite det som är tjusningen med ett slutspel. Jag tycker att vi är väl förberedda och har bra koll på Djurgården. Vi har hittat en jämnhet och en arbetsmoral i vår grupp som är bra nog för att ta oss vidare. Vi vet om att det kommer att bli en riktig holmgång och det är roligt på alla sätt och vis. Jag är riktigt förväntansfull.

TAR MED SIG MINNESBILDER FRÅN IFJOL

Djurgården var annars ett lag som Skellefteå hade relativt svårt för under grundserien. Stockholmarna vann tre raka matcher mot Robertssons Skellefteå innan västerbottningarna lyckades besegra Djurgården på Hovet i lagens sista grundseriemöte. Skellefteåtränaren hyser, med all rätt, stor respekt för kvartsfinalmotståndet.
– Vi måste vara väldigt disciplinerade i försvarsspelet, samtidigt som vi ska ha ett självförtroende att kunna trycka tillbaka Djurgården. Det tycker jag att vi har. Vi har hittat den jämnheten och balansen för att vi ska ha en stor möjlighet att slå ut Djurgården. Samtidigt är det någonting som ska göras också, inte bara sägas.

Dessa två lag möttes även i förra årets slutspel, då i semifinalen. Den gången kunde Skellefteå gå segrande ur matchserien efter 4–2 i matcher. Robertsson menar att de goda minnesbilderna från fjolåret blir viktiga till årets kvartsfinalserie.
– Det är klart att vi bär med oss några grejer från den matchserien som kommer att bli viktiga för oss i år. Det ena är att hålla fokus på vårt spel. Djurgården är ett intensivt lag och har en tendens få motståndarna att misströsta litegrann. Där tycker jag att vi hade bra strategier för att möta upp Djurgården ifjol, så det är något som vi bär med oss. Sen är väl de inte dummare än att de kommer vrida och vända på saker som de tycker att de kunde gjort bättre. Det kommer bli jätteintressant att se hur det gestaltar sig.

Kvartsfinalserien mellan Djurgården och Skellefteå inleds i dag, lördag, klockan 14:45 på Hovet i Stockholm.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan