Sök
ETT STORT LYFT. För tre år sedan åkte han ur SHL med Modo – i dag är Emil Djuse en NHL-aktuell landslagsback.
Skellefteå AIK

Från stukad talang till NHL-aktuell – på tre år: ”Flytten har betytt allt egentligen”

2016 kom han till Skellefteå som en stukad spelare. 2019 är Emil Djuse en NHL-aktuell landslagsback som tillhört de bästa i SHL på sin position den här säsongen. Flytten till Västerbotten har tagit honom till oanade höjder.
– När de hörde av sig insåg jag att det var världens chans, säger han till hockeysverige.se.

LÄS ÄVEN: Tidigare publikfavoriten sänkte temperaturen på Hovet – ”Njutit av att spela här”

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Jag hade knappt några anbud över huvud taget, skrockar Emil Djuse.
Det han syftar på är de jobbiga veckorna efter att han åkt ut SHL tillsammans med Modo 2016. 22 år gammal var han talangen som inte hade fått det att stämma i Frölunda och sedan inte lyft heller i Modo. Där och då fanns det till och med tankar på att stanna i Örnsköldsvik och följa med klubben nedåt i seriesystemet.

Men så blev det aldrig.

Skellefteå, som just spelat sin sjätte SM-final på raken, gav honom chansen att komma till Västerbotten. Flytten blev en vändpunkt i karriären.
– Det har betytt allt egentligen, säger backstjärnan efter 2–0-segern mot Djurgården i den första kvartsfinalmatchen på Hovet där han var en av isens främsta aktörer.
– När de hörde av sig insåg jag att det var världens chans. Med den historik som finns där med träningssättet och hur de utvecklar spelare. Jag har känt ett stort förtroende sedan dag ett och det har både hjälpt mig att utvecklas och spela mitt spel. Det har gjort att jag tagit steg också.

”HOPPAS ATT HAN FÅR EN FRAMGÅNGSSAGA”

Knappt tre år efter att han klev in i klubbens träningslokaler är han mer av vad man skulle kunna beskriva som en färdig produkt. För varje säsong har Emil Djuse klättrat högre och högre på trappstegen. Den här säsongen nådde han landslaget och debuterade för Tre Kronor i Beijer Hockey Games förra månaden.
– Man vill hela tiden utvecklas för varje säsong som går. Nu har jag kanske fått en lite större offensivare roll och det kanske syns lite mer. Sedan vill jag vara en tvåvägsback som är pålitlig och det är framför allt den delen jag vill utveckla, även om jag tycker att det är grymt kul med ett offensivt förtroende. Nu har jag fått spela powerplay och det har jag inte gjort så mycket innan, konstaterar han.
– Det offensiva förtroendet har gett mer självförtroende i det spelet och gjort att man vågar ta ännu mer initiativ.

LÄS ÄVEN: Bodin – Djuset lyser starkt i Skellefteå


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

Tränaren Tommy Samuelsson har visserligen inte följt Djuse under de föregående två säsongerna i klubben eftersom han tog över Skellefteå inför i år. Men han kan ändå vittna om att det skett positiva förändringar i 25-åringens spel.
– Jag har haft förmånen att jobba med honom på daglig basis sista åtta-nio månaderna. Det är en helprofessionell kille som vet vad han vill med sin hockeyframtid, säger Samuelsson.
– Han har fått en jätteutveckling i sin offensiva del. Han spelade kanske inte så mycket powerplay vid den här tiden förra året, men har gjort det hela året och adderat det till sitt cv. Det är klart att man hoppas att han får en framgångssaga. Inte bara i SHL utan längre fram också.

”TILLÅTS GÖRA MISSTAG”

Emil Djuse är långt ifrån den enda som upplevt en liknande utveckling i Skellefteå. Klubben har genom åren utmärkt sig som en av de främsta i landet på att plocka in stukade spelare och lyfta dem till nya nivåer.
– Jag tror det handlar väldigt mycket om det här med förtroende. Man tillåts göra misstag här. Vi vill ju spela med pucken och vågar man göra det utan att känna sig rädd för att begå misstag utan att bli straffad, då tror jag att man kan spela mer avslappnat och bli mer bekväm i sin roll. Sedan tränar vi otroligt bra och man får möta otroligt skickliga spelare på träningen varje dag. Det gäller att vara grymt noggrann hela tiden.

Han lyfter också de så kallade kulturbärarna som hjälpt till att bygga Skellefteås framgångs-DNA. Joakim Lindström, Oscar Möller och den nu skadade Jimmie Ericsson är spelare som går i bräschen och visar vägen. Det smittar av sig på omgivningen.
– Det är bara att försöka ta rygg på dem och köra lika hårt. De är grymma ledare och där fuskas det inte någon dag. De är grymt viktiga. De är storstjärnor i ligan och landslaget när de varit med där. När man ser hur hårt de jobbar för det blir det en inspiration. Man förstår någonstans själv vad som krävs för att nå framgång när man ser hur de sliter, säger han.

Ska man gå på rykten blir det här sista säsongen i SHL på ett tag för Emil Djuse. NHL-intresset fanns där redan efter fjolårssäsongen, men har växt ytterligare ett par hack efter de framgångar som han upplevt i år.

Tajmingen att ställa frågor om saker som rör sig bortom det här slutspelet är dock inte den bästa. Jämtlänningen, med Östersund som moderklubb och hemstad, är inne i slutspelsbubblan och hoppas förbli där så länge som möjligt.
– Vi har vunnit en match och det är många kvar. Just nu har jag fokus på det här slutspelet. Allt annat får vi tar när den här säsongen är klar. Min agent får sköta den biten så tar jag ett snack med honom sen när jag känner mig redo för det.

Den här artikeln handlar om: