Sök
180921 Modos Tom Hedberg under matchen i hockeyallsvenskan mellan Björklöven och Modo den 21 september 2018 i Umeå. Foto: Johan Löf / BILDBYRÅN / Cop 230 …
Nyheter

”Tror att min agent och Modo har diskuterat lite”

Modos säsong tog slut i förra veckan och för en mängd spelare går nu kontrakten ut. Backen Tom Hedberg är en av dessa med utgående kontrakt. Men hans säsong är ännu inte över och han vill inte ta något beslut innan SM-slutspelet med Modos juniorer är över.

Modo placerade sig på en sjätteplats i Hockeyallsvenskan. I den efterföljande slutspelsserien kom man fyra, långt ifrån förstaplatsen som gav vidare spel. Lagets unge back Tom Hedberg summerar säsongen nästan en vecka efter den tog slut.
— Det är ju en förbättring mot hur det gått tidigare för Modo, men samtidigt så var det inte det slut vi ville ha. Vi är inte nöjda direkt, berättar han för hockeysverige.se.

Hur summerar du säsongen för egen del?
— Jag tycker att jag gjorde en helt okej säsong. Tränarna var nöjda, men jag nådde inte riktigt upp till de mål jag hade satt för mig själv. Så jag personligen är inte så nöjd.

Jag antar att JVM var ett av de målen?
— Jo, det var det.

BESVIKEN ÖVER ATT INTE KOMMA MED

Tom Hedberg berättar att han blev besviken när han inte plockades ut i JVM-laget.
— Klart det var besvikelse, absolut. Men det var väl inte jätteoväntat. Jag hade en känsla att de inte tyckte om mig så mycket så att…Ja, det var väl ingen jättechock.

Tom Hedberg har Örnsköldsviks SK som moderklubb men spelade juniorhockey i Leksand under två säsonger innan det blev ett år i Nordamerika för Barrie Colts. Ifjol återvände han till svensk ishockey. Då föll valet på HV71. Det blev en splittrad säsong där han gjorde 28 matcher i SHL och 30 matcher i allsvenskan för Oskarshamn dit han var utlånad.

Trots att han ena kvällen kunde spela för HV och andra Oskarshamn så ser han inte tillbaka på det som någonting negativt. Tvärtom.
— Jag tyckte det var en rolig säsong. Jag spelade otroligt mycket matcher och det är matcherna som är roligast och mest utvecklande. Jag tycker att det var en lärorik och utvecklande säsong.
— Jag hade en stor roll i Oskarshamn och så fick jag varva in med att testa på SHL-spel också halva säsongen.

VALDE TRYGGHETEN

När kontraktet med HV71 gick ut så föll ändå valet på tryggheten i Örnsköldsvik och vetskapen om att han kunde vara på ett och samma ställe hela säsongen.
— Dels ville jag ha den här tryggheten att vara på ett ställe hela säsongen. Sen ville jag ha en stor roll, få lasta mycket istid och utvecklas på seniornivå. Sen hade jag ju Björn (Hellkvist) i Oskarshamn. Sen är jag uppväxt här också. Det var många grejer som föll på plats när det blev dags att välja.

Som Tom Hedberg nämner ovan så är han inte helnöjd med sin egna säsong.
— Jag hade lite högre förväntningar på mig själv. Speciellt att ta kliv i den offensiva delen och bli ledande i powerplay och sånt. Jag hade väl velat få in lite fler poäng också. Det är väl den biten jag hade förväntningar på mig själv att utveckla och som jag inte riktigt gjorde i år. Men resten av spelet tycker jag att jag tagit ytterligare kliv och det är jag nöjd med, säger han och nämner bland annat det defensiva spelet som en plusfaktor:
— Det defensiva spelet och komma ur egen zon.

Tom Hedberg pratar om att han ville ta större kliv i sin offensiv under säsongen som var. Tre mål och nio assist blev det i den allsvenska grundserien. Han var den bland Modos backar som avlossade flest skott på mål, 83 stycken. Detta enligt Hockeyallsvenskans egna statistikdatabas.
— Det är första gången jag hör om det, säger han överraskat och skrattar.
— Jag är förvånad för det jag ofta får höra från folk utifrån är att jag skjuter för lite. Det är bra om det är så, absolut, för det är bra att skjuta.

TAR BESLUT SENARE

19-åringens kontrakt går ut med Modo i vår. Men än så länge har han inte funderat över framtiden.
— Just nu, jag spelar fortfarande med J20 och jag brukar säga åt agenten att han får diskutera med olika klubbar tills jag har spelat klart säsongen och sen får vi föra en diskussion då.
— Så än har jag inte tagit något beslut.

Har du fått något bud från Modo?
— Jag tror att min agent och Modo har diskuterat lite. Men jag vill spela klart säsongen och jag har inte fått något konkret bud från någon klubb, utan jag tar det när jag spelat klart helt och landat i allting.

I och med Modos tidiga uttåg i slutspelsserien så fick deras juniorlag vass förstärkning till SM-slutspelet i form av bland andra Tom Hedberg och Lukas Wernblom.
— Vi har ett riktigt bra lag och vi har kapacitet att gå riktigt långt tycker jag. Bara vi får ihop alla grejer runtom, vi har den individuella skickligheten.

Tom Hedberg berättar att det nio nya spelare som ska spelas in i laget. De slog ut Luleå ut åttondelen och nu väntar Örebro.
— Ja tycker det är otroligt stor skillnad på junior- och seniorhockey. Jag skulle säga att det är svårare att gå ner till juniorhockeyn.

På vilket sätt då?
— Det är mer strukturerat i allsvenskan och man vet exakt var man har sina medspelare. Man vet hur motståndarna kommer pressa. Men ibland i J20 kan det komma tre stycken och pressa.
— Det är lite annorlunda, men jag har kört två matcher nu och kommit in i det rätt bra.

Först ska Tom Hedberg alltså på guldjakt med sitt Modo, kvartsfinalspelet inleds på onsdag. Sedan tar han beslut om var han spelar nästa säsong.

 

Den här artikeln handlar om: