Sök
SHL
KARLSSON: David Rautio och hans 38, 35 eller 30 nollor

Häromdagen stod det klart att David Rautio lämnar Brynäs och kanske också svensk hockey. Han gör det i så fall som en av SHL:s bättre målvakter under 10-talet, om vi ser det över tid. Men en sak med honom har fascinerat mig det senaste dygnet… Hur många nollor har han egentligen hållit?

Igår skrev jag en tweet, när Brynäs bekräftade att David Rautio lämnar klubben efter tre säsonger. Jag skrev att jag hoppades på att vi skulle få se honom i SHL igen, eftersom han var nära att kunna hota Fredrik Norrenas rekord på 40 nollor. Det sades nämligen att David Rautio passerade Stefan Liv tidigare under säsongen, och klev upp på 34 nollor. Med den noteringen tangerade han Andreas Hadelöv på andraplats. Och efter det har han hållit nollan en gång till och borde således stå på 35. Det skulle vara kul om Rautio, som fått ta emot ganska mycket skit genom åren, skulle täppa till truten på de värsta kritikerna och ta ett sådant rekord. Ett rekord som nog skulle kunna stå sig väldigt länge eftersom spelare sällan är kvar, och riktigt bra, i SHL över tid numera.

Men jag insåg när jag skrivit tweeten att jag inte visste var källan egentligen var. Jag hittade en artikel från Sportbladet från oktober, då David Rautio var sekunder från att hålla nollan och gå förbi Stefan Liv, upp på 34 nollor. De angav Swehockey, alltså det svenska ishockeyförbundet som källa. Jag gick in där för att se hur det stod till, och fick en chockartad upptäckt. Där stod det nämligen att David Rautio hållit hela 38 nollor (!!!!) och var klar tvåa genom alla tider. Han hade fått tre nollor extra, mot vad som sades. Och nej, slutspelsnollor är inte medräknade. Räknar vi in även dem är nämligen Stefan Liv etta.

Skärmklipp.

38 nollor stämmer helt enkelt inte. Det kan vi konstatera enkelt eftersom Rautio hållit två nollor i år och inte fem. För det var nämligen fem nollor han stod noterad för om vi kollar säsong för säsong. Däremot har han varit med om fem nollor med Brynäs den här säsongen. Han har stått för två av dem själv och suttit på bänken när Tomi Karhunen hållit två nollor och Joacim Eriksson en. Men av någon anledning har Rautio fått även dem.

Det här var ett syndrom han inte var ensam om. Det tycks nämligen vara en bugg i förbundets historiska databas, som sträcker sig fyra år tillbaka i tiden. Exempelvis fick både Viktor Andrén och Viktor Fasth sju nollor enligt den statistiken förra säsongen, fast Växjö bara höll sju nollor totalt. Andrén har faktiskt fått totalt 17 (!!!) nollor trots sin korta tid i SHL,  när han i själva verket bara hållit fem. Han är, enligt svenska hockeyförbundets databas, på samma nivå som målvaktsikoner som Mikael Tellqvist och Petter Rönnqvist. All respekt för Viktor Andrén, som vi ju vet är en klassmålvakt, men där uppe är han inte riktigt än.

Skärmklipp

De senaste åren har det alltså blivit totalfel, just vad gäller nollor. Den övriga statistiken verkar stämma, vad jag och kollega Robert Pettersson kunde se. Det är bara nollorna det blivit totalfel på.

Om vi återvänder till David Rautio har han de senaste åren fått åtta nollor som han nog inte har hållit. Även i svenska hockeyförbundets databas skiljer sig nämligen siffrorna åt. I den vanliga databasen har han de senaste fyra åren hållit 2, 2, 5 och 2 nollor. Fyra siffror som också stämmer överens med shl.se. I förbundets historiska databas har han dock hållit 4, 4, 6 och 5. Det vill säga åtta nollor fler. Räknar vi på SHL.se har David Rautio hållit 30 nollor i SHL-karriären, fördelat över  nio säsonger. 1, 4, 3, 4, 7, 2, 2, 5, 2 = 30. Således stämmer det överens med förbundets ”normala” databas. Enligt de siffror jag kan få fram är det också 30 som stämmer och inte 38. Eller 35, för den delen.

Med sina 30 nollor (om man nu kan lita på att det stämmer) är Rautio dock också riktigt högt upp. Faktum är att även legendaren Johan Holmqvist, enligt de siffror jag fått fram, fått med sig två nollor för mycket och snarare står på 30 än 32. Han och Rautio borde således dela sjätteplatsen.

Skärmklipp

 

Att ett svenskt ishockeyförbund har en så svag hantering av statistik är inget annat än skandalöst. Det är inte hela världen, men historieskrivningen är viktig. Medan NHL kan få rätt på statistik från säsongen 1918/1919 kan det svenska förbundet inte ens få rätt från säsongen 2018/2019. Och då är vi fortfarande inne i den säsongen! Det är absurt.

David Rautio har haft en fenomenal karriär i SHL och är en av de som hållit flest nollor någonsin, så det här är på intet sätt ett försök att rasera honom på något sätt. Utan han råkade bara falla offer för en brutal felskrivning från det svenska förbundet. Kolla på listan där uppe! Enligt den är Rautio bara två nollor ifrån Fredrik Norrena! Tänk om han håller två SHL-nollor till (eller sitter på bänken när någon annan gör det) och han går ikapp och sen förbi Norrena. Då har han ett rekord han egentligen inte har. Även Johan Gustafsson skulle kunna bli en spelare som får rekordet felaktigt, då han har hållit 18 nollor och inte 29 som det står där. enligt SHL.se. Markus Svensson har fått fyra nollor för mycket, då han har 24 och inte 28. Joel Lassinantti lika så, som har 23 och inte 27. Ge det ett par säsonger till så är den där trion i samma läge som David Rautio är nu.

Jag var i kontakt med det svenska ishockeyförbundet igår, och de var hjälpsamma i att försöka se vad som gick fel. När jag sedan presenterade lösningen som jag (med extremt god hjälp av Robert Pettersson) kommit fram till fick jag dock inget svar, så vi får väl se om de tänker göra något åt det här.

Det är som sagt inte hela världen, men rekord och historiska händelser ska man vara rädda om. Vi har alltid varit dåliga på det här i Sverige, men de siffrorna som står på vårt eget förbunds sida är ju helt sanslösa. Det var värre än jag trodde, och jag hoppas de tar tag i saken och löser det. Det som är nu är inte schysst vare sig mot spelarna (även om de får ”dopade” siffror), supportrar, agenter eller klubbar.

Till David Rautio, om du läser: Jag hoppas fortfarande du stannar i SHL och att du håller elva nollor till. Då är du den rättmätiga rekordinnehavaren och jag lovar dyrt och heligt att jag inte skulle ifrågasätta det – för då finns det sannerligen bevis för varenda en av dem.

Och till Sportbladet, som gick på niten: Jag dömer inte er heller. Jag hade själv gått på samma nit fram till igår, då jag var uttråkad och gick in och kollade på förbundets hemsida och upptäckte det märkliga felet. Ja, alla i hela världen har av förklarliga skäl lurats av förbundets statistik.

Till er som läst: Om ni märkt att jag gjort något fel, påpeka det gärna. Jag vill att det ska bli rätt, och ser inget egenvärde i att jag måste vara den som har rätt. Alla siffror är grundseriesiffror. Och oavsett om det är jag, SHL.se eller det svenska ishockeyförbundet som har fel siffror är det ju helt uppåt väggarna att det ens finns en osäkerhet kring en sådan här enkel men viktig sak.

Den här artikeln handlar om: