Sök
Den längsta matchen någonsin spelades i Norge 2017. …
Tyska ligan

Maratonmatcherna vi minns – spelade till 02.30 på natten

I slutspelstider finns det alltid chans till riktigt långa matcher. Igår pågick matchen mellan Timrå och Oskarshamn i 82 minuter, innan Timrås Johannes Salmonsson avgjorde matchen. Men det räckte inte ens halvvägs för att slå det norska världsrekordet på 217 minuter och 14 sekunder – totalt elva perioder. Nu synar Hockeysverige.se några av maratonmatcherna från ishockeyhistorien.

Igår dröjde det till den femte perioden innan Timrå vann det första mötet med Oskarshamn i direktkvalet till SHL. Parallellt pågick slutspelsmötet i den polska högstaligan mellan Tatryski Podhalem Nowy Targ och GKS Tychy, där avgörandet dröjde till strax efter midnatt, när Tychy satte avgörandet efter 126 minuter effektiv speltid.

Ändå var gårdagens matcher inte i närheten av de rekordlånga maratonmatcherna från historien. I NHL står sig det klassiska rekordet från 1936 ännu. Då spelade Detroit Red Wings mot Montreal Maroons i 176 minuter – innan Mud Brunteau till slut gjorde matchens enda mål. Den matchen ligger i dag tvåa på listan om man räknar alla ishockeymatcher i historien.

På tredje plats hamnar mötet mellan Köln och Mannheim i den tyska ligan, en match som varade i 168 minuter och 16 sekunder.

KRÄVDES FEM ÖVERTIDSPERIODER I LÄNGSTA SVENSKA MATCHEN

Inga svenska matcher kvalificerar sig för en topplacering över de längsta maratonmatcherna. Slutspelsmatchen mellan Leksand och Färjestad 1997 höll på i nästan sex perioder. Men med bara 44 sekunder kvar av den tredje övertidsperioden avgjorde Leksand – efter 119 minuter och 16 sekunders spel.

Den längsta matchen i svensk ishockey är dock playoffmatchen mellan Troja-Ljungby och Bofors, som spelades 2002. Då krävdes 140 minuter och 41 sekunder innan matchen fick ett slut, i den femte övertidsperioden.

NORGE VÄRST – SPELADE I ELVA PERIODER

Men Norge har satt ribban högt. I mars 2017 skrevs nämligen det just nu stående världsrekordet. Matchen mellan Storhamar och Sparta Sarpsborg pågick i 217 minuter och 14 sekunder. Först i den elfte spelperioden – klockan 02.30 på natten, kom avgörandet. Då satte Storhamars Joakim Jensen det avgörande målet som innebar att hemmalaget vann matchen med 2-1.
– Det kändes nästan overkligt att pucken gick in tillslut. Det är jobbigt att tappa en sådan viktigt match, men samtidigt infann det sig en lättnad att tillslut få kliva av, sa den svenske Sarpsborgsmålvakten Samuel Ward då, till SVT Sport.

Förutom att det fortfarande – med råge – är den längsta matchen i ishockeyhistorien, var den norska matchen förknippad med en hel del märkliga incidenter. Bland annat ska all mat i arenan tagit slut – efter att bortalaget köpt upp allt som fanns i kioskerna för att ge till sina slutkörda spelare.

Om det blir någon ny långkörare i årets slutspel återstår att se. Men det finns en risk att norrmännens rekord kommer stå ohotat för en lång tid framöver.

Den här artikeln handlar om: