190309 Örebros Anton Hedman under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Örebro den 9 mars 2019 i Skellefteå. Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / Cop 117 …
SHL

Har gjort sitt livs säsong – nu går kontraktet ut: ”Brinner fortfarande”

ANNONS

Han kommer från sitt livs säsong och Anton Hedman sticker inte under stol med att hockeylivet leker för stunden. I en intervju med hockeysverige.se berättar han om glädjen i Örebro och om hur han tänker om framtiden.
— Jag brinner fortfarande för att spela och vill bli bättre hela tiden. Då blir det väl oftast så att det blir bättre och bättre ju längre man spelar, berättar 32-åringen.

Med sina nio mål och 14 assists så gjorde Anton Hedman sin poängmässigt starkaste säsong i karriären och han förnekar inte att han just haft sitt livs säsong. Detta som 32-åring.
— Jag fick träna på hela sommaren utan skavanker och sen var det bara att köra på. Även om det gick tungt bitvis, så var det alltid kul att komma till hallen.
— Sen, jag brinner fortfarande för att spela och vill bli bättre hela tiden. Då blir det väl oftast så att det blir bättre och bättre ju längre man spelar.

FÅORDIG OM FRAMTIDEN

Grunden till denna säsongen finns att finna i avslutningen av den förra, när han anslöt från Luleå i februari och gjorde åtta poäng på tio matcher.
— Det blev bra i Örebro direkt när jag kom in. Jag hade en bra avslutning förra säsongen och fick spela de sista tio matcherna med stort förtroende. Sen tog jag med mig det som en liten nytändning in i den här säsongen.

Kontraktet mellan Hedman och Örebro går ut i vår och när nästa säsong kommer på tal så är det locket på som gäller från Hedmans sida.
— Vi får se. Jag kan tyvärr inte kommentera, jag får vara tråkig där.

Blir du kvar i Örebro?
— Jag kan inte kommentera det heller.

Du har i alla fall höjt ditt marknadsvärde efter den här säsongen.
— Jag vet inte vad jag ska svara på det. Vi får se vad som händer helt enkelt. Jag kan tyvärr inte säga så mycket mer än så.

JOBBAT MED SITT SPEL

Anton Hedman har genom sin karriär gjort sig känd för sitt tuffa spel och ibland har han varit i blickfånget för att ha delat ut tveksamma tacklingar. Men den här säsongen är det mer hans spel som varit i fokus och känslan utifrån är att han jobbat med att polera sitt sätt att spela.
— Hockeyn har ju förändrats och som jag spelade i början när jag kom in i ligan, det hade inte funkat att spela så nu. Så det är klart att den biten har jag polerat med mitt spel och jag jagar inte tacklingar på så sätt längre.
— Sen, genom karriären, så har jag jobbat med mitt spel med pucken, skridskoåkningen och de där bitarna. Det har utvecklats också och just nu tycker jag att det är roligare än någonsin.

Anton Hedman återkommer mycket till glädje under intervjun och det går inte ta miste på att kombon Hedman och Örebro varit synnerligen lyckad. Trots en lite knackig säsong för laget.
— Vi får en dålig start och säsongen har varit mycket som en bergochdalbana för oss. Även om jag tycker att vi skulle haft mer att säga till om i åttondelsfinalen, jag tycker vi spelade bättre. Men med tanke på vart vi var i december så får vi ändå vara nöjda.

Niklas Sundblad fick sparken i december. Foto: Bildbyrån

Örebro var länge involverade i kvaldramatiken och den 4 december sparkades huvudtränaren Niklas Sundblad och den assisterande coachen Petri Liimatainen.
— Jag gillade båda två och jag tycker inte att allting ska falla på dem att det inte funkade, för det är två bra tränare. Men tyvärr är idrottsbranschen sån och vinner man inte så kanske det är lättare att sparka en tränare och få en nystart där, istället för att sparka ett helt lag.
— Allt ansvar ligger inte på dem, det låg på spelare också som inte presterade.

GOD STÄMNING HELA TIDEN

Men trots att resultaten har varierat för laget så menar Hedman på att de hela tiden känt lugnet.
— På något sätt så har vi hela tiden lyckats hålla en god stämning. Ofta när man förlorar så kan det bli panik, det har det varit till viss del också. Men det har ändå varit en tro på det, det har fått ta tid att få ordning på grejer.
— Vi har haft en tro på att vi ska kunna vända det här som grupp, utan att folk har svävat iväg. Det har bidragit till ett bra klimat som har gjort att vi lyckats vända på det.
— Sen kände vi i många matcher att vi var bra, vi förde spelet och matcherna och var det bättre laget kanske, men att vi förlorade ändå.

Niklas Eriksson, som tidigare var assisterande tränare, uppgraderades till headcoach och det är en tränare som Hedman hyllar och som han menar bidragit till lugnet över hela säsongen. Eriksson som dessutom tidigare idag förlängde sitt kontrakt med Örebro.
— Han är väldigt lugn och metodisk och analyserar mycket. Så det är självklart att han bidragit till det.

Är han den största anledningen till att ni känt det här lugnet?
— Jo, men det är det nog kanske. Det är samma samma med Jörgen (Jönsson) och (Henrik) Löwdahl också, det är två lugna killar. Men någonstans är det ju headcoachen och GM som lägger ribban, och sedan smittar det neråt i leden.
— Så man kan säga att det kommer från dem från början.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL