Sök
Timrå IK
SKOGLUND: En olyckshändelse och ingenting annat

Under gårdagens match mellan Oskarshamn och Timrå inträffade en obehaglig incident där skuldfrågan debatterats på Twitter under dagen. Henrik Skoglund har vevat reprisbilder fram och tillbaka och reder nedan ut situationen.

Vi serverades rejält otäcka bilder från Oskarshamn igår när Timrås Johannes Salmonsson fick Isak Pantzares knä i skallen och blev liggande för att senare bäras ut på bår. Jag liksom många andra reagerade dessutom på varför i hela friden de Timrå-ledare som hjälpte Salomonsson på isen hela tiden försökte ställa honom upp? Det kändes verkligen inte rätt att göra så.

Men något mer om det ska jag inte orda här.

Min första spontana reaktion efter smällen var att den skedde efter en rad olyckliga omständigheter. Det vill säga, ingens fel direkt på så vis. Under dagen har jag dock sett en del som på Twitter menat att tacklingen från Pantzare var respektlös och jag har under dagen ”roat” mig med att veva en filmsekvens fram och tillbaka för att se om jag skulle ändra uppfattning.

Men, jag ändrar inte uppfattning från min ursprungliga tolkning av detta. Det ska noga betonas att det är just en tolkning av skeendet jag gör. jag slår alltså inte fast någonting. Det kan vara viktigt för er att känna till innan jag via bilder kommer visa hur jag uppfattar det hela.

Till att börja med så kan ni ta en titt på klippet i denna tweet. Det är en avfilmning av en repris från händelsen.

På denna bild har Salmonsson precis lagt beslag på pucken vid blålinjen och längst till höger ser vi Pantzare komma in i bild. Hans uppgift är att freda sitt lag från målchanser och i det här skedet ska han sätta press på puckföraren, antingen genom en tackling eller bara genom att markera närvaro. Det är hans jobb att göra det.

Det kanske inte framgår direkt från bilden. Men rullar man videoklippet så märker man att här har Pantzare precis bestämt sig för att han ska tackla Johannes Salmonsson. I samma ögonblick tappar Timrå-spelaren skäret.

Här är vi inne i sekvensen där en del tolkar det som att Pantzare byter åkriktning. Jag tolkar det mer som att han blir tveksam för en hundradel. Ni ser att pucken är på väg bort från situationen och jag tror att han rent reflexmässigt blir tveksam: ”Följa puck?” eller ”Fullfölja tacklingen?”. Om vi bortser från det faktum att Salmonsson nu är i kraftig obalans (minst sagt), så är han tacklingsbar då han bara någon halvsekund tidigare haft pucken i sin ägo.

Frågan jag ställer mig är: Har Pantzare ens uppfattat i detta läge vad som är på väg att ske? Vi ska tänka på att den avfilmade videosekvensen i tweeten ovan visar en repris i slowmotion. Från det att Salmonsson har lagt beslag på pucken och Pantzare bestämt sig för att rusa mot honom så har det inte passerat mer än tre sekunder i det avfilmade klippet, förmodligen i trakerna av 2,5 sekunder. Hur många sekunder har det passerat i verkligheten? 1,2, 1,5? Jag vet inte.

Mellan bilden ovan och denna så tolkar jag det som att Pantzare har insett att detta håller på att gå fullständigt åt helvete. Det är inte ens säkert att han hunnit tänka tanken, reflexer och aningar når ju oss människor oftast innan vi hinner tänka tanken.

Pantzare kryper ihop och sätter upp armarna. Detta gör han av två anledningar tror jag.

1. Instinktivt så känner han att detta bör avbrytas, men han hinner inte klura ut hur i hela friden det ska gå till och som jag skriver ovan så är det inte helt säkert att tanken på vad som håller på att hända hunnit formuleras i hans huvud ännu. Farten är hög och han ska ta ett beslut på någon hundradel. Men han kryper ihop i ett försök att bromsa farten och tyvärr blir då effekten att hans knä blir utstickande och därmed leder till att träffa Timrå-spelaren i ansiktet.

2. Armarna kommer upp för att han inser att han kommer träffa en låg Salmonsson och detta riskerar att sätta även Pantzare i en jobbig och ohälsosam situation. Vill det sig illa så blir Salmonsson en ”snubbeltråd” som skickar Pantzare handlöst in i sargen.

Som sagt så är detta min tolkning av det hela. Domarna på isen verkar ha gjort samma bedömning då det inte blev någon utvisning av det hela och ärendet har heller inte gått vidare.

Johannes Salmonsson klarade sig bättre än vad bilderna visade. Som tur är och det gör mig riktigt glad att han är på benen igen. Dock ådrog han sig en hjärnskakning och får vila ett tag. I en intervju med Sportbladet berättar han om att han inte riktigt förstår varför Pantzare gjorde som han gjorde.
— Jag vill inte tro att han gjorde det med flit men pucken ligger så att han kan ta den. Men han spetsar sitt knä och sätter den i huvudet på mig, jag förstår det inte. Det var väldigt märkligt och kanske lite oansvarigt av honom att göra så.

Salmonsson berättar också att Isak Pantzare hört av sig och bett om ursäkt.

Trots mina argument ovan för att jag anser att detta är en ren olyckshändelse, så förstår jag Salmonssons ord ovan, samt att jag förstår de som menar på att det här kanske inte var en klockren tackling. Det tycker inte jag heller att det är, men jag vill nog fortfarande hävda att det är en ren olyckshändelse.

@hockeystaden

Den här artikeln handlar om: