Noel Gunler & Magnus Hävelid.
U18-VM

Därför petades Luleås storlöfte från VM-truppen: ”Det handlar om att lägga ett pussel”

ANNONS

Han har dominerat i SuperElit och har gjort det bra även i SHL. Men i U18-VM saknas Noel Gunler. Förbundskaptenen Magnus Hävelid valde andra spelare i den rollen Gunler var aktuell i.
– Det var inget lätt beslut att ta, säger Hävelid till hockeysverige.se.

När den svenska truppen till U18-VM på hemmaplan idag presenterades fanns storlöften som Jesper Wallstedt, Victor Söderström, Philip Broberg, Tobias Björnfot, Alexander Holtz och Lucas Raymond med i truppen. En som däremot saknades var Luleås genombrottsman Noel Gunler.

LÄS ÄVEN: Här är truppen till hemma-VM

17-åringen har imponerat under säsongen med 27 mål på 31 matcher i SuperElit, och 3+2 på 15 matcher i SHL, som resultat. Han blev den förste spelaren född 2001 att göra mål i SHL. Han hade bättre poängsnitt i J20-serien än alla andra i truppen till U18-VM. Men det räckte inte för att ta plats i Småkronornas VM-trupp.
– Det är på sportsliga grunder, när man lägger ihop pusslet. Men det är millimetrar som avgör. Vi hade exempelvis en turnering i Ryssland och där var andra spelare mer framstående, säger förbundskapten Magnus Hävelid.

Hävelid är dock tydlig med att han gillar Noel Gunler som spelare.
– Han är otroligt skicklig. Och det kan såklart bli ändringar i truppen, på grund av skador och sådana saker. Men det handlar om att lägga ihop ett pussel. Då tar vi hänsyn till formen och helhetsbiten. Vi tar hänsyn till istiden de ska ha och rollfördelningen. Där har vi valt andra spelare.

Men om jag tolkar dig rätt kan han bli aktuell vid återbud?
– Ja, han är uttagen som reserv. Det är inget vi offentliggjort, men det kan jag säga att han är. Han finns med i våra tankar och det var inget lätt beslut att ta, att ha honom på den sidan. Det finns andra killar som också finns där som är besvikna, som hade kunnat vara med. Det handlar om millimetrar, som sagt.

”KANSKE LITE SMALARE ÄN VI VARIT”

Magnus Hävelid förfogar över en trupp med några absoluta stortalanger, som de som nämndes ovan. Spelare som hockeyfansen dreglar över att få se i den stundande VM-turneringen.
– Vi sitter med ett gäng fina spelare. Spelare som fått chansen i SHL och HockeyAllsvenskan, och allt vad det innebär. Som lag är vi i behov av våra stjärnor, eller vad vi ska kalla dem. Alla vill ha sina bästa på plats när det bränner till. Samtidigt är det viktigast att vi kan få ihop ett bra lagspel på ett gammalt klassiskt svenskt vis.
– Vi är kanske lite smalare än vi varit några tidigare årgångar. 00-kullen var lite bredare och då slog vi ju rekord i draften också. Men det finns många bra hockeyspelare nu med och vi måste trycka på att bli en riktigt bra grupp.

Lucas Raymond.

Vad är styrkan i truppen?
– Styrkan är nog just det. Att de är snabba på att anpassa sig. Att spelarna kan underkasta sig spelet och rollfördelningarna, säger Magnus Hävelid.

LADDAR UPP MED SLUTSPELET

Turneringen spelas som bekant i Umeå och Örnsköldsvik och Hävelid hoppas att det bara blir en styrka, och inget som spelare ser som en extra tyngd på axlarna.
– Vi har pratat om det, och det är mitt jobb att göra så att vi ser det som en styrka. Och när man pratar med spelarna ser de verkligen fram emot de. De känner verkligen att det här är vår fördel. Vi ska kunna dra en fördel av det.

Går du bara och räknar ned dagarna på att det ska dra igång nu?
– Litegrann är det så, men det roliga med mitt jobb är att jag också ser fram emot slutspelet (för juniorerna) fredag, lördag och söndag. Sen samlas vi med landslaget på tisdag. Så ja, det är klart jag räknar ned dagarna och längtar efter att det ska börja. Men samtidigt är jag nu taggad på att få se slutspelet nu i helgen, för det har varit en otroligt hög nivå på J18- och J20-serierna den här säsongen.

U18-VM spelas 18-28 april.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL