Sök
Nyhet
BJURMAN: ”Ställer du DEN frågan kör jag ner den här i halsen på dig!”

Det är den tiden på året… Tiden på året när svenskar som missar eller blir utslagna ur Stanley Cup-slutspelet får frågan om VM. Per Bjurman krönikerar om frågan som alla vill ha svar på – men som spelarna ofta hatar att få.

LÄS ÄVEN: Välkommen till hockeysverige.se, Per Bjurman!

NEW YORK (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det engelskspråkiga mediauppbådet hade just skingrats och jag tog några försiktiga steg i riktning mot det hörn i gästernas omklädningsrum i Capital One Arena i Washington – ett riktigt trångt kyffe, snudd på omöjligt att navigera genom under slutspelens journalistinvasioner – där målvakterna huserar.

En mycket dyster Henrik Lundqvist, som 20 minuter tidigare hade blivit utslagen ur Stanley Cup-slutspelet, satt och stirrade rakt framför sig, alltjämt med utrustningen på sig. 

När han märkte att jag kom vaggande tittade han upp och gav mig en lång, måttligt road blick. 

Sedan tog han upp sin klubbhandske, höjde den i luften och morrade:

– Ställer du DEN frågan kör jag ner den här i halsen på dig!

DEN frågan, ja….

”Henke” hade varit i samma situation tidigare och visste vad som väntade.

”Du”, förstod han att jag skulle stamma, ”VM…har du hunnit tänka på det?

VILL SPRUTA ELD

Jo, jag vet. En jäkla korkad och okänslig frågeställning att komma dragande med i det ögonblicket – i synnerhet till New York Rangers svenske målvaktsstjärna, en av de mest ursinnigt tävlingsinriktade representanterna för människosläktet som trampat på denna planet och så gruvligt besviken sådana gånger att han helst bara vill spruta eld som drakarna i ”Game of Thrones”.

Men den som bevakar NHL åt en svensk nyhetstidning har inget val. Vilka av de blågula NHL-stjärnorna som kommer hem och hjälper Tre Kronor är big news som engagerar väldigt många läsare. Så redaktörerna där hemma visar ingen pardon. Uppgifterna ska fram. Så snabbt det går.

Den gången vek jag dock ner mig och stakade lätt förskräckt fram ett  ”öh, nej…jag tänkte bara fråga om du orkar säga något om varför det gick som det gick i denna Game 7”.

Nu är vi åter framme vid den tid på året då DEN frågan ska ställas till unga spelare som just sett en säsong, och alla drömmar den genererat, gå upp i rök och sitter där med samma tomma blick som ”Kung Henrik” i Washington våren 2009.

Ännu så länge är den inte så brännbar. De som missar playoff-balunsen helt och hållet har i allmänhet försonats med sitt öde vid det här laget – fast Rikard Grönborg och de andra i Tre Kronor-ledningen har sådan pli på allihop att ingen säger något förrän förbundet fått besked och helt fräckt (…) kan gå ut med nyheten på egen hand.

OM BLICKAR KUNDE DÖDA…

Men VM arrangeras ju numer så sent på året att även de som blir utslagna i andra Stanley Cup-omgången hinner hem i god tid innan de stora matcherna och då känns DEN frågan betydligt mer laddad att ställa. 

Som ifjol, när Nashville och Winnipeg gick upp i en episk serie i just andrarundan och Nashville till slut förlorade Game 7 hemma i Bridgestone Arena. Då var det en tillintetgjord Filip Forsberg jag hittade i det dödstysta omklädningsrummet och gick fram till.

”Du, VM…har du hunnit tänka på det?”.

Han uttryckte aldrig någon önskan om att jag skulle äta CCM-handske, men om blickar kunde döda…till slut kom det bara en lätt huvudskakning och ett plågat läte.

Sedan gick det bara något dygn innan både Filip, Viktor Arvidsson och Mattias Ekholm satt på ett plan på väg mot Köpenhamn – och inget konstigt med. 

Ingen – inte ens de som på förhand måhända tagit beslut om hur de ska göra – vill prata om det som eventuellt väntar när det som varit just tagit slut.

”THEY CAN GO FUCK THEMSELVES”

Den ende jag på rak arm kan komma ihåg som gett definitivt svar direkt är Erik Gustafsson. Inte han som spelar i Chicago Blackhawks och helt sensationellt ser ut att vinna de svenska backarnas poängliga i år, utan han som tillhörde Philadelphia Flyers mellan 2009 och 2014 och nu är kung i Luleå. Han var lika förkrossad som alla andra i samma situation när Flyers helt otippat åkte ut i andrarundan mot New Jersey 2012 – efter att de först plattat till ärkerivalen Pittsburgh – men Erik tvekade inte en sekund:
– Vill de ha dit mig sätter jag mig på ett plan redan i natt, försäkrade han.

Det ville de inte och det var ju underligt. Han borde blivit uttagen enkom för den inställning det uttalandet vittnade om.

Likadant var fallet med Mikael Samuelsson två år tidigare – fast tvärtom. Då gällde det OS i Vancouver och “Samme” hade till allmän förvåning ratats av Bengt-Åke Gustafsson och de andra som bestämde då. Han var mindre nöjd över att missa turneringen i sin egen dåvarande hemstad och när han fick frågor i ämnet fällde han ett klassiskt yttrande:
– They can go fuck themselves.

Landslagsledningen tog illa vid sig av de orden, men som Douglas Murray konstaterade i en intervju i samma veva:
– De måste ju ändra sig och ta ut honom. Har man så mycket glöd i bröstet blir man garanterat en tillgång.

Idag är det ingen som ber någon förbundskaptenerna att  fara åt helvete; trion Rikard Grönborg, Johan Garpenlöv och Peter Popovic har bättre relationer med de blågula NHL-proffsen än alla sina föregångare.

Om det innebär att blir lika lätt att locka hem de stora namnen när Slovakien, istället för Tyskland/Frankrike och Danmark, arrangerar får vi se.

Jag kommer hur som helst vara på plats och ställa min dumma fråga. 

Käkarna är uppvärmda, ifall någon tar upp en handske…

Per Bjurmans blogg i Sportbladet:
Per Bjurmans och Jonathan Ekeliws podcast i Sportbladet:
Idag 17:30
Karlskrona HK - Södertälje SK
1 1.93
X 4.20
2 3.25
Idag 21:00
Winnipeg Jets - Anaheim Ducks
1 1.93
X 4.10
2 3.40
Idag 23:00
Florida Panthers - San Jose Sharks
1 2.07
X 4.10
2 3.05
Måndag 01:00
Vegas Golden Knights - New York Rangers
1 1.74
X 4.50
2 4.00
Måndag 01:00
Chicago Blackhawks - Arizona Coyotes
1 2.45
X 4.10
2 2.50
Måndag 02:00
Edmonton Oilers - Buffalo Sabres
1 1.93
X 4.30
2 3.30
Måndag 19:00
Västerviks IK - Södertälje SK
1 2.04
X 4.25
2 3.00
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten