Sök
Maksim Matushkin och Malte Strömwall är två spelare som fått rejäla lyft på sina karriärer i Finland.
SHL

Det våras för Finland – därför väljer fler svenskar Liiga

Det har på senare tid haglat rykten om spelarövergångar som placerar svenska spelare i Finland och känslan är att ligan på andra sidan Östersjön attraherar svenskar mer nu än för bara några år sedan.
— Det är inte samma pengar som Schweiz och Tyskland, det är inte det vi pratar om. Men det är bra pengar, du kan lägga undan, spara och bo bra, berättar spelaragenten Simon Olsson för hockeysverige.se.

På 90-talet så var den finska ligan en populär destination för svenska spelare och i gamla laguppställningar hittar vi sköna namn som bland andra Johan Davidsson, Thomas Sjögren, Patrik Juhlin och Michael Nylander. För att nämna några.

TILLSTRÖMNINGEN HAR ÖKAT PÅ SENARE ÅR

Men på 00-talet stannade tillströmningen av svenska spelare över Östersjön av en smula, för att öka igen på 10-talet och på senare år har vi fått se en del potenta svenska spelare välja Finland före Sverige. Trots att de rimligtvis inte borde saknat anbud från SHL. Exempelvis flyttade Niklas Olausson till Kärpät säsongen 2016/2017 efter två år i Schweiz. Inför förra säsongen valde Patrik Carlsson och Nicklas Lasu att lämna SHL för spel i IFK Helsingfors respektive Kärpät.

Vi har även fått se spelare använda den finska högstaligan som en språngbräda. Ett exempel på det är Malte Strömwall som vann poängligan säsongen som var och knappast lär sakna anbud från högre ligor efter sin succé. Vi har även backen Maksim Matushkin som ett annat klockrent exempel där hans fjolår i Ässät, med 39 poäng, gav ett KHL-kontrakt med Metallurg Magnitogorsk. Erik Thorell är en annan som ska nämnas i det här sammanhanget av spelare som fått lyft i sina karriärer.

Ytterligare ett exempel är TPS Lucas Ekeståhl Jonsson som hockeysverige.se häromdagen avslöjade fanns på SHL-klubbars radar.

FLERA RYKTEN ÄN NÅGONSIN

Tittar vi mot nästa säsong så är ännu inga nya svenskar förutom Stefan Steen officiellt klara för den finska ligan. Men mängder har ryktats dit. I början av året skrev Mr.Madhawk om TPS intresse för AIK:s Anton Holm. En tid därefter skrev samme man om samma klubbs intresse för Holms lagkamrat Filip Windlert och en rad fler svenska spelare, som borde vara intressanta för SHL-klubbar ryktas flytta till Liiga-klubbar istället. Nu senast var det Aftonbladet som skrev om KooKoo:s intresse för Sebastian Wännström. Hockeynews skrev härom veckan om uppgifter som lät berätta att AHL-backen Ludwig Byström ska ha gett både HV71 och Färjestad nobben till förmån för Kärpät.
— Hockeyn är bra om man ska vara ärlig. Det är ganska rolig hockey att titta på, frejdig och det händer mycket, inleder spelaragenten Simon Olsson sitt svar på frågan vad det beror på att vi fått se en ökning av svenska spelare på senare år.
— Men en av anledningarna är att det är en språngbräda ut i övriga Europa eller tillbaka till Sverige. Finland har bra tränare och bra faciliteter, det är en proffsig liga. Jag skulle säga att den är över allsvenskan och snäppet under SHL om ser på medel över ligan. Topplagen, Kärpät, Helsingfors och Lukko Rauma som varit det många år, är bra ställen att vara på.

Har kvalitén på ligan höjts på senare år? Det här började ju på något vis med att Nicklas Lasu, Patrik Carlsson och de här bytte till Liiga från SHL.
— Om vi tittar på spelare av den kalibern kan väl finska lag ibland betala väldigt bra pengar och Sverige kan väl ibland hoppas på att man vill ta lite mindre i lön för att bo kvar och spela här. Ibland kan de finska klubbarna knäppa oss på näsan ganska rejält när det kommer till den ekonomiska biten och spelarna måste ju se över sitt egna hus. Då är det absolut ett land med hockeykultur som kan betala bra, säger Olsson och fortsätter:
— Det är inte samma pengar som Schweiz och Tyskland, det är inte det vi pratar om. Men det är bra pengar, du kan lägga undan, spara och bo bra.

Simon Olsson menar på att de svenska spelare som gjort det bra i Finland har ökat intresset för klubbarna gällande blågula spelare.
— Nu är det några bra som satt ribban däröver rätt högt. Svenska spelares värde och vad de står för funkar väldigt bra. Både Lasu, ”Purre”, Strömwall och Thorell, det är ju spelare som har gjort otroligt bra ifrån sig den senaste tiden och jag tror klubbarna däröver ser ett lyft i de här spelarna och ser ett värde i dem att lägga mer pengar på dem än vad de kanske gjorde för några år sedan.

Skulle du säga att statusen på ligan har ökat kvalitetsmässigt jämfört med för några år sedan?
— Jag tycker det. Jag tycker att det är flera lag som är topp i Europa när det kommer till att spela hockeyn. Ta JYP i CHL förförra året, det var inte så att man skrikit om dem i Europa, men jag tycker de spelade en grym hockey det året och förtjänade att vinna och ta sig långt.
— Tappara har gjort det bra och Kärpät är alltid ett topplag i Europa. Så jag tror nog att ligan har fått sig ett lyft. Mycket står ju importerna för, och även de inhemska finska spelarna som inte sticker iväg. Förr i tiden var det väl kanske fler finländare i Sverige, nu är det inte lika många.
— ”Purre” och Lasu har ju SM-guld och allting, men sen finns det lite spelare som gått under radarn. Men de har fått över fler och fler namn och det har absolut lyft ligan och statusen.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten