Sök
SHL
KARLSSON: Snälla, snälla, snälla – plocka aldrig bort det här

När Ola Lundbergs serieutrediningsförslag kom nickade jag och kände mig hyfsat nöjd. Men för varje dag som går känner jag sämre känslor för Lundbergs idé. Han vill ju plocka bort det bästa vi har.

Ola Lundbergs förslag går som bekant ut på att vi i fortsättningen ska få se en så kallad play out mellan SHL:s två sämsta lag, och ett HockeyAllsvenskt slutspel. Förloraren i play out åker ut, och vinnaren i slutspelet går upp. På så sätt går alltså alltid ett lag, varken mer eller mindre, upp. När förslaget kom tyckte jag det var okej, även om jag inte gillar idén att ett lag garanterat ska gå upp. Jag var mest glad över att den hockeyallsvenska finalen i dess nuvarande tappning inte fanns med i förslaget – för den hittepå-finalen är det sämsta med hela den magiska hockeyvåren.

Men herregud. Ju mer man tänker på det, desto mer obegripligt är det ju att kvalet mellan SHL-lagen och de hockeyallsvenska lagen ska plockas bort. Jag skrev förra veckan en krönika på HockeyAllsvenskans sajt där jag kallade kvalet i dess nuvarande tappning för den ultimata uppgörelsen, och att de allsvenska lagen där verkligen kan bevisa att de är bättre än det SHL-lag de slår ut och således förtjänar SHL-platsen till ett hundra procent. Det är en faktor i det hela, som gör att jag älskar de här nervpirrande kvalen mellan SHL och HockeyAllsvenskan.

ANNARS ÄR DET INGET RIKTIGT KVAL

En annan är att det nästan alltid blir underbara matcher. Det är ytterst sällan SHL-lagen är så överlägsna som de tros bli, eller som de borde vara sett till pengar och spelartrupp. Under de där två veckorna när kvalet pågår spelar det nästan ingen roll. Det är så många fler parametrar som är avgör hur det ska gå, och som gör serierna till det mest ovissa vi har inom svensk hockey. För så är det faktiskt. Hur många gånger har vi inte sett kvalfavoriter som fullständigt klappar ihop, eller där det låser sig totalt? Herregud, minns bara Djurgården som ju var guldfavoriter inför säsongen 2011/2012 men i stället åkte ur högstaserien. I HockeyAllsvenskan har vi sett ganska stjärntäta lag som Södertälje och Västerås stå för samma monumentala misslyckanden, när de mött lag underifrån.

Ett kval utan att lag mellan olika serier möts är inget riktigt kval för mig. Ett losermöte mellan Timrå och Mora, för att dra hur det hade varit i år, och en allsvensk final mellan Leksand och Oskarsham hade inte alls kittlat på samma sätt för mig. Och jag vet att många andra hade känt samma sak. Hur många hade, ärligt talat, suttit och tittat på Timrå-Mora om det hade pågått ett SM-slutspel samma kväll? Inte lika många som hade valt att titta på ett möte mellan ett ångestladdat SHL-lag och ett HockeyAllsvenskt fyllt med adrenalin, i alla fall. Det törs jag nästan lova. Det känns som att vi skulle gå miste om så mycket om det skulle bli så som Lundberg vill.

”SKULLE NÄSTAN SAKNA MOTSTYCKE”

Jag har inga som helst känslor om något av de fyra lagen som kvalspelar just nu och bryr mig faktiskt inte alls om vilka lag som vinner serierna. Men jag kan ju inte låta bli att tycka att det är hur häftigt som helst att Leksand, som slutade FYRA i HockeyAllsvenskan är på väg att blåsa bort rivalen Mora, som har ett kanonlag och slutade på 13:e plats i SHL.

Jag kan knappt tänka mig vilken elektrisk stämning det är i Dalarna idag. Skulle Leksand lyckas slå Mora med 4-1 i matcher är det en prestation som närmast saknar motstycke i kvalsammanhang, och enligt mig är det betydligt häftigare än om man hade gjort samma sak mot exempelvis Oskarshamn, som ju också kommer från HockeyAllsvenskan. Och ska jag vara ärlig tror jag även att det är större för spelarna att lyckas gå upp till SHL genom att slå ut ett lag från den divisionen, än att gå upp via en HockeyAllsvensk final över sju matcher.

SJÄLEN I SVENSK HOCKEY

Därför hoppas jag innerligt att Ola Lundbergs förslag inte går igenom. Att vi inte får något HockeyAllsvenskt slutspel som slutar med att ett lag automatiskt går upp. Att vi inte får en loser-serie mellan SHL:s två sämsta lag. Utan att vi fortsätter få se de årliga höjdarserierna mellan lag från två olika serier. Att en HockeyAllsvensk fyra kan störa, eller så ut, ett starkt lag från SHL. Eller att en liten klubb som Oskarshamn på allvar kan störa SHL-jumbon. På något sätt är de här kvalen själen i svensk hockey. Det som ska förändras är den krångliga och onödigt invecklade vägen fram till direktkvalet. Inte själva kvalet.

Jag vill ha det kvar som det är nu.

Den här artikeln handlar om: