Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Alla vill till HA – men knappt nån kommer dit

Det är så många Hockeyettan-målvakter som bultar på den allsvenska dörren att det omöjligen finns plats för alla. Knappt ens mer än en handfull. Alla vill upp, men knappt någon kommer dit.

Nynnade ni fram rubriken till melodin av Timbuktus Alla vill till himmelen men ingen vill dö är det knappast någon slump. Jag har haft den etsad i huvudet hela förmiddagen.

Men det är verkligen en sanning.

Alla vill till Hockeyallsvenskan. Väldigt många har gjort sig förtjänta av att få chansen. Men platserna i ligan är försvinnande få.

Bara de senaste säsongerna har i sett herrar som Oscar Fröberg, Arvid Ljung, Viktor Kokman, Marcus Hellgren Smed, Christoffer Rifalk, Robin Johansson, Andreas Ljunggren och Marcus Dahlbom ta vägen via Hockeyettan till Hockeyallsvenskan och göra det bra.

Uppsjön av skickliga målvakter som skulle kunna ta samma steg fortsätter dock att vara konstant.

Inför kommande säsong har Tim Juel redan hämtats från Östersund till BIK Karlskoga och Frölunda har omplacerat lånet Arvid Söderblom från Hanhals till Tingsryd. Dessutom omges Vimmerbys succékeeper Tomas Rydén av envisa allsvenska rykten.

De senaste dagarna har jag snackat med Robin Wallin (som studsade fram och tillbaka mellan Väsby och AIK säsongen som gick) som har en tydlig målbild om Hockeyallsvenskan och Huddinges stabile Daniel Fahlström som ständigt omges av intresse och också gärna vill dit.

Utöver dem kan väl på rak arm nämnas Fahlströms Huddinge-kollega Pontus Eltonius, Borlänges Henrik Edström, Köpings Jonas Eneroth, Lindlövens Isak Mantler, Visby/Romas Daniel Marmenlind, Malungs Robin Christoffersson och Tranås Fredrik Bergvik som på ett eller annat sätt borde ha gjort sig intressanta för allsvenska klubbar. Det finns naturligtvis fler än så.

David Elmgren (HC Dalen) och Wictor Ragnewall (Troja/Ljungby) har förlängt i ettan trots att de nog mycket väl skulle kunna finnas med i en diskussion om allsvenska chanser.

Tobias Sandberg i Mariestad är kontrakterad för en säsong till i Mariehus Arena, men bultar definitivt på dörren för en allsvensk chans sett till vad han presterat.

Samtidigt kan konstateras att antalet öppna målvaktsplatser i Hockeyallsvenskan är försvinnande få.

Väldigt många förtjänar, men få kommer få chansen att ta klivet. Konkurrensen är mördande.

Det kan nog bli så att fler herrar som ”varvat Hockeyettan” tvingas söka sig utomlands för att ta ett steg som är något annat än i sidled i karriären.

För det är så att (nynna nu!) Alla vill till HA – men knappt nån kommer dit.

Den här artikeln handlar om: