Sök
Robert Pettersson
PETTERSSON: Nytt svenskt rekord i kast med liten underdog

Det är på inget sätt ovanligt att spelare och tränare vill lägga över favoritskapet på någon annan. Eftersom man av någon anledning anses vara mer sannolik att vinna om motståndaren är favorit. Men jag tror att Johan Pennerborn har slagit rekordet i den här spelformen.

Ni vet hur det brukar vara. Favoritskapet ska läggas på motståndaren. I princip till varje pris. För då anses man ha större chans att vinna. Jag vet inte exakt hur logiken i det där går runt, men jag skulle kunna försöka förklara logiken, och sedan varför det inte går ihop.

Det vore enkelt att säga att man psykologiskt kan tänkas ha större chans att vinna om man slipper att ha pressen att vinna över sig, och istället låter motståndarna ha den. Att man blir mer avslappnad om man inte känner att man krävs att vinna, och därmed kan prestera bättre.

Men jag kan inte riktigt bara nöja mig med det och stanna där.
Dels tycker jag att det inte spelar någon roll om man skjuter över pressen på någon annan, eftersom jag utgår från att spelarna ändå känner att man måste vinna. Framförallt att de känner det från sig själva, men även från supportrar och ledning och dylikt. Det klart att ingen som håller på med elitidrott i ett slutspel på allvar kan springa eller åka runt och tänka att ”det gör inget om vi förlorar, vi har allt att vinna”. Alla vet att det är att vinna som spelar roll. Vem som än må vara favorit.

En annan aspekt, som är lite mer invecklad, är att om det nu är så viktigt att vara underdog för att man har störst chans att vinna då… då bör man ju rent teoretiskt vara favorit när man är underdog.

Jag kom att fundera på det här när jag uppmärksammades på en intervju i Aftonbladet med Johan Pennerborn, FBK-tränaren, där han säger:
”Många experter hade Djurgården som SM-guldvinnare. Det blir bra för oss att slå ur underläge” samt på frågan om han känner att FBK är underdog trots att de vann ligan svarar: ”Det har vi krigat oss till på vägen. Men alla pratade ju om Djurgården i höstas. Alla”

Här har vi alltså en ligavinnare, som således dessutom har hemmafördel, som anser att hans lag inte ska vara favoriter. Eftersom Djurgården TIPPADES vinna guld innan säsongen.
Vi har alltså spelat 52 omgångar där det visat sig att Färjestad är Sveriges bästa lag, men där det FAKTUMET att de varit bäst i Sverige inte ska behöva spela någon roll nu när det ställs mot vad experter trodde INFÖR SÄSONGEN baserat på hur trupperna såg ut.
Folks gissningar inför en säsong ska alltså gälla över hur 52 matcher per lag har sett ut.

Den är svårslagen.

 

Den här artikeln handlar om: